Overslaan en naar de inhoud gaan

Orphan X is de top van het actiegenre! Dat zeiden wij in een ThrillZone recensie…de nieuwe thriller van Gregg Hurwitz heet De verloren zoon en verscheen in april. Wie, zullen sommige lezers zeggen? Nou, hij is de auteur van de thrillers met Orphan X in de hoofdrol. En daarvan zijn er inmiddels zes verschenen. Oftewel, Evan Smoak. Deze gewezen huurmoordenaar, in dienst van de Amerikaanse overheid, zorgt in het geheim ervoor dat hij als de Nowhere Man mensen in nood helpt. Maar zijn oude werkgever wil hem het liefst om zeep helpen. Dus is Orphan, naast de Barmhartige Samaritaan, ook een beetje een voortvluchtige.

In Nederland is inmiddels al een tijdje de zesde Orphan X-thriller uit: De verloren zoon.  Vorige thrillers waren Orphan XDe NergensmanDe rekruut en De president en De accountant. Boeken die steevast 4.5* of meer van ons ontvangen en die recensies lees je hier.

Waarover gaat het nieuwste deel?

Evan ‘de Nowhere Man’ Smoak krijgt een verzoek om hulp van een persoon die hij nooit meer dacht terug te zien: zijn moeder. Eerst was hij Orphan X, een assassin die werkte voor de Amerikaanse geheime dienst. Toen werd hij de Nowhere Man en hielp hij diegenen die zich tot niemand anders konden wenden. Nu heeft Evan Smoak een aanbod gekregen van de president: een officieus pardon in ruil voor het stoppen van al zijn illegale activiteiten. Het zou hem de kans bieden om datgene te doen waar hij vrijwel geen ervaring mee heeft: een normaal leven leiden. Op vrijwel hetzelfde moment krijgt Evan echter vanuit totaal onverwachte hoek een telefoontje. De vrouw beweert zijn moeder te zijn en ze heeft een verzoek: help Andrew Duran, wiens leven totaal is ontspoord toen hij op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Nu heeft Duran een wreed moordenaarsduo achter zich aan – broer en zus – en Evan is zijn laatste hoop. Evan kan haast niet weigeren, maar als degenen die achter de schermen aan de touwtjes trekken ontdekken wat hij van plan is, komt alles waar hij voor gevochten heeft in gevaar. Om uit de problemen te komen, moet Evan zijn eigen verleden onder ogen zien.

Wie hij is en hoe hij zo is geworden, heeft alles te maken met een besluit dat hij als twaalfjarige nam. Toen de Mystery Man in zijn leven kwam en hij het heft in eigen handen nam. Dat besluit blijkt nu, vele jaren later, gevolgen te hebben gehad die de jonge Evan toen met geen mogelijkheid had kunnen voorzien…

In een interview met Hurwitz zei hij over het schrijven van thrillers:

“Ik doe veel onderzoek in het veld. Ik ga naar locaties en ruik en zie daar alles wat de personages gaan doen in het verhaal. Alleen op die wijze kan ik ze tot leven brengen in het verhaal. Ook doe ik zelf ervaring op. Doe heb ik karate getraind, heb ik stuntvliegtuigen gevlogen, krekels gegeten, met haaien gezwommen en machinegeweren afgevuurd. Alles voor het verhaal!”

Hurwitz is ook scenarioschrijver voor de televisie én comicbookauteur. Wat het verschil is tussen het schrijven van thrillers en comics? “Als thrillerschrijver moet je alle petten opzetten tijdens het schrijven: je bent een regisseur, maar ook stuntcoördinator, maar ook de acteurs etc. Aan het schrijven van een comic werk je als collectief, samen met de tekenaar. Op hem vertrouw je om je visie tot leven te brengen. Daarnaast ontvouwt het verhaal van een thriller zich vloer en natuurlijk, terwijl dat in een comic met meerdere ‘foto’s’ per bladzij doet. En die foto’s moeten dan ook de belangrijkste onderdelen in zich bevatten.”

De verloren zoon is verschenen bij A.W. Bruna. Benieuwd? Lees hier onze recensie nog eens terug.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.