Een regenachtige zaterdagmiddag in juni. We stappen binnen bij de vermaarde boekhandel Van der Velde aan de Nieuwestad in de prachtige stad Leeuwarden. Op de agenda staat de boekpresentatie van De prijs, de nieuwe thriller van Erik Betten. Zo'n man of 30-40 schuiven aan, waardoor het knus en gezellig aandoet, daar op de kookboekafdeling.
Maarten Basjes van uitgeverij Luitingh-Sijthoff en zijn collega Vivian Leandro zijn er ook. Basjes opent, net als een jaar geleden. Terwijl de regen op het dak tikt, heet hij iedereen welkom en blikt hij terug op de presentatie van een jaar geleden. Daarna is het woord aan Marinus van ThrillZone, want wij zijn gevraagd om Erik Betten te interviewen over zijn nieuwe boek.Marinus blikt terug op het gesprek: slechts een jaar geleden zaten we hier ook, toen voor de presentatie van Quarantaine. Toen was alles een beetje onwennig, want Quarantaine was het debuut van de Friese auteur. Een boek dat hij niet schreef om gelezen te worden voor het grote publiek, zo blikte hij terug. En dat is voor De prijs wel anders. In het interview dat we deze middag als onderdeel van de presentatie hebben, blikt Betten terug op het eerste jaar. "Ja, het was allemaal erg bijzonder. Het wachten op de eerste recensies. En die waren positief. En dan duik je vervolgens het prijzenseizoen in, wat al begon in november met de nominatie voor twee ThrillZone Awards. Toen volgde de Beste Groninger boek en nu de Gouden Strop en Schaduwprijs. En die laatste won ik dus..." Hoe voelt dat dan, als je als beginnend auteur zo'n prijs wint. "Het is gaaf," zo geeft Betten aan. "Je staat eerst op een Longlist en denkt er niet zoveel aan. Maar dan blijf je met z'n drieën over. Dan wil je winnen ook. En dan gebeurt dat. Dat is super!"
Waar gaat De prijs over? Het gaat volgens Betten met name over de wereld waarin we altijd online zijn en de schaduwkant daarvan. Wat als een schimmige organisatie daarmee aan de haal gaat en gaat fungeren als een soort geheime dienst. Op de vraag dat net als in Quarantaine ook nu de politiek weer een bedenkelijke rol speelt, antwoordt Betten glimlachend. "Dat is geen suggestieve vraag he. Maar serieus: politiek ken ik met positieve kanten, maar ook de negatieve kanten zien we steeds vaker in de krant. Ik heb daar inderdaad gebruik van gemaakt, omdat het een onderdeel is van de maatschappij." Na een geanimeerd gesprek van ongeveer 25 minuten mogen ook de bezoekers vragen stellen. Daar maken mensen gretig gebruik van (zoals de zoon van Betten, die vraagt 'papa hoe laat is het?'). Betten bedankt uitvoerig de bezoekers en ook de mensen die aan de wieg hebben gestaan van De prijs. Daarna wordt het boek officieel overhandigd en dat doet Betten aan de jeugd, want de jeugd is de toekomst. Zijn beide kinderen nemen een boek in ontvangst. Al snel na het bedankwoord vangt de rij aan om een gewilde handtekening te scoren. En onder het genot van een hapje en een drankje wordt er nog lang nagepraat. Het was een mooie middag. Erik, we willen je van harte feliciteren met De prijs en de prijs;-)