Overslaan en naar de inhoud gaan

Op 5 april verschijnt bij HarperCollins Holland de thriller De Repair Club van Gouden Strop-winnaar Charles den Tex. Volgens de uitgever betekent dit de terugkeer van 'de beste thrillerschrijver van het Nederlandse taalgebied', een quote die uit de VN Thrillergids afkomstig is. Dat maakt nieuwsgierig!

Waarover gaat De Repair Club?

John Antink is ex-chef van de geheime dienst. Nu is hij met pensioen en runt hij samen met een paar vrienden een Repair Club, waar ze defecte apparaten herstellen.

Op een dag staat er een man voor zijn neus met een kapotte typemachine, een pistool en een opdracht. Die opdracht brengt John in één klap terug naar de tijd dat hij actief was als geheim agent in Oost-Duitsland. 

John beseft dat hij jaren geleden een fout heeft gemaakt, waardoor zijn zorgvuldig opgebouwde leven nu op instorten staat. De meesterspion wordt gedwongen de rommel uit zijn verleden op te ruimen.

Herstel je fouten. Koester je geheimen.

  • Drievoudig winnaar van de Gouden Strop 
  • Winnaar van de Crimezone Thrilleraward voor De vriend 
  • Winnaar van de VN Publieksprijs voor Verloren vrouw
     

Over Charles den Tex

Charles den Tex is een van de succesvolste thrillerauteurs van Nederland. Bijna al zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop en drie keer won hij die prijs: voor Schijn van kans, De macht van meneer Miller en CEL. Met De vriend won hij de Crimezone Thriller Award; zijn laatste thriller Verloren vrouw werd bekroond met de VN Publieksprijs.

De Repair Club – Charles den Tex – ISBN 9789402709520 –  paperback €21,99 – ook verkrijgbaar als e-book en audioboek

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reacties

5

Wat een mooi boek om te lezen. Een verhaallijn die ook in de werkelijkheid had kunnen plaatsvinden. Ik zou zeggen prima uitgangspunt om te verfilmen.

wilma veltkamp

11 augustus 2022 19:53

4

Charles den Tex publiceerde meerdere thrillers, waarvan er 9 genomineerd werden voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende boek. Ook dit boek, de Repair Club kan zo maar een nominatie krijgen. Het is bijna standaard geworden dat Den Tex een actueel maatschappelijk probleem kan verpakken in een spannend verhaal. De technische informatie die daarbij vrij komt is functioneel en absoluut niet storend. Het is dan ook logisch dat zijn boeken in de pers vergeleken worden met die van John Grisham, Michael Crichton en Michael Ridpath.
In de Repair Club maken we kennis met John Antink, gepensioneerd chef van de geheime dienst en zijn opvolgster Alisja Calder. Van beiden komen we wat te weten over hun privéleven en hun gevoelens. Alhoewel die van Alisja wel wat meer uitgediept hadden mogen worden. Zijdelings krijgen we ook informatie over zijn vrouw en zijn moeder.
In korte hoofdstukken, met elk een quote aan het begin, krijgen we inzicht in het leven van John nu en zijn leven van 40 jaar werken bij de geheime dienst. Dat leven speelde zich grotendeels af achter het IJzeren gordijn. Hoe verder het plot komt, hoe meer je ook komt te weten over de spionage bezigheden van Russische en Oost-Duitse spionnen tijdens de Koude Oorlog. Maar ook hoe de opstelling van Nederland was en is komt naar voren.
“De geschiedenis van de geheime dienst zit vol ondoorzichtige relaties.”
De hoofdstukken zijn niet zo lang en wisselen regelmatig van gezichtspunt. Dat is wel opletten en voortdurend schakelen. Echter door deze vele twists blijf je maar tegen jezelf zeggen: ach nog een hoofdstuk en dan nog een en nog een. Door de vele namen, en dan ook nog eens Russische, moet je blijven opletten. Voor mij hadden het er wel wat minder mogen zijn, omdat ze niet allemaal belangrijk zijn voor het verhaal. Dan wordt het ook wat rommelig. Maar gelukkig herpakt Den Tex zich en mede door zijn fijne schrijfstijl wacht ons een dijk van een ontknoping.

4

Charles den Tex is een Nederlandse schrijver die twee keer de Gouden strop heeft gewonnen.
Hij heeft inmiddels zo’n twintig boeken geschreven, waarvan er drie zijn verfilmd.

Voormalig chef van de inlichtingendienst John Antink werkt bij de repair club.
Samen met een paar collega’s repareren ze van alles wat kapot is.
Broodroosters, lampen, computers etc. Als iemand een typmachine voor John neerzet en een pistool op hem richt, komt zijn verleden plotseling weer terug.
In de typmachine zit een briefje. Heeft dit briefje iets te maken met een bericht wat in de krant stond? Of is het zijn verleden die hem opzoekt?

“ Wij zijn de repair club, wij herstellen de fouten, wij zetten recht wat er niet goed is gegaan.
Dat is onze missie, ons doel. “

Er begint een kat en muis spel tussen John, zijn opvolger Calder en de Russen. Alisja Calder is door hem opgeleid en is nu chef van de inlichtingendienst.
Zijn vrouw Vera wordt er ook bij betrokken. Gelukkig staat de Repair club altijd klaar en helpt hem waar ze maar kunnen. Jaap, Lydia en George hebben alle drie hun eigen specialisme.

‘In hem klopt het verleden als een tweede hart. ‘
John moet weer terug naar verleden om uit te zoeken of en waar er een fout gemaakt is toen hij in dienst van de overheid was. In de koude oorlog werkte John in Rusland en in Duitsland.

Het is een mooi spionage verhaal met veel details waar erg goed over nagedacht is en wordt door John Antink en door Alisja Calder verteld. John neemt je mee naar de periode van het ijzeren gordijn en de koude oorlog.

Op driekwart van het boek wordt het voor mijn gevoel een beetje rommelig .
Er gebeuren veel verschillende dingen met veel verschillende mensen.
“De geschiedenis van de geheime dienst zit vol ondoorzichtige relaties.”

Aan het einde van het boek vallen alle puzzelstukjes weer mooi op hun plaats.

Al met al vier sterren voor dit spionage verhaal.

4

Repair club. Charles den Tex

Eindelijk een keer een boek van Charles den Tex gelezen. Je hebt soms van die schrijvers die maar blijven liggen dus toe deze leesclub langskwam in het diepe gesprongen. En daar zeker geen spijt van, smaakt naar meer. Ga zeker de 2 boeken die ik nog (al jaren) in de kast heb liggen lezen. En als ik een andere tegenkom denk ik dat ik die nu zal meenemen.

Het verhaal werd goed uitgewerkt en zo geschreven dat je er zelf bij was.
Al vond ik de opbouw naar het echt spannende gedeelte beetje te lang. Maar daartegenover stond wel erg goede beschrijving van die periode.

John en zijn repair club maten, maken spullen voor anderen. Toen op een dag er ineens een persoon voor hem stond met een kapotte typemachine en een pistool, waardoor hij ineens terug in zijn verleden was.

Ik hoop dat dit eigenlijk een 1e boek van een serie was, want dit kan uitgebreid worden.

Ik vond het een 8.

Chantal van Luytelaar

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.