Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de onbekende jorn lier horst thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Jorn Lier Horst
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 26 september 2022
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

Een van Noorwegens bekendste thrillerauteur is Jorn Lier Horst. Hij is een oud-politieman die er achter kwam dat hij ook wel uit de voeten kon met een pen. Het leverde ons William Wisting op, een wat grijze rechercheur die de meest uiteenlopende zaken voor zijn kiezen krijgt. Hij debuteerde in het Wisting Kwartet, die vervolgens tot tv-serie werd getransformeerd. Maar Horst was nog niet klaar met Wisting, of andersom. In het Cold Case Kwartet mag hij opnieuw zijn talenten ten tonele brengen en inmiddels zijn we bij deel drie aanbeland: De onbekende.

In De onbekende leidt Wisting een reconstructie van een oude moordzaak, waarbij seriemoordenaar Tom Kerr een plek moet aanwijzen waar hij een lijk heeft verborgen. Het loopt echter uit de hand wanneer Kerr weet te ontsnappen.

Aan Wisting en kornuiten de taak om Kerr op te sporen. Die lijkt echter hulp te hebben gekregen van iemand die bekend staat als ‘De onbekende’; degene die Kerr al eerder bij zijn moorden hielp. Weet Wisting op tijd Kerr te vinden, voordat hij opnieuw toeslaat?

Jorn Lier Horst laat met De onbekende zien geen flitsende achtervolgingen en liters bloed nodig te hebben om toch een verhaal met veel spanning neer te zetten. Horst hanteert een soort laid back-schrijfstijl, waarmee hij rust en overzicht creëert. Dit zie je niet vaak en is inmiddels het handelsmerk van de sympathieke Noor.

Daarnaast weet Horst intelligent gebruik te maken van zijn ervaring als speurder. Hij weidt niet ellenlang uit over de zoektechnieken, maar weet ze slim in te bedden in het verhaal. Die straalt daardoor authenticiteit uit, maar verliest tegelijkertijd niet het ritme van het verhaal. Horst hanteert daarvoor simpel taalgebruik en korte, overzichtelijke hoofdstukken. Het zorgt voor een aangename leeservaring die zelfs mensen die niet van thrillers houden, zal bekoren.

De zaak is spannend genoeg om de lezer aan het boek gekluisterd te houden. Waarheen is Tom Kerr ontsnapt, maar vooral; wie hielp hem? Op deze zoektocht trekt Wisting op met zijn dochter Line, inmiddels moet van een dochtertje. Dit maakt van Wisting agent, maar bovenal vader en opa. In De onbekende staat dit laatste iets meer op de achtergrond; in voorloper De fjord was hier meer ruimte voor. Dit heeft plaatsgemaakt voor een zeker professioneel ongemak; Line is geen agent, dus hoeveel inside information mag ze hebben?

De onbekende laat wederom zien dat Jorn Lier Horst een eigen geluid binnen het Scandi-genre heeft. Zijn ingetogenheid is juist zijn grote kracht, waardoor het boek alles in zich heeft wat een thriller moet hebben. Én meer. Horst zet met zijn kenmerkende schrijfstijl en kennis van politiewerk, een thriller van formaat neer.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.