Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
vervlogen marijke verhoeven thriller thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Marijke Verhoeven
Uitgeverij(en) De Crime Compagnie
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 9 augustus 2021
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Marijke Verhoeven werkte in de evenementenorganisatie voordat zij besloot fulltime te gaan schrijven. In 2012 debuteerde ze met de thriller Onder invloed. Haar nieuwe thriller Vervlogen is een combinatie van spanning en de complexiteit van romantiek.

We volgen het boek vanuit het heden en verleden van Claire van Klinken. Op 9-jarige leeftijd gaat zij met haar familie op vakantie naar Zuid-Limburg. Een vakantie die de familie Van Klinken lang bij zal blijven. De kamer deelt ze met de puberale, losbandige zus Eleanor, die duidelijk een ander beeld van de vakantie heeft dan de rest van het gezin. Iedere avond trekt ze erop uit en maakt haar zusje het leven zuur als ze dit ook maar tegen haar ouders zou verklappen.

De chantage wordt steeds heftiger tot op een avond de stoppen doorslaan bij Eleanor. Ze verlaat het hotel en keert niet terug. Dertig jaar lang blijft het een mysterie waar Eleanor is gebleven. Een detective en haar eigen vader hebben ieder jaar tevergeefs gezocht. Tot op dag Clair een briefje ontvangt uit een onverwachte hoek: een spijtbetuiging. Zou dit genoeg zijn om het onderzoek rondom Eleanor weer te openen?

Claire wacht dit niet af en gaat zelf op onderzoek uit. Ze boekt een kamer in het hotel waar ze met haar ouders en Eleanor verbleef en start vanaf daar de zoektocht. Een oude jeugdliefde, familie en oude trauma’s worden weer aangewakkerd en is de basis van een heerlijk verhaal met een nodige dosis spanning.

Wie Vervlogen in handen krijgt en het eerdere werk van Verhoeven heeft gelezen, ziet dat de omslag naadloos aansluit op de andere boeken van Verhoeven. Het is geen sfeerbepaling voor de inhoud van het boek maar met de dame op de kaft, die terugkeert op alle boeken, past hij in het rijtje thuis en dat is een mooi detail.

Vervlogen leest makkelijk weg. De hoofdstukken zijn vlot geschreven en waar haar vorige boek juist wat rommelig was, zit in Vervlogen een duidelijke structuur. Dat is een compliment waard aan het adres van de auteur.

Op het vlak van personages mist het hoofdpersonage Claire diepte. Ze blijft wat aan de oppervlakte drijven terwijl er zoveel meer onder die oppervlakte zit en wat eruit had kunnen komen. Je begrijpt haar keuzes maar voelt de diepere worsteling niet. Daardoor word je het verhaal niet ingezogen en dat is een gemiste kans.

Ondanks de inzet van politie, privédetectives en haar vader is de vermissing van Eleanor nooit opgelost. Claire lukt het wel om een aantal linkjes te leggen, waar het de ‘professionals’ niet lukte. Dat is uitzonderlijk en voelt ongeloofwaardig, wat jammer is. 

De climax is er eentje die je op het puntje van je stoel zet. Hierin weet de auteur kundig -en met een verrassende twist- alle losse eindjes met elkaar te verbinden én komt er een eind aan de onzekerheid wat er met Eleanor is gebeurd. Verhoeven laat daarmee zien een kundig auteur te zijn.

Vervlogen is een vlot geschreven thriller met een interessant uitgangspunt, maar weet door de ongeloofwaardigheid en de vlakke personages geen blijvende indruk te maken. Wel een lekkere thriller voor tussendoor, helemaal met de verrassende plottwist op het eind!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.