Overslaan en naar de inhoud gaan

Een thriller van een 'nieuwe' Nederlandse auteur vinden we altijd interessant. Zo ook Musserts schaduw, van John Kuipers. De titel doet vermoeden dat het om een thriller gaat die teruggrijpt op de Tweede Wereldoorlog.

Hij is boomlang, onconventioneel en ongeduldig. Maar hij is ook bang voor honden, een zwakke schutter en voorzien van een goed gevoel voor humor. Hoofdinspecteur Charlie Swieninck is chef van het Bureau Bijzondere Delicten en moet zich verhouden tot de Duitse bezetter, die langzaam maar zeker zijn gezag doet gelden binnen de Haagse politie.

Op 29 juni 1940, Anjerdag, wordt Charlie opgeroepen na een moord op station Hollands Spoor. Het slachtoffer is Marnix Maas, een belangrijk juridisch raadsman van de NSB. Onvermijdelijk leidt het onderzoek naar zwaargewichten binnen de partij, onder wie Rost van Tonningen, Feldmeijer, en natuurlijk de leider van de nationaalsocialisten Anton Mussert. Intussen voert de NSB de druk op om de dader in een andere richting te zoeken.

Musserts schaduw introduceert de protagonist Charlie Swieninck. Oftewel, het boek is het begin van een reeks. Dit, en de verhaallijn, doen ergens denken aan het werk van wijlen Philip Kerr met Bernie Gunther in de hoofdrol. We zijn dus geïnteresseerd. Het boek verschijnt in april bij Uitgeverij Cargo.

John Kuipers (Den Haag, 1955) werkte bijna vier decennia lang als journalist bij het Algemeen Nederlands Persbureau. Hij publiceerde onder andere de biografie De geest van het spel over de schaker Jan Timman, en schreef bijdragen voor het literaire schaakblad Matten. Musserts schaduw is zijn eerste thriller met de onberekenbare hoofdinspecteur Charlie Swieninck in de hoofdrol.

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.