Overslaan en naar de inhoud gaan

Begin 2020 was er het blijde nieuws dat twee grote namen uit de Scandi-thriller wereld collaboreerden: het resultaat was de uitstekende thriller Nulpunt. We hebben het natuurlijk over Jorn Lier Horst en Thomas Enger. We stelden beide auteurs naar aanleiding van hun samenwerkingsdebuut een aantal ‘confrontatievragen’.

Jorn Lier Horst

Hoe ziet Jorn Lier Horst, bekend van Het Wisting Kwartet (deze samenwerking?

“Thomas Enger en ik schrijven al jarenlang. We hebben respectievelijk een politie- en een journalistieke achtergrond. Op die manier kunnen we sparren als het gaat om onze eerdere boeken.” “Wanneer we elkaar zagen, discussieerden we vaak over boeken die we hadden gelezen. Wat we goed vonden, en wat niet. Zo kwamen we erachter dat we hetzelfde denken over thrillers. Dat was waarschijnlijk het zaadje waaruit onze samenwerking is ontsproten.”

Waar gaat Nulpunt over?

“Nulpunt gaat over wat mensen willen doen om bekend te worden. Blix zelf is niet een persoon die in het middelpunt wil staan. Integendeel zelfs. Daarom is het een boek van contrasten en conflicten.” Keuzevragen:

Blix of Emma (de twee personages uit Nulpunt)?

Ik ga voor hoofdrechercheur Alexander Blix, de protagonist. Hij is een man die bewust is van zichzelf en met een hoge mate van integriteit.

Nulpunt of het tweede deel, Smoke screen?

Ik ga voor Nulpunt. Dat is namelijk het verhaal waarin het voor Emma Ramm en Alex Blix begint.

Henning Juul of William Wisting? Wisting is mijn man, mijn type detective.

Scandinavische thrillers of Amerikaanse thrillers? Scandinavische. Die vind ik meer ‘geleerd’ diepgaander. Het zijn me er dan verhalen over crime, maar brengen een speciaal soort van vitaliteit en kwaliteit in het genre.

Alleen schrijven of samen?

Als je met z’n tweëen bent, betekent dat niet dat het dan ook maar de helft van het werk is. Integendeel, het is hard werken. Ik ben eigenlijk nooit echt een teamspeler geweest en moet toegeven dat ik alleen werken ook wel fijn vind.  

We gaan over naar Thomas Enger, bekend van de Henning Juul thrillers

Waarover gaat, volgens jou, Nulpunt?

“Het is een verhaal over wat mensen ervoor over hebben om tegenwoordig bekend te worden. Er is een moordenaar die voelt alsof hij zijn hele leven is overgeslagen. Hij heeft een plan hoe zijn genialiteit erkend gaat worden, voor eeuwigheid. Het is een plan om de politie en de pers te laten gokken wie zijn volgende slachtoffer wordt. Een soort kat-en-muisspel. Keuzevragen:

Emma of Blix? Emma. Ze is jong, pittig en cool. Plus, ze heeft haar hele leven nog voor zich.

Nulpunt of Roykteppe? Dat is hetzelfde als ons vragen wie ons favoriete kind is. Maar, als ik echt moet kiezen, ga ik voor Nulpunt omdat het het eerste deel is.

Henning Juul of William Wisting? Henning Juul natuurlijk. Hij voelt als een levenslange vriend voor wie ik veel voel.

Scandinavische of Amerikaanse thrillers? Amerikaanse, want volgens mij heb ik nagenoeg alle Scandi-thrillers wel gelezen.

Alleen schrijven of samen? Samen is leuker, omdat je iemand hebt die dezelfde last draagt. En het voelt alsof je samen betere plots bedenkt.

Karakters of plot? Karakters. Omdat die altijd zorgen voor het starten van een plot.

Een stand alone boek, of een serie? Een serie. Omdat het een tijd kost om een universum tot leven te wekken, en omdat het gaaf is om oude vrienden terug te laten komen en hun door nog meer pijn en ellende heen te zeulen.

Tv-serie of film? Tv-serie. Omdat je meer tijd hebt om in de personages en de setting te kruipen.

Journalist/agent of schrijver? Makkie. Schrijver. Elke dag van de week en twee keer op zondag. Want ik heb hiervan gedroomd sinds ik een tiener was, en ik ga nooit meer terug naar een van 9-tot-17 baan.

Veel positieve recensies of een goede verkoop? Een goede verkoop. Want zondat dat is er geen fundament om meer boeken te schrijven.    

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.