Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
vlieland kiki van dijk thriller thrillzone recensie.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Kiki van Dijk
Uitgeverij(en) Xander Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
2
Review date 11 september 2021
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Kiki van Dijk is een Nederlandse schrijfster, die op verschillende plekken in de wereld heeft gewoond. Ze schrijft thrillers die zich afspelen op bekende zomer- en winterbestemmingen waarmee ze zich in het genre van de ‘vakantiethriller’ begeeft. Andere boeken van Van Dijk zijn; Ibiza, Bali, Nice, Winterberg, Tarifa en Gstaad.

Charlie is een populaire reisblogster met meer dan honderdduizend volgers op Instagram en maakt hiervoor vele verre reizen. Door corona is ze momenteel dichterbij huis en na enig aandringen van haar man en manager Jean gaat ze daarom naar Vlieland. Hier gaat ze glamping (overnachten in een luxe tent) ervaren de hotspots van het eiland verkennen. In de nacht wordt een meisje in haar tent vermoord. Al snel wijzen alle verdenkingen naar Sytze de eigenaar van een nieuwe bierbrouwerij op het eiland, Vliebier, waar Charlie net geweest was voor een interview. Als er daarna nog een meisje verdwijnt besluit Charlie haar Instagram account te benutten als platform voor de zoektocht naar de moordenaar. Maar dan komt er een zomerstorm op het eiland af. Waar menig toerist het eiland verlaat besluit Charlie met haar nieuwe vriendin Emmie de zoektocht voort te zetten. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Kiki van Dijk heeft een vlotte schrijfstijl waardoor het weinig moeite kost om door Vlieland te komen. Als lezer krijg je een redelijk goed beeld van het hoofdpersonage Charlie, al had het best wat verder uitgediept mogen worden. De andere personages zijn ook behoorlijk oppervlakkig en dat is iets waar dit genre vaker mee kampt.

Dat de keuze op Vlieland is gevallen als reisbestemming door corona maakt het boek actueel en past het perfect in de hedendaagse tijdsgeest waarin influencers en blogsters groot worden op Instagram.

Van Dijk stelt echter ditmaal toch wat teleur. De verhaallijn is namelijk behoorlijk voorspelbaar. Vergelijk het met een romantische komediefilm, waarbij je vanaf het eerste moment weet dat de hoofdpersonen als een verliefd gelukkig stel eindigen. Dat gevoel overheerst ook in Vlieland. Van Dijk weet het niet voor elkaar te krijgen om hier nog een verrassende plotwending aan mee te geven.

Ook is het verhaal niet heel geloofwaardig in elkaar gezet. De politie lijkt wel een zeer eenzijdig onderzoek te voeren, en geeft de informatie over het onderzoek zomaar prijs als daarnaar gevraagd wordt. Als Charlie vervolgens tijdens de storm een beenbreuk oploopt is ze met behulp van een stok prima in staat het halve eiland over te wandelen. Waarbij ze ook nog best even op een krukje kan gaan staan. Jammer, met wat gedegen research had het boek een stuk realistischer kunnen zijn. 

Vlieland is zeker geen bloedstollende thriller en kent de nodige tekortkomingen, maar wie op zoek is naar luchtig zomers vermaak kan met dit boek prima uit de voeten.

Afbeelding
suzan.jpg
Suzan Ijdema
Ik ben Suzan IJdema. Ik woon samen met man en twee kinderen in het Friese Garyp. Ik werk als communicatieadviseur bij een gemeente. Al vanaf het moment dat ik kan lezen verslind ik boeken. Ik vind het heerlijk om me in een verhaal te verliezen en de wereld langs me heen te laten gaan. Voor mij is Karin Slaughter al jarenlang de ultieme thrillerkoningin, maar door het recenseren voor Thrillzone komen ook voor mij nog onbekende schrijvers op mijn pad. Nieuwe, goede auteurs ontdekken dat maakt lezen een feestje.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.