Skip to main content

  Om gelijk met de deur in huis te vallen; wat een tof project is dit. Kunnen jullie hier kort over vertellen?

Dank je! Allereerst, ik ben zelf natuurlijk Science Fiction fan. Ik onderneem al sinds 2000 in de video games industrie, en sinds 2009 met Iceberg Interactive, een wereldwijde uitgeverij van PC en console games (waar overigens ook genoeg SF games tussen zitten). Dit is mijn daytime job. Het boekenbedrijf is eind Februari 2020 opgericht, dit lijkt slechte timing, al had toen niemand kunnen vermoeden dat corona nu nog steeds een enorme rol zou spelen. Het afgelopen jaar zijn we vooral bezig geweest om meer kennis te vergaren over de branche, en samenwerkingen aangegaan voor het verkrijgen van rechten, distributie, drukken en vertalingen. Veel geleerd weer, ook al lijkt het voor een deel wel op de video games industrie (van 10 jaar geleden). Iceberg Books is een passieproject, het heeft niet per se meteen een super-commercieel oogmerk en ik neem dan ook geen salaris op uit dit bedrijf. Wat dat betreft is zelfs nog meer dan bij mijn games bedrijf het motto: voor fans, door fans. Ik doe dit voor de community. Wat tot nu toe het meeste tegenvalt is het redactionele werk om de vertalingen te corrigeren. Hier hebben grote uitgeverijen flink wat personeel voor in dienst, maar dit bedrijf heeft geen personeel dus moet ik het zelf doen, gelukkig ondersteund door mijn vrouw en enkele vrijwilligers. Het kost wel heel erg veel vrije tijd, maar 2021 zal gaan uitwijzen of dat het allemaal waard was.

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen? Is het uit ‘frustratie’ dat er te weinig aandacht in Nederland voor Fantasy en Sciencefiction is? Of is er een andere beweegreden?

Ik ben zelf al sinds mijn jeugd SF lezer, ingegeven door mijn vader die op zijn 80e ook nog steeds SF leest. Met lede ogen zag ik toe hoe er de laatste jaren steeds minder SF werd uitgegeven in de Nederlandse taal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het gouden tijdperk van de jaren negentig. Verscheen er nou überhaupt niet zo veel SF meer in de wereld, of werd het niet meer vertaald? Onderzoek op Amazon wees uit dat er juist mega veel SF wordt geschreven. Een ander element was een stukje frustratie dat goede SF series in het Nederlands werden afgebroken, terwijl er nog meerdere delen te vertalen waren. Wegens slechte verkoop. Dat is ook een risico dat wij nu lopen uiteraard. De gedachte is dat het toch beter moet kunnen dan slechts enkele duizenden verkochte exemplaren in Nederland plus Vlaanderen, als je ziet hoe populair SF films en series zijn?

Is er een bepaalde strategie waarmee jullie de Nederlandse boekenmarkt willen veroveren? Richten jullie je specifiek op de liefhebbers van deze genres, of wordt er gepoogd een bredere doelgroep aan te spreken?

SF an sich is al niche genoeg dus binnen SF gaan we niet verder specialiseren. Als SF goed gaat lopen kan daar eventueel fantasy bijkomen. Een voordeel dat er weinig vertaald wordt is dat er voor ons zelfs als startend bedrijf, rechten verkrijgbaar zijn van Amerikaanse top-auteurs. Dat is wel tof dat je meteen met echte, bewezen kwaliteit kunt beginnen. We willen bijvoorbeeld social kanalen gebruiken om de fans te bereiken, o.a. via YA en SF boekenbloggers op instagram. We willen ook weer terug de boekhandel in, daar waar SF steeds minder te vinden was de laatste jaren. Al heeft de boekhandel het momenteel heel zwaar natuurlijk. Een ander onderdeel van de strategie is dat we ons bewust zijn van de kosten van het uitgeven van een vertaald SF boek, dit zit al snel op €25.000. Naast de rechten en het drukken, is de grootste kostenpost de vertaling - dus we proberen ons in eerste instantie te richten op boeken die wat minder dik zijn, maar wel erg goede ratings van lezers hebben in de Engelstalige markt. Dit laatste is in de games industrie ook erg belangrijk. Overigens is een minder dik SF boek meestal nog 300-400 pagina’s maar we proberen boeken van 600+ pagina’s wel te vermijden ja.

Welke uitgaves mogen we op korte termijn verwachten?

We starten met de Skyward-serie van Brandson Sanderson, die vooral bekend is van zijn fantasy romans. Met Skyward waagt hij zich aan SF, en dit is stiekem misschien wel zijn beste werk. Het zou eigenlijk verfilmd moeten worden! We gaan deel 1 Sterrenvlucht en deel 2 Sterrenzicht tegelijk uitgeven. Sanderson schrijft momenteel nog aan deel 3 en 4. Dit boek moet zowel die-hard Sanderson fans, young adult lezers als echte hardcore SF fans aanspreken. Breed dus. De tweede grote serie die we gaan uitgeven is De Lang Winter-trilogie van A.G. Riddle. Hij werd enkele jaren geleden in een klap wereldwijd bekend met zijn Atlantis-trilogie. Dit valt meer in de categorie ‘harde’ SF. Het stokoude raster is een universele kracht die de energie van onze zon wil oogsten, en passant daarmee het voortbestaan van de mensheid bedreigend. Alle drie de delen worden tegelijk uitgegeven zodat lezers niet op vervolgen hoeven te wachten. Het derde deel bevat tevens een bonus epiloog die alleen op Riddle’s website verkrijgbaar was. Het recentste plan was deze vijf boeken in Maart 2021 uit te geven maar door de aanhoudende lockdown is dit zojuist iets opgeschoven, want het is wel belangrijk om in de boekhandel te liggen.  

En wat zijn de lange termijnplannen?

Deze eerste vijf boeken worden aankomende zomer gevolgd door twee spannende standalone SF thrillers van Jasper T. Scott, om ook eens iets anders te bieden dan een serie van boeken. Dit is gewoon: boek uit, verhaal klaar, geen sequel. Ook wel eens lekker. Ik denk dat Scott heel leesbaar is voor een breed publiek. Daarna gaan we toch weer verder met een trilogie namelijk de Bobiversum-trilogie van Dennis E. Taylor. Deze serie is echt heel tof, met veel verwijzingen naar de SF cultuur en ook doorspekt met goeie humor. Ook Taylor krijgt van lezers erg hoge ratings en de boeken zijn niet idioot dik. Ideale keuze voor ons dus. Na deze eerste 10 boeken maken wij de balans op. Lijden we hier flink verlies op dan stoppen we. Het ligt dus aan de fans uiteindelijk. Nogmaals, ik steek mijn nek uit voor de SF community dus ik hoop wel dat het aanslaat. Je kunt geen geld in een bodemloze put blijven gooien uiteraard. Als dit initiatief wel succesvol is dan gaan we door met identificeren van de beste SF die er in de USA verschijnt en die proberen naar ons toe te trekken voor release in 2022. Ik heb al wel wat ideeën over bepaalde series en boeken ja. Daarnaast zijn er ook Nederlandse SF schrijvers die wellicht een kans krijgen.

Wat maakt dit genre zo goed?

Tsja dat is persoonlijk. SF biedt denk ik een vorm van escapisme, voor mensen die een mensenleven te kort vinden en zo benieuwd zijn naar de toekomst. We zijn uiteindelijk allemaal maar mieren wiens leven tegen de achtergrond van het heelal onbetekenend en in een flits voorbij is. Dit zeg ik met een knipoog. Met SF kun je duizenden of miljoenen jaren de toekomst in, of soms het verleden. Je maakt kennis met technologie die nog niet bestaat, en die soms heel voorspellend werkt. Met vreemde planeten waar wij nooit zullen komen, maar toekomstige generaties misschien wel. Over mensen met vreemde krachten. Vreemde wezens die nog zo onmenselijk niet zijn. En natuurlijk blijft ook SF en fantasy een verhaal over individuen, over helden en heldinnen die grootse daden verrichten, die het verschil maken. De interactie tussen karakters blijft centraal staan maar tegen een ongewone setting.

Tot slot, wat zijn zelf jullie favoriete fantasy- en/of SF-boeken?

Tot mijn all time SF favorieten behoren o.a. de Hyperion reeks van Dan Simmons, de Duin boeken van Frank Herbert zelf, schrijvers als Vance en Asimov. Meer recent ook schrijvers als Pierce Brown en de Expanse boeken en tv-serie. En er zijn ook heel behoorlijke Nederlandse SF schrijvers. Fantasy is tot op heden meer iets dat ik kijk dan lees. Neem eens een kijkje op https://www.iceberg-books.nl/ 

Image
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.