Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
rood gevaar chris ryan thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Strike Back
Auteur(s) Chris Ryan
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 1 oktober 2022
Categories Actie
Deel deze recensie

Het zit John Bald niet mee. Bald is een ex-SAS militair en stal goud van de Russen. Helaas is dat geld door zijn toenmalige vriendin gestolen en spendeert hij zijn dagen met het organiseren van motortrips vanuit een aftandse garage in Mexico. Dat duurt echter niet zo lang, want de inlichtingendienst MI6 heeft hem nodig.

In Engeland aangekomen ontmoet hij zijn ex-partner in crime John Porter. Samen worden ze gesommeerd zitting te nemen in het beveiligingsteam van politicus Derek Lansbury. Deze rechts-populistische politicus lijkt iets te stevige banden te hebben met het Kremlin. De Engelsen willen duidelijkheid en laten Bald en Porter infiltreren in zijn team.

Chris Ryan diende jaren in de Britse elite-eenheid SAS. Samen met Andy McNab maakte hij onderdeel uit van de patrouille Bravo Two Zero, die in de Iraakse woestijn werd ontdekt. Ryan was de enige die wist te ontkomen. Na zijn diensttijd wierp hij zich op het schrijven van actiethrillers. In eerste instantie waren dit stand alone-boeken, maar inmiddels werkt hij ook aan twee series. Die van SAS militair Danny Black én de serie Strike Back, die ook als tv-serie te zien is. Rood gevaar maakt onderdeel uit van de Strike Back-reeks.

Aan alles is te merken dat Ryan weet waarover hij schrijft. Je voelt als lezer gewoonweg ‘dat hij er geweest is’ en dat maakt hem tot dé toonaangevende auteur in het genre. In Rood gevaar start de Brit met een spetterende, veertig pagina’s durende opening. Hierin wordt spion Volkov, die is vergiftigd door zijn Russische ex-collega’s, in een safe house bewaakt door de Engelse geheime dienst. Maar dat duurt niet lang, want de Russen vinden hem en ontvoeren Volkov. Wat hij met de verhaallijn te maken heeft, blijkt pas veel later.

Rood gevaar is weer geschreven in de kenmerkende Ryan-stijl. Dat betekent direct taalgebruik, schuttingtaal waar de Bond tegen het Vloeken een rolberoerte van zou krijgen, en expliciet gebruik van geweld. Meer dan eens spatten de hersenen tegen muren, of worden ‘wolken van bloed over het tarmac verspreid’ wanneer een kogel doel treft. Je moet ervan houden, maar de lezers van deze boeken weten wat ze kunnen verwachten en zullen ervan smullen. Laten we het zo zeggen; subtiliteit zal in het woordenboek van Ryan niet voorkomen.

De hoofdpersonen in Rood gevaar zijn wederom John ‘Jock’ Bald en John Porter. Bald is een ruwe Schot, die met zijn charmes probeert de vrouwen te versieren. Porter is wat rustiger; hij heeft net de drank afgezworen en probeert dat vol te houden. Dat kennen we niet van Ryan; er lijkt zelfs wat karakterontwikkeling in het duo te zitten.

Ryan had wellicht geen idee hoe actueel hij zou zijn met Rood gevaar, waarin de Russische beer zijn tentakels eens te meer probeert uit te slaan. In dit boek blijft het bij impliciet machtsgebruik, maar inmiddels weten we dat Poetin het daar niet bij laat. De Engelse politicus Sansbury lijkt best wel op Boris Johnson en zijn Brexit-gedrag en ook daarmee roept de auteur herkenbaarheid op. Dit zorgt voor een mooie mix van actie en realisme.

Toch is Rood gevaar niet het beste boek van Chris Ryan. Ondanks dat hij zijn geopolitieke kennis slim inzet, is de actie minder aanwezig dan in andere boeken. En laten we eerlijk zijn; daar lees je zijn boeken toch voor. Niettemin is Rood gevaar een interessante thriller, die laat zien dat Chris Ryan de toonaangevende auteur in het genre is!

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.