Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
afdaling bernard minier thrillzone.jpg
Auteur(s) Bernard Minier
Uitgeverij(en) Xander Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 20 juni 2021
Categories Thriller
Deel deze recensie

Martin Servaz heeft een groot probleem. De gewezen politiecommandant is geschorst, hangende een onderzoek naar ongeoorloofd gedrag. Hij heeft er vrede mee, totdat hij wordt gebeld door Marianne. Dat was zijn vrouw toen ze in 2010 spoorloos verdween. Marianne vraagt Martin haar te komen zoeken. Het enige dat ze weet; ze is in de Pyreneeën en heeft uitzicht op een abdij. Martin weet waar ze is; Aiguesvives. Hij springt in de auto en gaat op zoek naar Marianne.

In Aiguesvives is al snel veel meer aan de hand. In het kleine idyllische plekje worden snel achter elkaar drie lijken gevonden, op een verschrikkelijke wijze gemarteld. Daar assisteert hij een oude bekende van de politie, Irene Ziegler in het oplossen van de zaak.

Dan gebeurt er nog iets; door een explosie wordt de enige toegangsweg naar het dorpje versperd. En omdat de dorpsgenoten ontevreden zijn over de onderzoeken van de politie, zit de lont in het kruitvat…

Bernard Minier en zijn protagonist Martin Servaz gaat al wat boeken mee; Weerzin, Huivering en Een kille rilling zijn eerdere delen uit de reeks. Minier doet in Afdaling wat hij het beste doet; het combineren van een duistere moordzaak met een prachtige locatie en met problemen in persoonlijke sfeer voor de hoofdrolspeler. Dat doet de Franse auteur op meesterlijke wijze.

De karakters die Afdaling bemensen zijn stuk voor stuk uitstekend uitgewerkt door Minier. Natuurlijk kennen we Martin Servaz, de onbetwiste ster in de reeks. Hij heeft last van een midlife crisis en snapt niet altijd wat de hedendaagse jeugd behelst. Zijn huidige relatie met Lea is een gelukkige, maar professioneel gezien staat hij onder druk. Ondanks zijn staat van dienst dreigt een ontslag en dat houdt Servaz bezig.

Ook de andere personages spreken tot de verbeelding. Zo is er hoofdspeurder Irene Ziegler, die haar eigen demonen kent. En ook psychiater Gabriela Dragoman springt van de pagina’s af; het is een bloedmooie dame, maar kent een dubbele agenda.

De omgeving van de Pyreneeën is eigenlijk een tweede hoofdpersoon. De natuur is niet vergevingsgezind maar kan bij tijden ook prachtig zijn. Het is een omgeving die tot volle wasdom komt in Afdaling, temeer wanneer de enige toegangsweg naar het dorp wordt afgesloten. Het zorgt als geheel voor een beklemmende leeservaring.

De politiezaak is prachtig neergezet door Bernard Minier. Wat begint met een ‘simpele’ verdwijningszaak, mondt al snel uit in een moordzaak met meerdere doden. De vraag rijst wie het dorp in zijn macht houdt en waarom de slachtoffers zo verschrikkelijk zijn toegetakeld. Op zijn stoïcijnse, kenmerkende manier, weet Martin Servaz beetje bij beetje de zaak op te helderen. En daarin is niets wat het lijkt…

Bovendien vraagt auteur Minier nog aandacht voor iets anders; de polarisering van de (Franse) maatschappij, dat zich uit in obstinate jeugd, politiemensen onder druk, en een maatschappijkritische opinie richting de overheid. Ondanks dat het subtiel is hoe de auteur de problematiek aanstipt; het is glashelder hoe hij er over denkt en het zorgt voor een extra dimensie in deze toch al uitstekende thriller.

Al met al is Afdaling een heerlijke politiethriller met een duister randje, waarin naast Martin Servaz, de natuur van de Pyreneeën een prachtige hoofdrol vertolkt.

 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Wat vinden lezers...

Sander83

27 september 2022 15:12

0

4 sterren
Bernard Minier staat al een aantal jaar met stip in de top 3 van favoriete auteurs op het gebied van psychologische thrillers.

Afdaling is wat mij betreft niet zijn beste werk met Martin Servaz in de hoofdrol, tot nu toe. Waar de kracht in de vorige boeken op het gebied van psychologische kracht (zowel bij personages als het binnendringen bij de lezer) lag, mist Afdaling deze scherpte een beetje.

Na het vorige boek, waarin Servaz nog net zijn zoon heeft weten te redden, is Servaz disciplinair in de problemen geraakt. Na een onverwacht telefoontje vertrekt hij halsoverkop naar Aiguesviv waar na lange tijd stilte weer signalen van Marianne zijn vernomen.

Al kort na aankomst wordt een lichaam gevonden dat aan een eerdere dode doet denken. Al snel stapelen de gebeurtenissen zich op en wordt door een steenlawine het dorp moeilijk bereikbaar. Hierdoor rolt Martin Servaz vanzelf in deze zaak die door een aantal oude bekenden wordt geleid. Door zijn schorsing is Servaz tot de zijlijn veroordeeld. Dit weerhoud hem er echter niet van alles op alles te zetten om duidelijkheid te krijgen.

Als alle gebeurtenissen samenvallen komt Servaz tot een onaangename hereniging met zijn verleden.

Zoals gewoonlijk is er een goede balans tussen de gebeurtenissen, personages en omgeving. De omgeving komt goed tot zijn recht en vraagt om gezien te worden. De personages zitten goed in elkaar. Wel is de rol van Martin Servaz aan de zijlijn minder overtuigend. Het komt hierdoor allemaal net iets minder sterk over. Ook de interactie uit de voorgaande boeken met Hirtmann is nu niet aanwezig. Hierdoor mist op het psychologische vlak toch wel enige kracht omdat ik minder in het verhaal werd meegesleept dan dat in de vorige boeken het geval was.

Er spelen een aantal zaken in het dorpje. Waar Martin in een moordonderzoek terecht komt, is hij ook bezig met Marianne. Alles wijst er op dat ze in de buurt is, maar waar is ze en waarom komt ze dan niet te voorschijn? Een steeds groter wordende onvrede bij de bewoners moet de spanning opschroeven naar het hoogste niveau. Dit lukt slechts voor een klein deel waardoor Afdaling niet geweldig, maar wel goed is.

Gea Krikken-Elzing

27 september 2022 15:12

4

Hoofdinspecteur Martin Servaz, gevierd rechercheur, is geschorst vanwege zijn optreden in een groot onderzoek het jaar ervoor.
Als hij midden in de nacht een telefoontje krijgt van zijn verloren gewaande geliefde, die zegt dat ze ontsnapt is aan haar ontvoerder, vertrekt hij halsoverkop om haar te vinden. Zijn zoektocht leidt hem naar een mysterieus bos in een vallei in de Pyreneeën. Als de vallei door een explosie wordt afgesloten van de buitenwereld en drie mannen worden gevonden die op gruwelijke wijze zijn vermoord, kan Servaz het niet laten zich te bemoeien met het onderzoek. Zeker niet als de dorpsbewoners het heft in eigen handen willen nemen…

Doordat het dorp van de rest van de wereld is afgesneden lopen de gemoederen hoog op. De moorden die gepleegd worden zorgen voor nog meer spanning en de druk is hoog voor de agenten die de zaak moeten oplossen. Het feit dat Martin Servaz geschorst is helpt ook niet echt mee, omdat hij zich eigenlijk niet mag bemoeien met de moordzaken. Martin's pogingen om Marianne op te sporen lijken ook geen vruchten af te werpen.

Dit boek is, in vergelijking met het vorige boek van Bernard Minier, minder spannend maar ik vond het toch een goed boek.

Tilak

27 september 2022 15:12

3

Martin Servaz de geschorste rechercheur die in afwachting is van een oproep voor de tuchtraad, wordt uit het niets gebeld door zijn ex, Marianne. Marrianne is 8 jaar geleden ontvoerd en heeft nu zijn hulp nodig, zij zou zich in de Pyreneeën bevinden in een klein dorpje genaamd Aguiesvives.
Wanneer Servaz op onderzoek uitgaat, iets wat hij eigenlijk niet mag doen omdat hij gedegradeerd is én zijn schorsing nog moet afwachten, komt hij er al snel achter dat dit donkere dorp en haar bewoners een luguber geheim bewaard. Samen met Irene Ziegler probeert hij er achter te komen wat er met Marrianne gebeurt is en wie er verantwoordelijk is voor de diverse lijken die rondom het dorp gevonden worden. Doordat de vallei van de buitenwereld afgesloten is en de bewoners niet toeschietelijk zijn wordt dit voor Servaz en Ziegler een zeer moeilijke taak. De spanning tussen de bewoners loopt hoog op, de spanning in het boek blijft wat onderhuids.

Bernard Minier weet de donkere setting van de Pyreneeën goed weer te geven. Waarbij hij niet schroomt om de huidige maatschappij tegen het daglicht te houden, een maatschappij waarbij jongeren onder invloed van het internet erg beïnvloedbaar zijn.
Ondanks dat dit mijn eerste boek van Bernard Minier was, kon ik mij redelijk snel een beeld vormen van het verleden van Servaz en de onderlinge band met de diverse personages. De vele verwijzingen naar voorgaande boeken vond ik echter niet nodig en afleidend van het verhaal.

Anneliese de Waal

27 september 2022 15:12

5

De cover doet vermoeden dat dit een boek is voor wielerliefhebbers. Die verwachting wordt helemaal ingelost, maar de verschillende lagen die debutant Koen Paes over de fietstocht heen schildert, zullen in de smaak vallen bij iedereen die wel een spannend, psychologisch en meeslepend verhaal lusten.

Paes serveert een thriller pur sang. VanRead more about review stating Sterk debuut!

af de eerste bladzijde wordt je meegezogen in een reis langs Frankrijks mooiste flanken en vergezichten. De zon schijnt, de sfeer is jongensachtig, het leven wordt gevierd. Maar enkele haarspeldbochten lager verschijnen de eerste donderwolken. Letterlijk en figuurlijk. We dalen steeds dieper af. Dieper in Frankrijk, maar evengoed dieper in de getormenteerde zielen van de hoofdpersonages... tot niets nog hetzelfde lijkt.

De lichtheid en de pracht van de natuur botsen mooi met de donkere twijfels en herinneringen van de jonge veertigers. Het boek leest als een ode aan de vriendschap, maar ook doet het nadenken over de zwaarte van ouder worden, de irrationaliteit van ons bestaan tot zelfs de absurditeit van het mens-zijn. Koen Paes is een wetenschapper, en dat merk je in zijn bewondering voor de onveranderlijke en wonderlijke wetten van de natuur. De mens is een rusteloos wezen dat even de kans krijgt om op deze bol rond te lopen, zonder haar helemaal te kunnen doorgronden.
Maar de mens zou de mens niet zijn zonder zijn niet-aflatende drang om de dingen toch weer naar zijn hand te zetten, ook al heeft dat vaak desastreuze gevolgen. Voor zijn eigen leefwereld evengoed als voor de hele mensheid. Maar gelukkig zijn er ook erg knappe uitvindingen, zoals de fiets, dat trouwe stalen ros dat niets vraagt en enkel uitvoert.

Een erg knap en meeslepend debuut, dat je nog dagenlang achtervolgt.

Anneliese de Waal

27 september 2022 15:12

5

Hoofdinspecteur Martin Servaz, gevierd rechercheur, is geschorst vanwege zijn optreden in een groot onderzoek het jaar ervoor.
Als hij midden in de nacht een telefoontje krijgt van zijn verloren gewaande geliefde, die zegt dat ze ontsnapt is aan haar ontvoerder, vertrekt hij halsoverkop om haar te vinden. Zijn zoektocht leidt hem naar een mysterieus bos in een vallei in de Pyreneeën. Als de vallei door een explosie wordt afgesloten van de buitenwereld en drie mannen worden gevonden die op gruwelijke wijze zijn vermoord, kan Servaz het niet laten zich te bemoeien met het onderzoek. Zeker niet als de dorpsbewoners het heft in eigen handen willen nemen…

Doordat het dorp van de rest van de wereld is afgesneden lopen de gemoederen hoog op. De moorden die gepleegd worden zorgen voor nog meer spanning en de druk is hoog voor de agenten die de zaak moeten oplossen. Het feit dat Martin Servaz geschorst is helpt ook niet echt mee, omdat hij zich eigenlijk niet mag bemoeien met de moordzaken. Martin's pogingen om Marianne op te sporen lijken ook geen vruchten af te werpen.

Ik vond het een spannend boek om te lezen.
Een aanrader.

Anneliese de Waal

27 september 2022 15:12

5

Hoofdinspecteur Martin Servaz, gevierd rechercheur, is geschorst vanwege zijn optreden in een groot onderzoek het jaar ervoor.
Als hij midden in de nacht een telefoontje krijgt van zijn verloren gewaande geliefde, die zegt dat ze ontsnapt is aan haar ontvoerder, vertrekt hij halsoverkop om haar te vinden. Zijn zoektocht leidt hem naar een mysterieus bos in een vallei in de Pyreneeën. Als de vallei door een explosie wordt afgesloten van de buitenwereld en drie mannen worden gevonden die op gruwelijke wijze zijn vermoord, kan Servaz het niet laten zich te bemoeien met het onderzoek. Zeker niet als de dorpsbewoners het heft in eigen handen willen nemen…

Doordat het dorp van de rest van de wereld is afgesneden lopen de gemoederen hoog op. De moorden die gepleegd worden zorgen voor nog meer spanning en de druk is hoog voor de agenten die de zaak moeten oplossen. Het feit dat Martin Servaz geschorst is helpt ook niet echt mee, omdat hij zich eigenlijk niet mag bemoeien met de moordzaken. Martin's pogingen om Marianne op te sporen lijken ook geen vruchten af te werpen.

Ik vond het een spannend boek om te lezen.
Een aanrader.

wietske

27 september 2022 15:12

3

Wederom een boek met Martin Servaz in de hoofdrol.
Alhoewel hij dit keer niet in functie is (hangende het onderzoek) bemoeit hij zich natuurlijk overal mee.
En hoewel hij gewaarschuwd wordt om zich er niet in te mengen speelt hij een hoofdrol.
Het begint in eerste instantie met een telefoontje van zijn ex-vrouw Marianne, die jaren terug ontvoerd is door Hirtmann. Ze meldt dat ze ontsnapt is en dat hij komen moet - geen politie! Natuurlijk reist hij gelijk af naar het bos - waar ze volgens haar zit - het bos in de Pyreneeën, met een klooster bij hoge bergen.
Daar aangekomen gaat hij naar het klooster en samen met de monniken doorzoeken ze het bos.
Mooi omschreven, je waant je in het bos.
Mooi schrijven kan Minier zonder meer, maar voor mij zaten er ook veel gedeelten in die ik niet mooi vond.
Veel verwijzingen naar eerdere boeken (toch wat teveel naar mijn zin). En soms wat ongeloofwaardige dingen. Plotselinge 'sex'-scenes tussendoor. De beste beoordelingen voor dit boek komen van liefhebbers die de hele serie van Martin Servaz lezen, denk ik.
Ik vond het oké, maar niets bijzonders.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.