Overslaan en naar de inhoud gaan

Onlangs verscheen de nieuwe thriller van Carla Kovach, Zo´n mooi meisje. Het boek volgt na het succesvolle Stil maar en Dit heb je verdiend. In de boeken speelt agente Gina Harte de hoofdrol. ThrillZone stelde haar na aanleiding van de nieuwe thriller wat vragen.

Kun je jezelf kort voorstellen aan onze lezers?

Ik ben Carla Kovach, auteur van de DI Gina Harte thrillers. Bedankt dat je me wilt interviewen trouwens. Ik vind schrijven van jongs af aan al geweldig. Maar nu helemaal, wanneer ik op zoek kan gaan naar de duistere zijde van de mens.

Wat me écht aanspoorde om te gaan schrijven, was toen ik toneelspeelde. Het meeleven met karakters zorgde ervoor dat ik wilde creëren. Ik realiseerde me dat ik nog verder wilde onderzoeken hoe een verhaal loopt, en waarom. Toen schreef ik toneelspelen én mocht ik dat produceren. De vervolgstap van filmmaker, iets waar ik ook ontzettend van houd. Dus, zoals je ziet: mijn liefde voor schrijven heeft me al op verkeerde plekken gebracht. En ik hou van ze allemaal!

Als je terugkijkt naar het schrijven van je eerste boek, waar ben je dan het meest trots op?

Ten eerste vond ik het geweldig dat het me lukte om een politiethriller te schrijven. Ik wist hoe groot de uitdaging zou zijn. Een plot ontwerpen, politieprocedures nauwgezet volgen, en dat alles op een manier die geloofwaardig overkomt. Daarnaast was ik ontzettend trots op het ontstaan van Gina Harte. Ik geef veel om haar.

Welke van je boeken is volgens jou het best?

Dat is een uitdagende vraag, maar ik heb het antwoord wel. Ik kies voor het boek waarbij ik van het schrijfproces het meest genoot. Dat is een boek die later in de serie verscheen, Their silent graves (dit boek is nog niet in Nederland uitgebracht, de Gina Harte serie bevat inmiddels tien delen – red). Het feit dat het is gesitueerd tijdens mijn favoriete tijd van het jaar, Halloween, is wat het een beetje macaber maakt. Ik ben een fan van horror; ik kijk in die tijd van het jaar graag horrorfilms. Daar haalde ik voor dit boek wat inspiratie vandaan met het ‘levend begraven’ thema. Ik kan me niet voorstellen dat er meer afschuwelijke situaties zijn om in te bevinden.

Hoe ontstond Gina Harte?

Voordat ik begon met het schrijven van Stil maar, maakte ik regelmatig aantekeningen. Zo ontstond haar karakter. Ik zat in een stille kamer met mijn ogen dicht en visualiseerde hoe Gina Harte met haar werk omging. Ik merkte dat de moordzaak en haar persoonlijke verhaal steeds in mijn hoofd terugkwamen. Zo wist ik dat dit het personage zou moeten zijn waarover ik ging schrijven. Het hielde me letterlijk ’s nachts wakker. Ik had ook andere verhaallijnen genoteerd, maar dit was degene die zich steeds naar de voorgrond vocht.

Hoe lastig is het om in de thrillerwereld origineel te zijn?

Dat is superlastig, want er zijn veel briljante thrillers en auteurs. Aan de oppervlak lijkt het alsof alle goede ideeën worden overgenomen. Wat ik belangrijk vind, is dat je je eigen stem laat horen in je verhalen. Dat is erg belangrijk voor mij.

Ik schrijf vanuit perspectieven waarvan ik denk dat het mensen aanspreekt, zoals Luke in Stil maar; hij is de man die achterblijft wanneer zijn vrouw spoorloos verdwijnt.

Lees je ook werk van andere auteurs? En zo ja, naar welke auteur kijk je op?

Ik heb veel thrillers gelezen. Ik vind Val McDermid’s Wire in the blood series echt geniaal. En ik vind Karin Slaughter en Tess Gerritsen ook geweldige auteur. O, en dat geldt ook voor Robin Cook’s medische thrillers. Er zijn zoveel auteur die ik kan bedenken die me aan het schrijven hebben gezet. De lijst kan wel eeuwig doorgaan, maar deze auteurs hebben een speciale plek in mijn hart veroverd. Voordat ik thrillers las, las ik veel horror.

Wat karakteriseert jouw boeken?

Ik vind dat mijn boeken een sterk psychologisch element in zich hebben. Ik hou ervan om diep te graven in de hoofden van mensen en hoe situaties invloed op hen hebben. Ik hoop dat mijn lezers dat ook vinden.

Is het lastig, om na een eerste bestsellers, opvolgende thrillers te schrijven?

Met elk boek dat ik schrijf, voel ik dat het nooit beter kan dan de laatste die ik schrijf. Daarvan word ik nerveus. Maar ik denk dat dit bij het schrijversvak hoort. Je weet immers nooit hoe een boek wordt ontvangen totdat het in de handen van de lezers ligt. En dan is het wachten op de eerste recensies. Dat is zenuwslopend.

Ben je momenteel met een nieuw boek bezig?

Ik ben blij te zeggen dat ik begonnen ben met het elfde deel in de Gina Harte-serie. Ik kan nog niet zoveel verklappen over het verhaal, maar ik hoop dat het een nagelbijtend boek wordt.

  

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reacties

4

Ik heb het boek gelezen en vond zowel de intrige als de evolutie van Gina op professionele wijze verteld. Voor mij niet het beste boek uit de serie, maar zeer leesbaar. Proficiat mervrouwkovac.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.