Overslaan en naar de inhoud gaan

Hamley Books is een redelijk nieuwe uitgeverij in het Nederlandstalige gebied. ThrillZone vond het hoog tijd om Sandra van de uitgever eens wat vragen te stellen!

Kunnen jullie in het kort iets over Hamley Books vertellen?

Hamley Books is een relatief jonge en dynamische uitgeverij die einde 2018 werd opgericht, en sindsdien een grote groei kende. Wij brengen boeken uit in verschillende genres, waaronder spannende boeken, feelgood, Young Adult (in diverse genres) en jeugdboeken (ook in diverse genres). Intussen hebben wij een dertigtal auteurs bij ons getekend, waaronder een aantal debutanten, waarvan de meesten intussen ook meerdere boeken hebben geschreven.

We zijn eigenlijk een Vlaamse uitgeverij, maar hebben zowel Vlaamse als Nederlandse auteurs getekend bij Hamley. Onze boeken liggen in België en Nederland in de boekhandels.

Hoe ziet het uitgeefproces eruit? En in hoeverre is de auteur hierbij betrokken?

Het begint altijd met het manuscript uiteraard. Auteurs sturen manuscripten in die streng worden beoordeeld. Op basis daarvan maken wij een selectie wie wel of niet wordt aanvaard (momenteel is er een stop tot begin 2023). Daarna begint het hele praktische gebeuren: van redactie tot correcties tot proeflezen, het afwerken van het binnenwerk, de cover, enz. De auteurwordt volledig betrokken bij dit proces en weet elk moment wat er aan het gebeuren is.

Dit zorgt ook voor een zeer nauwe samenwerking tussen ons en de auteurs.

Hamley Books heeft een divers aanbod, van romans tot Young Adult, maar ook het fantasygenre krijgt bij jullie volop aandacht. Op de Nederlandse boekenmarkt krijgen zeker Young Adult en Fantasy maar weinig focus in vergelijking met (vaak vertaalde) literatuur en thrillers. Hoe gaan jullie hiermee om en hoe proberen jullie dit te veranderen?

Wij hebben inderdaad de keuze gemaakt om in de categorie Young Adult ook fantasy uit te brengen. Dit is organisch gegroeid, toen auteurs fantastische manuscripten begonnen in te sturen. Fantasy voor volwassenen doen we niet, dit is een nichemarkt en ligt voor ons zeer moeilijk omdat we onze boeken vooral via de boekhandels verkopen.

In Young Adult is het genre zeer populair, en dat merken we ook wel aan de vele reacties. Wij werken veel samen met onze krachtige online community, en zorgen dat ook in de boekhandels dit genre de nodige aandacht krijgt. Het is niet altijd eenvoudig, maar we zijn wel trots dat we mee aan de basis van de zeer sterke groei van dit genre in de markt liggen.

Is er een bepaalde strategie waarmee jullie de Nederlandse boekenmarkt willen veroveren?

We hebben goede contacten met verschillende boekhandels, wat ervoor zorgt dat we een erg fijne samenwerking met hen hebben. Daarnaast merken we ook dat veel mensen die ons volgen spontaan naar hun favoriete boekhandel trekken om ons te promoten.

De groei is zeer sterk geweest in het afgelopen, dankzij die boekhandels die in ons geloven en ook onze boeken in de handel leggen. Dat vinden we geweldig, en zijn we ook zeer dankbaar voor. Het is niet evident voor een

Vlaamse uitgeverij om in Nederland erkend te worden, en we kunnen niet genoeg benadrukken hoe fijn we het vinden dat we zowel in Vlaanderen als in Nederland zoveel steun krijgen.

Richten jullie je specifiek op de liefhebbers van deze genres, of wordt er gepoogd een bredere doelgroep aan te spreken?

Afhangende van het subgenre proberen we echt wel verschillende groepen aan te spreken. We merken dat veel van onze lezers al onze boeken bestellen ongeacht het genre. Dit zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld thriller- of romanlezers ook kennismaken met het Urban Fantasy genre bijvoorbeeld, of al eens een high fantasy lezen. Dat zorgt voor een bijzondere wisselwerking. Sowieso proberen we om crossgenre te werken, zowel met onze auteurs als onze lezers.

Welke uitgaves mogen we op korte termijn verwachten?

Dit najaar verschijnt er weer een mooi en ruim aanbod. Voor het fantasy genre zijn dit specifiek de volgende titels. In september verschijnt De Meesterdief, de opvolger van De Woestijndief van Emmelie Arents, die ook al eerder succesvol scoorde met Het Hart van de Adelaar.

Het tweede boek van Valentijn Ringelberg, Als Het  Duister Roept, wat het vervolg is op Voorbij het Wederwoud, verschijnt in oktober. Petra Doom, gekend van de Overstekers-reeks, debuteert als YA-auteur met Het Lied van Ariane, waar we erg hoge verwachtingen voor hebben.

Nooit Gedacht, het nieuwe YA-fantasy boek van Latoya Morris, gaat over het klassieke Peter Pan-verhaal, maar dan in een 2.0 versie. Als laatste verschijnt het derde en laatste deel van de Als Doden Dromen-reeks van Mel Hartman.

En wat zijn de lange termijnplannen?

In 2022 zullen we zoals altijd weer een aantal YA-fantasy titels publiceren, maar momenteel is het nog te vroeg om daar al veel details over te vertellen.

Waar ik zelf ook heel erg naar uitkijk is het nieuwe boek van Eva Linden, dat zich afspeelt in de Dungeons & Dragonswereld. Dit verschijnt in februari.

Wat maakt het fantasygenre zo goed?

Mensen kunnen wegdromen in een wereld die heel erg aanleunt bij die van ons, maar tegelijkertijd ook zo bijzonder is dat het de lezer wegvoert in een ander universum.

Worldbuilding vind ik geweldig, ik heb het grootste respect voor auteurs die dit zo goed doen. Daarnaast worden de verhalen ook altijd aangevuld met spanning, soms romantiek en actie. Fantasy is een heel bijzonder en uniek genre, net omdat het zo mooi is om weg te kunnen dromen, of in spanning mee te lezen.

Tot slot, wat zijn zelf jullie favoriete fantasy- en/of SF-boeken?

Ik ben zelf nog steeds een erg grote Tolkien-fan, en dat zal altijd zo blijven ;). Om de zoveel jaar herlees ik de The Lord of the Rings-trilogie volledig, of herlees ik zijn ander werk.

 

 

Afbeelding
Mads
Mads Bruynesteyn
Ik ben Mads Bruijnesteijn en nu al een aantal jaren nauw betrokken bij ThrillZone. Werkzaam in de boekenbranche heb ik van mijn hobby (lezen) mijn beroep kunnen maken. En dan mag ik ook nog eens recenseren voor ThrillZone. Mijn interesse is best divers, maar het fantasygenre, inclusief Science Fiction-verhalen, kunnen mij enorm bekoren. In de creaties van een nieuwe, niet bestaande wereld met memorabele personages kan ik mijzelf verliezen. Thrillers lees ik al vanaf mijn 12e levensjaar, dus ook met dat genre heb ik een band. Favorieten zijn: John Grisham, Harlan Coben, Sebastian Fitzek en Anthony Ryan.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.