Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
vertrouwen of verliezen wendy brokers roman recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Wendy Brokers
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 7 mei 2022
Categories Roman
Deel deze recensie

De temperatuur in de keuken leek op te lopen tot de broeierige, vochtige hitte van een bungalowtent in de Spaanse zon tijdens het hoogseizoen.”

Wendy Brokers debuteerde in 2017 als romanschrijfster met Geluk bij een ongeluk. Bij Boekerij verschenen o.a. Baguette met jam voor twee, Leven met een leugen en Omkijken naar morgen. Brokers werkt daarnaast als kinderverpleegkundige en woont met haar gezin in Lopik.

Van Vertrouwen of verliezen schreef ze al in 2014 de grote lijnen uit voor een schrijfwedstrijd. Alleen ging het schrijfproces niet helemaal zou als Brokers het wilde en worstelde ze met het verhaal. Ze bleef wel vertrouwen in het boek houden en dit is wat we nu te lezen kregen.

In Vertrouwen en verliezen maken we kennis met Noortje, een 28-jarige blondine die gelukkig is met het leven dat ze leidt.
Het enige wat ze niet voor zichzelf in gedachten had was nog single zijn op die leeftijd. Ze heeft al een paar mislukte relaties achter de rug. Ze hoopt dezelfde liefde te vinden die haar oma en opa hebben. Dan komt Mats, de neef van haar onderbuurvrouw, in haar leven. Hij laat onmiddellijk haar hart sneller slaan. Maar durft ze zichzelf opnieuw openstellen? En durft ze hem te vertrouwen?

“Ze mocht dan een ezel zijn in relaties, ze paste net als die ezel voor op zich niet tweemaal aan dit stuk graniet te stoten.”

De verhaallijn in Vertrouwen of verliezen is volledig uit het perspectief van Noortje verteld. Er zit een goed tempo in het verhaal. Dit komt mede door de schrijfstijl van Brokers, maar ook doordat er veel verschillende zaken in een korte tijdspanne gebeuren. Tijdens de start van het boek leren we Noortje kennen terwijl ze opzoek is naar de liefde. Dan plots staat Mats voor de deur en wordt het eerst een spel van ‘afstoten en aantrekken’. De lezer krijgt meteen ook te zien dat Noortje haar hart op de tong heeft, maar dat ze ook heel onzeker is over zichzelf door wat ze in vorige relaties heeft meegemaakt. Het verhaal bevat door haar gevatte opmerkingen ook een humoristische kant.

Brokers weet echter wel meer in het verhaal te stoppen dan alleen humor en feelgood. Het verhaal van Noortjes oma die Alzheimer heeft en hoe dit het leven van iemand kan veranderen geeft het verhaal een diepere lading. Dit is wat ons betreft een meerwaarde. Dit geeft het feelgood-genre een extra touch. Het feit dat Brokers Alzheimer gekozen heeft als beladen thema heeft een persoonlijke reden; ze heeft hier namelijk zelf ervaring mee in de familie.

Ik geloof dat de mens is gebouwd om stormen te weerstaan, hoe uitzichtloos de situatie soms ook lijkt.

Brokers is er met Vertrouwen of verliezen in geslaagd een roman neer te zetten met meer dan alleen maar de mooie kantjes. Mede dankzij het Alzheimer-thema zorgt Brokers ervoor dat het verhaal een diepere lading krijgt. Wat ons betreft is Vertrouwen en verliezen een ideaal moedersdagcadeau.

 

Afbeelding
Lieselotte.jpg
Lieselotte Danneels

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.