Overslaan en naar de inhoud gaan

Je hebt van die auteurs die in eigen land sky high gaan, maar over de grenzen wellicht wat minder bekend zijn. Dat geldt ook, ten onrechte wat ons betreft, voor Jan Van der Cruysse (Brugge, 13 juli 1960). Van der Cruysse is een Belgisch communicatieadviseur maar nog belangrijker, een Vlaams schrijver van misdaadromans. Hij werkte gedurende twintig jaar als woordvoerder bij Brussels Airport. Na een legerdienst in Duitsland was hij gedurende vijf jaar journalist tot hij op de luchthaven van Zaventem woordvoerder werd van Aviapartner (1989-1994) en vervolgens van Brussels Airport (1994-2014). Hij beleefde het reilen en zeilen van de luchtvaart gedurende meer dan 25 jaar vanop de eerste rij. Tegen deze achtergrond raakte hij geïnspireerd om misdaadromans te gaan schrijven. 

Zo kun je Van der Cruysse kennen van zijn Bling Bling en Boem Boem-reeksen. Dat schrijven hem goed afgaat, blijkt uit het feit dat hij voor Bling Bling de Hercule Poirot-prijs won. En of dat niet genoeg was, ging hij er voor dezelfde titel ook nog met de Diamanten Kogel vandoor. Ook won hij de Schaduwprijs. Opvolgende boeken haalden het vrijwel altijd tot de shortlist van de Hercule Poirot-prijs. 

En nu is Van der Cruysse terug met een nieuwe reeks. Natuurlijk met een even aansprekende titel als zijn vorige reeksen: Win Win. Laura staat op het punt af te studeren als ingenieur wanneer ze een envelop ontvangt, afzender onbekend. Inhoud: een ansichtkaart en een ticket voor een vlucht in businessclass naar San Francisco. Van Nigeria tot China wacht haar een verhaal van verdronken bootvluchtelingen, grootschalige zwendel met covidvaccins, moord en inbraak op bestelling en dealers in een traagwerkend gif. Haar gastheer is specialist in cryptofoons en cryptomunten.   Met Win Win brengt Jan Van der Cruysse weer een ingenieus geconstrueerd misdaadverhaal zoals alleen hij dat kan schrijven: wervelend en erudiet, boordevol verfijnde humor, helemaal mee met deze tijd, zijn lezers heen en weer slingerend tussen locaties, tijdspannen en personages. Bovendien is de basis van het verhaal beangstigend actueel. 

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.