Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
win win jan van der cruysse thriller thrillzone recensie.jpg
Serie Win Win
Uitgeverij(en) Manteau
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 26 januari 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Jan Van der Cruysse heeft in vijf jaar tijd een prachtige reputatie opgebouwd en een karrenvracht aan prijzen en nominaties binnen geharkt. Het dient gezegd te worden; niet meer dan terecht. De Vlaamse ex-woordvoerder van Zaventem en nu specialist in crisiscommunicatie heeft een aantal prachtige boeken op zijn naam staan.

Zijn Bling Bling-trilogie en het tweeluik Boem Boem waren boeken waarmee hij met recht zijn prijzen binnensleepte. Met zijn stijl van schrijven, die je kan omschrijven als filmisch, doorspekt met actie en humor, geldt hij als een kracht in het Vlaamse speelveld waar rekening mee gehouden moet worden. Dat kan een schrijver verlammen, omdat er steeds meer van je wordt verwacht. Lezers verwachten steeds weer een schepje er bovenop. En uitgerekend dit kan voor sommige schrijvers een verkrampend effect hebben. Met als keerzijde; het teruggrijpen naar een succesvol concept, wat indirect stilstand inhoudt.

Dat geldt niet voor Jan Van der Cruysse, die met zijn nieuwe thriller Win Win er gewoon nog een schepje bovenop doet. Om in zijn eigen vakterrein te blijven, als je aan dit verhaal begin; fasten your seatbelt! In een ongekend tempo neemt de auteur je mee over de gehele wereld. Schotland, de Verenigde Staten, China, Noorwegen, Nederland, Nigeria, Thailand, Singapore, zijn de landen waar dit verhaal zich afspeelt.

In deze landen worden de diverse verhaallijnen uitgezet en die komen samen in de Verenigde Staten. Je kan je als auteur gemakkelijk vertillen aan deze rondgang om de wereld. Echter Jan Van der Cruysse heeft de gave om deze lading aan informatie, waar hij zijn lezer mee opzadelt, in een geweldig verhaal te krijgen.

Laura staat op het punt om af te studeren als ingenieur, wanneer ze een envelop ontvangt met afzender onbekend. De inhoud is een ansichtkaart en een ticket voor een vlucht naar San Francisco. Van Nigeria tot aan China wacht haar een verhaal van bootvluchtelingen, grootschalige zwendel met covidvaccin. Moord en inbraak op bestelling en dealers in een traag werkend gif. Haar gastheer is specialist in cryptofonen en cryptomunten.

Het verhaal is dermate groots opgezet, dat het niet in een fatsoenlijke samenvatting is weer te geven. Vanaf het eerst moment dat het boek opengaat, trapt de schrijver het gaspedaal volledig in. En net als in zijn vorige boeken neemt hij zijn voet pas van het pedaal als de laatste bladzijde is omgeslagen.

Personages te over, zoveel dat Jan Van der Cruysse besluit om een lijst achterin het boek te doen. Dit is echt noodzakelijk om het overzicht te houden. De personages zijn stuk voor stuk duidelijk omschreven, op een manier waardoor de lezer zich direct een beeld kan vormen.

Doordat er een fiks aantal verhaallijnen door Win Win heen lopen, gaat men zich als lezer op een zeker moment wel afvragen of dit allemaal aan elkaar geknoopt kan worden. Maar zoals gewend van Jan Van der Cruysse lukt hem dat op een prachtige manier. Alle verhaallijnen worden als door een trechter bij elkaar gebracht.

De schrijfstijl van de hem is filmisch, met een subtiele manier van humor doorspekt. In zijn schrijfstijl is een ongekende vakkennis en algemene ontwikkeling te bespeuren. Alle facetten die in zijn verhaal voorkomen, zijn goed onderbouwd en je hebt als lezer altijd het idee dat Van der Cruysse weet waar hij het over heeft.

Jan Van der Cruysse laat met zijn nieuwe boek zien dat de nominaties en prijzen die hij al heeft verdiend, terecht zijn. Met dit verhaal laat hij zien niets van een automatische piloot te willen weten. Er zit een constante groei in zijn schrijven en weet hij zijn lezers telkens weer bij de les te houden.

Win Win is als een sneltrein waarin de lezer plaatsneemt en geen tussenstation heeft voordat deze bij zijn eindbestemming is!

Joop Hazenbroek

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.