Overslaan en naar de inhoud gaan

Door: Denise Wolfs

De Amerikaanse Tess Gerritsen heeft al vele boeken op haar naam staan. Ze is begonnen met het schrijven van romantische thrillers: in 1987 verscheen haar eerste boek. In 1996 schreef ze haar eerste medische thriller (Hartslag) en dat werd zo’n groot succes dat ze besloot alleen nog maar medische thrillers te schrijven. De chirurg was het eerste deel met detective Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles. Deze reeks is ook in ons land razend populair. Na 12 delen Rizzoli & Isles is Gerritsen nu terug met een stand alone, Schaduw van de nacht. Ter ere van het verschijnen van dit boek was Tess een paar dagen in Nederland en wij van Thrillzone mochten haar interviewen.

Voor de mensen die het misschien niet weten, hoe kom je aan je Nederlands klinkende achternaam?

‘Ik ben Amerikaanse, maar mijn man is Nederlands. Toen ik met hem trouwde was hij nog een Nederlander, maar na de geboorte van onze kinderen werd hij officieel een Amerikaan. Zijn familie is wel nog gewoon Nederlands.’ Tess is dus regelmatig in Nederland te vinden, zowel voor vakantie als voor boekpromoties.

Wilde je altijd al schrijfster worden?

‘Ja, al sinds dat ik zeven jaar oud was. Ik denk dat dat de leeftijd is waarop veel schrijvers en schrijfsters besluiten dat ze willen schrijven. Ik ben geneeskunde gaan studeren, omdat mijn vader dacht dat dat een betere manier zou zijn om geld te verdienen. Ik heb vijf jaar als arts gewerkt en toen ik met zwangerschapsverlof was, heb ik mijn eerste boek geschreven. Ik verkocht dat boek en bedacht dat dit was wat ik wilde doen. Er waren ook een aantal praktische redenen: zo kon ik thuisblijven en op de kinderen passen. Mijn man is ook arts en een oppas vinden was dus heel moeilijk.’

Heeft je werk als arts je geholpen bij het schrijven van je boeken?

‘Ik werkte als internist en dat heeft me, zeker in het begin toen ik nog medische thrillers schreef, geholpen. Het helpt me nog steeds bij het beschrijven van het werk van Maura Isles. Zij doet autopsies en daar heb ik zelf tijdens mijn studie ook mee te maken gehad.’

Je bent begonnen met romantische thrillers, daarna maakte je de overstap naar medische thrillers en misdaadthrillers en nu ben je weer terug bij romantische thrillers. Kun je hier iets over zeggen?

‘Ik schrijf de boeken die ik wil schrijven en soms ben ik in de stemming voor iets anders. Na twaalf thrillers met Rizzoli & Isles, wilde ik iets anders doen, iets wat de boel een beetje zou opschudden. Ik wilde elementen van verschillende genres nemen en daar iets nieuws mee creëren. Op de vraag of haar nieuwe boek een bovennatuurlijk tintje heeft antwoord Tess: Ik denk niet dat dit boek bovennatuurlijk is, de vraag is meer, zóu het bovennatuurlijk kunnen zijn… De psychologische spanning rond een vrouw die niet meer weet of ze op haar eigen oordeel kan vertrouwen staat centraal.’

Over je nieuwe boek Schaduw van de nacht gesproken, kun je er iets meer over vertellen?

‘Het gaat over een jonge vrouw die een huis heeft gehuurd in Maine om in alle rust het kookboek waar ze aan begonnen is af te maken en om weg te komen van haar oude leven in Boston. Ze heeft iets gedaan waar ze zich erg voor schaamt. Tijdens haar verblijf in het huis krijgt ze het idee dat de geest van de kapitein die het huis gebouwd heeft er rondzweeft. Wanneer ze ’s avonds te veel gedronken heeft, begint ze hem te zien en er ontstaat een romance, al bestaat de man misschien niet echt. Ze komt erachter dat iedere vrouw die in het huis gewoond heeft overleden is en ze vraagt zich af of de kapitein er iets mee te maken heeft.’

Gaan we Ava vaker in je boeken terugzien?

‘Nee, het karakter van Ava is klaar. Ik zou wel graag een reeks over het huis willen schrijven met iedere keer een andere vrouw die erin komt wonen. Dat zou het denk ik op televisie ook goed doen.’ Met de serie Rizzoli & Isles heeft Tess zich overigens niet bemoeid. ‘Zodra ik de rechten had verkocht, was het uit mijn handen. In mijn boeken heb ik geprobeerd Jane neer te zetten als een normale vrouw, waar iedere vrouw zich in kan herkennen. De serie is echt Amerikaans geworden: Jane is heel mooi en perfect.’

Keren publieksfavorieten Rizzoli & Isles nog terug?

‘Ik weet het niet’, lacht Tess. ‘Ik heb nu twaalf delen geschreven en in het laatste boek zijn zowel Jane als Maura op een goede plek. Ze kunnen daar dus rustig blijven tot er eventueel een nieuw verhaal in me opkomt.’ Verder vertelt Gerritsen nog dat ze zelf veel meer op Maura lijkt. ‘Jane is veel agressiever en impulsiever dan dat ik ben.’

Zou je in een totaal ander genre willen schrijven, bijvoorbeeld een young adult boek?

‘Ik heb, voordat Donald Trump als president verkozen werd, een idee voor een young adult boek op papier gezet. Wat nou als er een wereld zou bestaan waarin het verboden is om wetenschapper te zijn, waarin niemand de wetenschap en de wetenschappers zou geloven en het zelfs als crimineel gezien zou worden…Maar toen dacht ik, ach dat gaat toch nooit gebeuren en kijk hoe het nu is. Er zijn zelfs mensen die de klimaatwetenschap ontkennen.’

Hoe ziet je schrijfdag eruit?

‘Ik begin met schrijven na het ontbijt en als ik bezig ben met een eerste versie dan probeer ik vier pagina’s per dag te schrijven. Wat ik anders doe, is dat ik mijn eerste versies altijd met pen en papier schrijf. Bij de eerste versie probeer ik elke dag te schrijven, maar het komt vaak dat ik het verhaal even zat ben en het opzij leg om te bedenken hoe het verder gaat. Ik heb dus regelmatig last van een “plotblock”. Ik doe er ongeveer een jaar over om een boek te schrijven.’

Welke auteurs bewonder je?

‘Er zijn veel auteurs waar ik mee ben opgegroeid en die zie ik nog steeds als degenen die me het meest hebben geïnspireerd om ook schrijver te worden zoals Agatha Christie en Arthur Conan Doyle. Vroeger was ik gek op boeken met een gotisch tintje en die hebben me aangezet tot het schrijven van Schaduw van de nacht. Dan heb ik het over auteurs als Daphne du Maurier en Jane Eyre, verhalen over jonge vrouwen en enge huizen. Tegenwoordig lees ik voornamelijk non-fiction.’

Zou je ooit een boek met een andere auteur willen schrijven?

‘Daar ben ik nu mee bezig! Het is echt een experiment. Ik doe het samen met een goede vriend van mij. Tijdens een cocktailparty zei ik tegen hem dat we samen een boek zouden moeten schrijven en nu doen we dat dus’, lacht Tess. ‘Het is een boek dat verteld wordt vanuit een mannelijk en een vrouwelijk perspectief en ik neem het vrouwelijke gedeelte voor mijn rekening. Het gaat over een affaire tussen een professor en zijn studente en het wordt een thriller. De professor is getrouwd en de studente waar hij een affaire mee heeft is niet helemaal stabiel. Als de studente dood wordt aangetroffen is de professor de voornaamste verdachte. Ik vind het wel moeilijk om samen te schrijven: je moet de stijl aan elkaar aanpassen en af en toe zijn er meningsverschillen over waar we met de plot naar toe moeten.’

Waar haal je je inspiratie vandaan?

‘Uit vanalles! Het kan een nieuwsbericht uit de krant zijn of iets wat ik in een true crime boek heb gelezen. Ook uit mijn reizen haal ik veel inspiratie: ideeën voor drie van mijn boeken kwamen voort uit reizen naar Italië.’ De plot van Sneeuwval is gebaseerd op “The Dugway sheep incident”. Na het testen van chemische wapens op een nabij gelegen militaire faciliteit zijn er zesduizend schapen overleden.

Stel, je mag een dinertje organiseren, welke drie auteurs, dood of levend, zou je uitnodigen?

‘Nummer één zou William Shakespeare zijn. Ik ben heel benieuwd hoe hij aan zijn ideeën kwam en of hij ook degene is die de boeken werkelijk geschreven heeft. Ik zou heel graag Agatha Christie uitnodigen, want ik ben heel benieuwd waar ze die twee weken geweest is. Was je huwelijk echt zo slecht was dat je twee weken moest vluchten, hahaha. En ik zou heel graag Conan Doyle uitnodigen omdat Sherlock Holmes mijn favoriete fictieve held is.’ Graag willen we The House of Books bedanken dat ze dit interview mogelijk hebben gemaakt!

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.