Overslaan en naar de inhoud gaan

Vraag een willekeurige voorbijganger om de naam van één thrillerauteur te noemen, en de kans is groot dat degene David Baldacci noemt. De goedlachse Amerikaan verkocht letterlijk honderden miljoenen boeken en doet dat in verschillende series. Zo kennen we Amos Decker, Robie & Reel, de Camel Club en Atlee Pine. Een van de laatste 'nieuwe' protagonisten is Aloysius Archer. De eerste twee delen, Een goede daad en Dodelijk spel, werden goed ontvangen. Ook door ons; lees hier de recensies nog eens terug. De boeken spelen zich af net na de Tweede Wereldoorlog in een Amerika dat langzaam opkrabbelt. Hoofdrolspeler is -naast de prachtige tijdsgeest- Aloysius Archer, een oud-militair die privédetective wordt. In een interview met Baldacci vorig jaar, zei hij over het ontstaan van dit karakter het volgende:

"Een paar jaar geleden was ik in Toronto, Canada. Daar was ik voor promotie van een boek. Toen ik ’s avonds in mijn hotelkamer kwam, sneeuwde het hard. Een soort sneeuwstorm, zeg maar. Ik keek uit het raam en zag een muur van sneeuw. Dat deed me denken aan de ontberingen van oorlog en dat bracht me weer bij het personage, Aloysius Archer. Hij is immers een veteraan. Dat ontpopte in mijn gedachte. Het zou eerst een kort verhaal worden van pak ‘em beet 30-40 pagina’s. Maar ik had er zoveel lol in dat ik na een paar maanden een thriller in mijn handen had. Het frappante was dat niemand wist dat ik dit schreef. Ook mijn uitgever niet. Dus toen ik het manuscript op de tafel gooide van mijn uitgever, keek hij mij vragend aan. Het enige dat ik zei, was: je hebt dit te danken aan Canada. Geef hun de schuld maar."

Archer is, ook door het tijdsframe, een karakter dat beklijft. En daarom is het goed nieuws voor de Nederlandstalige fans dat het derde deel in de serie in mei verschijnt: Schaduwstad. 

Privédetective Aloysius Archer viert samen met zijn goede vriendin Liberty Callahan oudjaarsavond in Los Angeles, waar Liberty naam probeert te maken als actrice. Die avond ontdekt Archer dat achter alle pracht en praal van Hollywood een duistere wereld schuilgaat. Scenarioschrijfster Ellie Lamb vraagt hem uit te zoeken wie haar wil vermoorden, maar wanneer hij bij haar langsgaat in Malibu, is de vrouw nergens te bekennen. Wat hij wel aantreft, is het lichaam van een vermoorde man. En in de uren daarna wordt Archer buiten westen geslagen, achtervolgd door smokkelaars en bijna doodgeschoten. Kortom: het jaar 1953 had niet beter kunnen beginnen…

Schaduwstad verschijnt 10 mei bij uitgeverij A.W. Bruna.

 

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.