Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
slaap maar zacht linda jansma thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Linda Jansma
Uitgeverij(en) De Crime Compagnie
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 6 september 2021
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Op de IC-afdeling waar verpleegkundige Maud werkt wordt een man in zorgwekkende toestand binnengebracht. Hij ligt in coma en zijn identiteit is onbekend. Er wordt een rechercheur op de zaak gezet om te achterhalen wie deze man is. Er lijkt echter niemand te worden vermist.

Als er in “Opsporing verzocht” aandacht wordt besteed aan de zaak meldt zich een vrouw die meer lijkt te weten. Echter vlak voordat ze gehoord wordt, overlijdt de vrouw.
Op de afdeling waar de man ligt gebeuren ondertussen bijzondere dingen rondom zijn bed. Maud begint te twijfelen+ het lijkt er op dat iemand het gemunt heeft op haar patiënt. Maar wie?

Linda Jansma is een publiekslieveling en heeft inmiddels vijftien thrillers op haar naam staan. De auteur schrijft regelmatig over maatschappelijke thema’s en weet met haar spannende en krachtige schrijfstijl de lezers aan haar boeken te kluisteren. Niet voor niets heeft ze daarom voor haar boeken al vele nominaties en prijzen ontvangen.

Slaap maar zacht start met een spannende proloog, waarna we twintig jaar verder gaan in de tijd en een onbekende man wordt binnengebracht op de IC-afdeling van Maud. Slaap maar zacht wordt daarna met meerdere verhaallijnen opgebouwd, die vanuit verschillende personages verteld worden.

Zo kijkt de lezer mee op de IC-afdeling waar Maud werkt en leert, naast haar, een aantal collega’s van haar kennen. Hieronder is ook Caristiena, die nieuw op de afdeling is begonnen. Beide personages zijn vertellers in het boek. We maken zo hun dagelijkse bezigheden mee op de afdeling waar de onbekende man verblijft. Maud kan het moeilijk verkroppen dat er nooit iemand bij haar patiënt op bezoek komt en dat hij geen identiteit heeft. Daarom krijgt hij van haar een fictieve naam Tom.  

Maud heeft een moeilijke relatie achter de rug. Ze is inmiddels gescheiden en woont met haar zoon Finn en dochter Tara in een mooi appartementencomplex. Finn is een puber en raakt door een knullige actie in de problemen, maar stelt daar zijn moeder niet van op de hoogte. De problemen stapelen zich op, totdat het onhoudbaar lijkt. Maar dan is het te laat. Waarom heeft hij niet eerder om hulp gevraagd?

Daarnaast volgen we de rechercheurs Richard en Eva. Zij proberen de identiteit van de onbekende man te achterhalen. Ook Richard heeft een moeilijke tijd achter de rug. Hij is zijn vrouw en ongeboren kindje kwijtgeraakt. Ondanks dat het vijftien jaar geleden is dealt hij nog steeds met zijn demonen en lijdt hij aan insomnia. Totdat hij tijdens het onderzoek kennis maakt met Maud en zij zijn hart sneller laat kloppen…Richard weet niet wat hem overkomt en begint te geloven dat hij een gelukkigere toekomst tegemoet kan gaan.

Het eerste deel van Slaap maar zacht staat in het teken van kennismaken met de personages. Jansma weet ook nu weer realistische en boeiende personages te schetsen. Er wordt veel zorg en aandacht besteed aan het goed neerzetten van hen en het creëren van een sfeerbeeld. Dit doet de auteur gedegen, realistisch en gedetailleerd. Hierdoor waan je je als lezer bijvoorbeeld in de gangen van het ziekenhuis. Wat Jans ook goed lukt, is een mysterieuze sfeer rondom de onbekende man situeren. Hierdoor blijft de lezer nieuwsgierig naar zijn ware identiteit.

Hoe verder Slaap maar zacht vordert hoe meer puzzelstukjes een plek krijgen en de lezer langzaam maar zeker door krijgt hoe de vork in de steel zit. Personages lijken allen op een bepaalde manier met een ander verbonden, maar Jansma houdt de kaarten lang tegen de borst. Richting de ontknoping voert de auteur de spanning vervolgens op en als je inmiddels dacht te weten hoe het in elkaar steekt, weet de auteur je te verrassen met een climax die als een totale verrassing komt en de puzzel is gelegd.

Linda Jansma heeft met Slaap maar zacht een vermakelijke thriller geschreven die garant staat voor vele uurtjes vertier. Met haar krachtige personages en een mysterieuze verhaallijn vol plotwendingen weet Linda Jansma je ook nu weer in haar greep te houden: ze laat met Slaap maar zacht zien waarom ze al jaren een thrillerauteur is om rekening mee te houden.

Afbeelding
Linda
Linda van de Velde

Wat vinden lezers...

Silvie

1 juli 2022 18:45

4

Als je wakker wordt , begint je nachtmerrie...

"Slaap maar zacht" van Linda Jansma begint meteen al goed. Je maakt in het eerste hoofdstuk kennis met verschillende personages. Zo is er Maud, een verpleegster in het ziekenhuis waar "Tom" in een coma ligt. Tom is een man die op straat aangereden is en voor dood achtergelaten is. Niemand weet zijn werkelijke naam en er zijn geen familieleden die contact met het ziekenhuis hebben opgenomen. Maud heeft twee kinderen: Zoon Finn en dochter Tara. Haar zoon gedraagt zich vreemd en al gauw wordt duidelijk dat hij een ongeluk in het donker heeft veroorzaakt met zijn scooter. Hij vermoedt dat hij een vrouw heeft aangereden en hij weet niet hoe haar toestand is, omdat hij na het ongeluk in paniek is doorgereden. Zijn gedrag wordt steeds vreemder en ook zijn omgeving begint het op te vallen.

Dan is er nog een verhaallijn over collega's Richard en Eefje. Beide zijn rechercheurs. Richard is vijftien jaar geleden zijn vrouw verloren. Hij komt in contact met Maud en er is een bepaalde chemie tussen hen.
Als laatste hebben we nog de Italiaanse Caristiena. Zij komt als nieuwe verpleegster in hetzelfde ziekenhuis te werken als Maud. Tijdens het verhaal kom je meer over haar (en haar broer Mattia) te weten door middel van flashbacks.

Richard en Eefje doen onderzoek naar Tom. Wie is hij? Wat is er precies gebeurd? Ondertussen gebeuren er steeds rare dingen met Tom en Maud denkt dat iemand het op hem heeft gemunt. Ook Finn krijgt opeens dreigende sms'jes. Wat is er allemaal aan de hand?

Het verhaal wisselt steeds af tussen de verschillende personages waardoor het erg boeiend blijft. De afwisseling is heel erg prettig. Het is misschien op sommige stukken enigszins voorspelbaar, maar toch is het verhaal spannend tot het einde. Je vliegt door het boek heen omdat je gewoon wilt weten hoe alles in elkaar steekt. Ik ben dan ook zeker enthousiast over dit verhaal en kijk uit naar de volgende thriller van Linda Jansma!

Tineke

1 juli 2022 18:45

3

Linda Jansma debuteerde in 2010 met haar thriller Caleidoscoop, waarmee ze de Schaduwprijs 2011 won, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut. Met haar boeken weet zij door haar filmische schrijfstijl en oog voor detail een groot lezerspubliek aan zich te trekken.

Slaap maar zacht is inmiddels haar vijftiende thriller en in dit boek maken we kennis met Maud, verpleegkundige op de IC-afdeling, die een patiënt op haar afdeling verzorgt die enkele weken eerder is binnengebracht. Niemand weet echter wie hij is en om hem toch iemand te laten zijn, wordt hij Tom genoemd door Maud.
Ook maken we kennis met Finn, de zeventienjarige zoon van Maud, die ook zo zijn problemen heeft, en de rechercheurs Richard en Eefje. Zij willen uitzoeken wie de onbekende man is op de IC en Richard schakelt uiteindelijk het programma ‘Opsporing verzocht’ in. Hierna vinden er een aantal vreemde gebeurtenissen plaats op de IC-afdeling.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, waardoor je een goed beeld krijgt van de gebeurtenissen en de drijfveren van de personages. Door de korte hoofdstukken, leest het boek lekker vlot weg.
Echt heel spannend wordt het niet echt, hoewel er wel door het boek heen een ondergrondse spanning voelbaar is. De grote vraag blijft natuurlijk wie het op Tom – de onbekende patiënt – heeft voorzien. Het verhaal op zich is wel enigszins voorspellend, maar de auteur heeft op het eind van het boek wel een verrassing voor de lezer in petto door met toch nog onverwachte plotwendingen te komen. Ook komen aan het eind de verschillende verhaallijnen van zowel Maud, haar zoon Finn en de rechercheur Richard op een mooie manier samen.

Door de korte hoofdstukken en de schrijfstijl zonder al te moeilijke woorden, leest het boek prettig weg. Er worden wel enkele medische termen genoemd, maar dat is natuurlijk niet zo vreemd als het verhaal zich voor het grootste gedeelte op een IC-afdeling afspeelt.
De personages blijven wat aan de oppervlakte en ook zijn sommige plotwendingen of gebeurtenissen wel wat voorspelbaar. Hoewel dit boek niet echt een hoogvlieger is, leest het wel prettig weg. Leuk voor tussendoor.

Steyaert Karen

1 juli 2022 18:45

4

Een man ligt in coma op de IC-afdeling waar Maud werkt. Niemand weet wie de man is. Richard en Eefje, rechercheurs zijn belast met het onderzoek en regelen een opsporingsbericht op TV. Eén getuige meldt zich, maar kort voor de getuige haar verhaal kan doen, wordt ze vermoord teruggevonden. Hier is duidelijk meer aan de hand…
Intussen moeten Maud en haar collega’s de onbekende man, ze geven hem de naam Tom, een paar keer van de dood redden en gebeuren er onverklaarbare zaken met Tom. Er is duidelijk iemand die Tom dood wilt.
Naast deze verhaallijn leren we ook de kinderen van Maud kennen, Finn en Tara, die samen een avontuur beleven. Raar maar waar, komt deze verhaallijn mooi samen met de andere verhaallijn in de plot.
Als lezer lees je dit verhaal vanuit verschillende perspectieven. De verhaallijnen worden goed omschreven en uitgewerkt en beetje bij beetje krijg je als lezer een goede kijk op de hele zaak. Net wanneer je denkt dat je het hele verhaal kent en weet hoe het zal eindigen, word je als lezer verrast met nieuwe verrassende wendingen.
Het verhaal is geschreven in eenvoudige, beeldende taal en is opgedeeld in korte hoofdstukken.
De personages werden voldoende uitgewerkt voor dit verhaal en als lezer voel je ook mee met sommigen onder hen. Je kan het gedrag begrijpen van sommige personages omdat alles vrij realistisch overkomt.
De spanning wordt doorheen het verhaal opgebouwd en bereikt een hoogtepunt naar het einde toe. Dan wil je als lezer maar één ding, en dat is het boek uitlezen.
Ik heb dit boek op 2 dagen uitgelezen en ook nadat het boek uit was, bleef dit verhaal even hangen bij mij.

Ant

1 juli 2022 18:45

3

Linda Jansma is niet meer weg te denken als Nederlandse auteur. Haar boeken zijn makkelijk en vlot geschreven en kennen meestal een goede basis voor een paar lekkere leesuurtjes. Met Slaap maar zacht brengt ze haar nieuwste boek op de markt. Dit keer speelt het verhaal zich af op een IC.

Maud is een gescheiden vrouw en woont met haar twee tieners alleen na een moeilijk huwelijk. Wanneer er op de IC een onbekende man wordt binnengebracht weet niemand nog wie hij is. Opsporing Verzocht levert een tip op, maar wanneer de politie de vrouw wil bevragen blijkt ze zijn te overleden.

Op de IC krijgt Maud ook een nieuwe collega. Al snel gebeuren er vreemde zaken, maar Maud twijfelt in het begin vooral aan haarzelf. Ondertussen heeft haar zoon ook zo zijn problemen en lijkt de rechercheur Maud leuker te vinden dan alleen als werkrelatie. Zal men er achter komen wie de onbekende man is en wat er precies is gebeurd?

Jansma is een auteur die veel sterke boeken heeft geschreven. Ik heb (bijna) al haar boeken inmiddels gelezen en vooral de thema’s die zij beschrijft en uitwerkt spreken mij aan. Ze zijn realistisch en Jansma weet hiervan echt een verhaal te maken.

Slaap maar zacht was een boek die mij qua beschrijving direct weer aansprak. Het verhaal begint sterk en zuigt je in het verhaal. Na mate het verhaal vordert laat ze deze stijl steeds meer los en wordt haar schrijfstijl wat minder sterk. Personages worden niet sterk uitgewerkt, gebeurtenissen zijn wat ongeloofwaardig en het eind was vrij voorspelbaar. Maar als auteur kun je niet altijd met een sterke pen schrijven. De ene keer zal de lezer enthousiaster zijn dan een andere keer. Dit keer ben ik dus wat minder enthousiast over Slaap maar zacht.

Jansma is een auteur waar ik in de toekomst zeker nog meer boeken van wil lezen. Zoals gezegd kunnen niet alle boeken even positief ervaren worden en daar is niks mis mee. Jansma heeft al lang bewezen dat ze een weet hoe ze een boek moet schrijven en heeft veel lezers die graag haar boeken lezen. Ik kijk dan ook weer uit naar haar volgende boek die hopelijk snel mag uitkomen.

Miranda Leest

1 juli 2022 18:45

3

Linda Jansma heeft al veel boeken op haar naam staan, veel van haar boeken ontvingen nominaties en prijzen.

Slaap maar zacht heeft meerdere verhaallijnen. Maud die werkt als verpleegkundige op een IC-afdeling, waar een onbekende man ligt. Richard, de rechercheur die belast is met het onderzoek naar de onbekende man. En de zoon van Maud, Finn die ook de nodige spannende gebeurtenissen meemaakt.

Linda Jansma weet de verhaallijnen mooi samen te brengen.

De schrijfstijl was ook weer erg prettig, makkelijk te lezen zinnen en korte hoofdstukken.
De personages worden niet erg uitgediept, het blijft redelijk oppervlakkig, ook vond ik het verhaal soms wat ongeloofwaardig.
Ik heb mooiere boeken gelezen van Linda Jansma.

Ik geef slaap maar zacht 3 sterren.

ovar

1 juli 2022 18:45

4

Slaap maar zacht heeft meerdere verhaallijnen. De belangrijkste zijn die verteld wordt vanuit het perspectief van Maud die een comateuze man verpleegt en die vanuit het perspectief van haar 17-jarige zoon Finn die een ongeluk heeft veroorzaakt. Daarnaast zijn er verhaallijnen rond de Italiaanse verpleegkundige Caristiena en rechercheur Richard die probeert de identiteit van de comateuze man te achterhalen, een van de onderdelen waardoor de spanning behouden blijft. Dit geldt ook voor hetgeen Finn overkomen is en waarover hij zijn moeder Maud niets verteld heeft. De schrijfster heeft boeiende personages opgevoerd, waarbij hun onderlinge relaties goed tot uiting komen.
De vele verhaallijnen maken het verhaal - mede door de gemakkelijk leesbare schrijfstijl - interessant, intrigerend en afwisselend. Het zorgt ervoor dat de lezer geboeid blijft. Uiteindelijk weet de auteur de verhaallijnen adequaat samen te brengen. Reden genoeg om met interesse uit te kijken naar haar volgende boek ‘Verlos ons van het kwade’.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.