Overslaan en naar de inhoud gaan

De Scandithriller is populair, dat weten we inmiddels wel. Namen als Stieg Larsson, Jo Nesbo, Jens Lapidus, Arne Dahl en de Börjlinds zijn gemeengoed voor thrillerliefhebbers. We denken allemaal dat het genre alleen door Scandinavische auteurs wordt omarmd en geschreven, maar het was David Hewson die met De Killing deze aanname doorbrak. In januari 2021 kwam er nog een Britse auteur bij die zich aan het Scandigenre waagde en dat combineerde met zijn Britse schrijverswerk; Will Dean woont al jaren met zijn gezin in Zweden.

Het is een bijzonder verhaal; Dean bouwde in de Zweedse bossen een eigen huis voor het gezin maar groeide op in de East Midlands. Na zijn studie rechten werkte hij een tijd in Londen, waarna hij voor de liefde naar Zweden emigreerde. Voor zijn gezin bouwde hij er  dus zoals gezegd eigenhandig een houten huis, diep in de bossen in een zeer afgelegen stuk van het land. Zijn thrillerserie over de dove Tuva Moodyson wordt internationaal bejubeld.

Wij zeiden in onze recensie over De jacht: "een Scandithriller van grote schoonheid; het is spannend, snel en onvoorspelbaar. Samen met de dove heldin zoeken wij mee vanaf het puntje van onze stoel." Lees hier onze complete recensie nog eens terug.

Zwart zout, het tweede deel van de serie, is onlangs verschenen.

TWEE LICHAMEN
Eén zelfmoordgeval. Eén moord in koelen bloede. Zit er een verband tussen deze twee zaken? En wie heeft het eigenlijk voor het zeggen in het Zweede dorp Gavrik?

TWEE DROPJES
Zwarte zoute Grimberg-dropmunten bedekken de ogen van de vermoorde man. De hashtags #Veerman en #Dropmoord worden trending en de lokale bevolking begint munitie te hamsteren.

TWEE WEKEN
Tuva Moodyson, de dove verslaggever bij de lokale krant, heeft twee weken om de zaken te onderzoeken voordat ze met haar nieuwe baan in het zuiden van het land begint. Een sneeuwstorm zorgt dat Gavrik volledig is afgesloten van de bewoonde wereld. De inwoners, die al onrustig zijn door het gebeurde, voelen zich geïsoleerder en angstiger dan ooit. Tuva waagt zich in de Grimberg-fabriek om de moordenaar te stoppen, voordat ze het dorp voorgoed zal verlaten. Maar… zal de Veerman haar laten gaan?

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.