Overslaan en naar de inhoud gaan

Er zijn veel Scandi-auteurs aan het firmament en het is soms lastig om het kaf van het koren te scheiden. Bij ThrillZone helpen we natuurlijk graag een handje. Over één ding kunnen we duidelijk zijn. Mocht je kennis willen maken met het genre, probeer dan in elk geval Samuel Björk. Samuel Bjørk is het pseudoniem van Frode Sander øien, een schrijver, scenarist en muzikant. Zijn reeks boeken met Holger Munch en Mia Krüger in de hoofdrol spreekt voor velen tot de verbeelding. Ik reis alleenDe doodsvogel en De jongen in de sneeuw werden alleen al in een Nederlandse taalgebied 500.000 keer verkocht. De serie werd in meer dan 20 landen vertaald én er zijn een Zweedse en een Amerikaanse tv-serie in de maak. De fans zullen dan ook blij zijn; er is een nieuwe telg aanstaande, Sneeuwwit.

Holger Munch en Mia Krüger, de inspecteurs uit Samuel Bjørks wereldberoemde thrillerreeks, zijn terug. En deze keer gaan we terug in de tijd.

In Sneeuwwit, de ijzingwekkende prequel op de Munch & Krüger-bestsellerserie van Samuel Bjørk, vraagt Holger Munch de jonge Mia Krüger om voor hem te komen werken om een wel heel mysterieuze moordzaak op te lossen.

2001. In een buitenwijk van Oslo zijn twee elfjarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode rode vos gevonden. De zaak lijkt op een andere onopgeloste zaak uit Zweden. Holger Munch is hoofd van een nieuwe onderzoekseenheid en heeft een team van de beste rechercheurs. Hij wordt gebeld door de politieacademie, ze hebben een buitengewoon getalenteerde studente die bij hun tests de hoogste scores haalde: Mia Krüger.

Munch toont de jonge Mia Krüger foto's van beide plaats delicten en ze heeft maar een paar minuten nodig om dingen te zien waar zijn team niet eens aan heeft gedacht. Het begin van een samenwerking en van een de meest bloedstollende jachten op een seriemoordenaar ooit…

Wij spraken in 2016 met Björk, lees hier dat interview nog eens terug. De reden dat de auteur hier zo'n groot succes heeft, was destijds voor Björk gissen. "Ik moet er ook een beetje naar gissen, maar ik denk dat de personages één van de redenen is waarom mensen de serie zo fijn vinden. Ik heb veel tijd en aandacht aan ze besteed en dat betaalt zich denk ik nu uit. Lezers moeten niet alleen geboeid worden door het plot van een verhaal, maar ze moeten ook het gevoel hebben dat de personages die een verhaal bevolken echt leven en dat ze ook met heen mee kunnen leven. Verder is er natuurlijk ook gewoon de geluksfactor. Er zijn zoveel goede boeken die nauwelijks hebben verkocht. Ik denk dat mijn timing gewoon meezat en dat ik met zulke goede uitgevers samen heb mogen werken."

Inmiddels zijn we dus aanbeland bij deel 4 in de reeks. Maar dat het een serie zou worden, was niet het eerste plan. "Het is aanvankelijk nooit mijn bedoeling geweest om meerdere boeken over deze personages te schrijven. Mijn agent kwam op een gegeven moment met het idee dat ik een serie zou kunnen schrijven en zij wist vervolgens drie boeken te verkopen aan meer dan dertig landen. Dat was nog voordat ik de boeken had gepland en geschreven, dus ja, toen moest ik natuurlijk wel. " Die laatste opmerking gaat gepaard met een luide lach.

Wij kunnen in elk geval niet wachten. Sneeuwwit verschijnt 16 november bij Uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.