Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor de faction-liefhebbers is er goed nieuws: medio maart verschijnt de nieuwe thriller van niemand minder dan Tomas Ross, De man zonder gezicht. Daarin gaat Ross terug naar de tijd die hem zo goed ligt in zijn boeken; de Koude Oorlog. 

Tomas Ross behoeft natuurlijk geen introductie meer. Na meer dan 70 boeken die vanaf 1980 zijn verschenen, heeft hij zijn sporen meer dan verdiend in de Nederlandse literatuur. Hij is de enige thrillerauteur die zo nu en dan bij Nieuwsweekend op Radio 1 mag verschijnen om over zijn boeken te praten, iets wat zelden gebeurt binnen de enigszins elitaire rubriek op de zaterdagochtend. Dat het thrillergenre een meer dan volwaardig genre is, die discussie zullen we hier niet opwerpen…Ross is de grootmeester van de Nederlands faction thriller; boeken waarin feiten en fictie naadloos in elkaar verweven worden tot een spannend verhaal. Ross won driemaal de Gouden Strop. Voor onze interviews met hem, of onze recensies, klik je hier.

Waarover gaat zijn nieuwste telg?

In de jaren zestig van de vorige eeuw is Nederland een broeinest van activiteiten en infiltraties door geheime diensten aan beide kanten van het IJzeren Gordijn. De Binnenlandse Veiligheidsdienst heeft handenvol werk aan het monitoren van vredesbewegingen, studenten, pacifisten, provo’s en jonge socialisten.

Binnen de Oost-Duitse geheime dienst opereert een mol voor het Westen. Omdat de mol wordt aangestuurd door een Nederlander met de codenaam Vos, stuurt Markus Wolf, de op een na machtigste man van de Stasi, zijn topspion Alleman naar Nederland.

In Den Haag gaan bij de naam Alleman de alarmbellen af en oud verzetsman Luuk Jonker wordt ingeschakeld. Kort na de oorlog joeg hij bij zoektocht op collaborateurs al tevergeefs op Alleman. Niemand weet wie hij is, zelfs Jonkers toenmalige vriendin niet die voor hem werkte en ten onrechte gevangen werd genomen.

Jonkers zoektocht leidt hem van Zuid-Limburg naar het grimmige Oost-Berlijn en vandaar naar Noord Italië waar hij terecht komt in een moorddadig steekspel van geheime diensten, en een schokkende ontdekking doet over één van de grootste doofpot affaires uit de oorlog.

 

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.