Overslaan en naar de inhoud gaan

Is fantasy eigenlijk young adult of is het altijd andersom geweest?

In mijn columns deel ik regelmatig mijn mening over onderwerpen die mij licht irriteren of dwars zitten. Zo af en toe schrijf ik een iets pittigere column, zoals deze. Maar, onthoud, het is mijn bescheiden mening en het kan zo best zijn dat jij, de lezer met een eigen mening, meer gelijk hebt dan ik. Ik merk dat ik de laatste tijd steeds minder Nederlandse of Vlaamse fantasy lees en vaker kies voor een (bovennatuurlijke) thriller, sciencefiction of horror. Ik vind namelijk maar weinig fantasyboeken in het Nederlandse taalgebied die echt voor volwassenen zijn geschreven. Het lijkt wel alsof young adult tegenwoordig een synoniem is voor fantasy, of andersom. Met alle respect voor young adult schrijvers, maar ik lees geen kinderboeken, of boeken voor volwassenen (meer) waarin kinderen de wereld redden. Ik nader de pensioengerechtigde leeftijd en lees daarom ook liever proza dat niet zo eenvoudig is geschreven dat het voor iedereen vanaf 12 jaar is te begrijpen en leesbaar is. En dat in heel veel kinderboeken kinderen de wereld redden is voor mij een andere reden om dit soort boeken niet te lezen. Want kinderen die de wereld redden vind ik net iets te ongeloofwaardig, ook al gaat het om fantasy en mag er dus flink van het geloofwaardige worden afgeweken.

Waarom een substantieel deel van de Nederlandstalige fantasy voor kinderen en jongvolwassenen wordt geschreven zal best een goede reden hebben. Misschien lezen volwassenen te weinig in dit genre om het voor auteurs rendabel te maken, en is de markt voor kinderboeken met een fantasytintje daarom stukken groter dan voor fantasyboeken voor volwassenen. Een andere reden zou kunnen zijn dat veel auteurs hun eigen Harry Potter, Een brief voor de koning of een Dolfje Weerwolfje willen schrijven. Wat ook heel begrijpelijk is (zelf vind ik ook veel inspiratie in sommige bestsellerauteurs die ook nog eens tot mijn favorieten behoren).

Het is bovendien ook zo dat sommige van de grootste klassiekers, zoals bijvoorbeeld In de ban van de ring en Alice in wonderland, oorspronkelijk ook kinderboeken zijn en dat horror en sciencefiction van oudsher voor volwassenen zijn geschreven. Maar toen werden er ook wel bestsellers geschreven die niet geschikt zijn voor kinderhersenen, zoals Conan de Barbaar, van Robert E Howard. Ligt het aan mij en moet ik beter rondkijken omdat er wel degelijk veel Nederlandstalige fantasy voor volwassenen wordt geschreven? Ik blijf hoop houden en zoek door.

Afbeelding
Een test afbeelding
Super Admin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin tincidunt sem quis ante volutpat, non hendrerit justo lobortis. Aenean mattis justo sit amet facilisis iaculis. Maecenas malesuada, velit eget pulvinar lacinia, urna tortor suscipit massa, in fringilla ex quam quis orci. Fusce mi eros, facilisis id purus non, consectetur venenatis sem. Proin non sapien a nibh condimentum aliquam ac vitae velit. In mollis urna leo, quis pretium lectus sodales sed. Nulla mattis euismod magna sagittis consequat. Suspendisse finibus, augue eu semper semper, ipsum arcu scelerisque sapien, eget accumsan justo ipsum vitae libero. Proin aliquet tortor id justo efficitur, at maximus odio egestas. Aliquam magna purus, mattis eget magna nec, ullamcorper bibendum lacus. Nullam blandit facilisis fermentum. Proin vehicula vitae magna quis pharetra. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Nullam vel velit sodales, aliquam leo sit amet, fringilla ligula. Etiam ullamcorper, orci in auctor mattis, felis dolor sagittis odio, ut fermentum dui ante vitae orci. Ut finibus sed sem eu viverra.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.