Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze week is het CJ Tudor week op ThrillZone. We spraken de sympathieke auteur onlangs!

Kun je iets vertellen over jezelf?

O, hmmm…even kijken. Ik ben 50 jaar oud. Ik heb een dochter van 8 jaar oud. Ik was vroeg een wandelaar -met de hond- en ik heb vier tattoos. Binnenkort trouwens vijf! O, en Robert Downey jr. heeft ooit zijn torso aan mij laten zien!

Je werd bekend door De Krijtman. Als je terugkijkt; waar ben je het meest trots op?

Waarschijnlijk dat ik het boek schreef terwijl ik een hondenuitlaatservice had en mijn dochter opvoedde. Zij was toen twee jaar oud. Ik schreef het boek zonder verwachtingen te hebben om uitgegeven te worden. Ik was het gewend om afgewezen te worden. Dus, ik denk dat ik het meest trots ben op mijn volharding. Ik bleef volhouden. Het duurde uiteindelijk tien jaar totdat ik werd uitgegeven. Ik heb -zeg maar- best een beetje geloof ik mezelf dat ik door blijf gaan totdat ik mijn doel bereikt heb.

Welk boek dat je schreef is volgens jou het beste?

Ik weet dat eigenlijk niet. Ik ben niet degene die dat zou moeten beoordelen. Ik heb echter wel een speciaal plekje in mijn hart voor De Krijtman. Dat is immers mijn eerste boek. Maar; veel lezers vertelden me dat zij vinden dat Brandende meisjes het beste boek is.

Lees je ook boeken van andere auteurs? En zo ja, naar welke auteur kijk je op?

O, ik kijk op naar veel auteurs in alle soorten genres. Helaas ben ik momenteel zo druk met schrijven dat het lezen daaronder lijdt. Stephen King is een held voor me, dat zal vast geen verrassing voor jullie zijn. En dat geldt ook voor Harlan Coben. Ik hou ook van het werk van Samantha Downing -zij schrijft grappige maar ook duistere boeken-, Michael Marshall, Riley Sager, Stu Turton, Alex North. Er zijn veel goede auteurs momenteel!

Sommige mensen noemen je de vrouwelijke Stephen King. Hoe reageer je daar op?

Nou, dat is een groot compliment, toch? Maar ik denk eigenlijk vooral dat dit komt doordat ik een van de weinige vrouwelijke thriller-/horrorauteurs ben die haar weg heeft gevonden naar de grote massa. Dus ja, dan wordt het al snel een gemakkelijke vergelijking. Maar ik heb nog wel wat werk te doen voordat ik zijn niveau bereik. Er zijn trouwens genoeg andere vrouwelijke horrorauteurs die geweldig werk leveren. Twee voorbeelden die ik kan noemen; Catriona Ward en Alma Katsu om maar eens te beginnen.

Wat karakteriseert jouw boeken?

Iemand beschreef ze als chillers, bangmakers. Ik denk dat dit een goede beschrijving is. Het zijn boeken met mysteries met een bovennatuurlijk sausje. Het zijn in elk geval nooit rechttoe-rechtaan thrillers. Het is altijd met wat duisters, engs, met een bepaalde ondertoon. Ik gebruik trouwens nooit supernatural elementen om een verhaallijn sluitend te krijgen. Dat is slecht plotten; maar, ik hou er wel van om lezers te prikkelen met het idee dat er misschien iets bovennatuurlijks gaande is.

Is het moeilijk voor een auteur om na een goed debuut door te gaan met schrijven?

Jazeker. Maar gelukkig had ik mijn tweede boek al klaar voordat De Krijtman werd uitgebracht. Dus dat hielp, want ik had geen enkele ‘bagage’. Ik denk dat het met elk boek moeilijker wordt om aan de verwachtingen te voldoen; mensen hebben namelijk een hoge standaard en je wilt lezers niet teleurstellen.

Ben je momenteel bezig met een nieuw boek? En kun je er wat over vertellen?

Ik werk momenteel aan een paar projecten. Een ervan is een korte verhalencollectie die ik hoop te publiceren in de zomer van 2022. Mijn nieuwe thriller, waar ik overigens heel enthousiast over ben, komt uit in 2023.

Het nieuwe boek heeft Drift en ik heb het gebracht als een locked-room mysterie met post apocalyptische horrorelementen!

Drie groepen vreemdelingen zitten gevangen in een sneeuwstorm. Een groep zit in een kabelbaankar, een andere in een gekantelde bus en de derde groep zit in een chalet. In een van de groepen is een gevaarlijke moordenaar aanwezig. En er komt geen hulp…wat ze wel weten, is dat er iets wacht voor hen in de sneeuw en dat zou weleens enger kunnen zijn dan de dood.

 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.