Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
De omslag afbeelding van het boek De nachtegaal
Auteur(s) Johanna Mo
Uitgeverij(en) HarperCollins
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 16 juni 2021
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

Johanna Mo (1976) groeide op in Kalmar, een van de oudste steden van Zweden, die met een brug verbonden is met het eiland Öland. De afgelopen jaren werkte ze als freelanceredacteur, vertaler en boekrecensent. De nachtegaal is het eerste deel in de Eilandmoorden-reeks met rechercheur Hanna Duncker in de hoofdrol. De vertaling staat op naam van Edith Sybesma.

Toen Hanna Duncker negentien jaar oud was, werd haar vader veroordeeld voor moord. Ze vluchtte van het eiland Öland weg, omdat de schaamte en de verwarring te groot werden, en bouwde ergens anders een nieuw leven op. Pas zestien jaar later, na het overlijden van haar vader, komt Hanna naar Öland terug om aan de slag te gaan als rechercheur bij de politie van Kalmar. Op haar eerste dag wordt ze samen met haar collega Erik Lindgren naar een plaats delict gestuurd op het eiland. Een vijftienjarige jongen is namelijk dood door een voorbijkomend Duits stel aangetroffen. Hanna ontdekt al gauw dat de jongen de zoon is van haar jeugdvriendin Rebecka.

De nachtegaal is een intrigerende thriller met een fijne filmische schrijfstijl. Je voelt meteen dat de auteur zelf uit deze omgeving komt door de gedetailleerde beschrijvingen die ze van het landschap geeft. De korte hoofdstukken en de afwisseling tussen het heden en verleden zorgen ervoor dat je alleen maar door wilt blijven lezen.

Het verhaal wordt vanuit verschillende personages verteld afgewisseld met het verhaal van het slachtoffer Joel. Johanna Mo heeft ruimschoots de tijd genomen om elk karakter uitvoerig te belichten. We starten het verhaal met een spannende proloog met erboven de titel: De laatste dag. Het is geschreven vanuit het slachtoffer Joel die ons meeneemt op zijn reis door het leven. Stukje bij beetje krijgen we de ware toedracht van wat er die nacht gebeurd is te horen. Je kunt je goed inleven in elk personage, je voelt de wanhoop en pijn van het slachtoffer maar ook van de mensen die dicht om hem heen stonden. Hoe moeilijk moet het zijn om je hartsvriendin te moeten vertellen dat haar zoon dood is.

Door de fantastische plotwendingen word je steeds weer op het verkeerde been gezet en de ontknoping is dan ook zeer verrassend. De open eindjes laten de lezer in spanning achter en maken dat we met plezier uitkijken naar een volgend deel in deze reeks.

De langzame opbouw van het verhaal en de onderhuidse spanning maken samen met de gedetailleerdheid deze thriller tot een geweldige Scandi. Het is dan ook met recht een veelbelovende start van een nieuwe reeks!

 

Wat vinden lezers...

Super Admin

22 oktober 2021 23:38

0
Plaats hieronder je Leesclub recensie incl. aantal sterren.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.