Overslaan en naar de inhoud gaan

Robert Bryndza is in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest geliefde thrillerauteurs in Nederland. In 2016 brak hij wereldwijd door met The girl in the ice. Hij won in 2018 een ThrillZone Award. Inmiddels heeft hij meer dan drie miljoen boeken verkocht en zijn werk is vertaald in 28 landen. Er zijn ondertussen zes delen met Erika Foster op de markt en naar aanleiding van het verschijnen bij De Boekerij van de Nederlandse vertaling van deel vier in de serie, Laatste adem, was Bryndza in Nederland. Aan ons de eer hem een aantal vragen te stellen.

Wilde Bryndza altijd schrijver worden?

Vanaf het moment dat hij dertien, veertien jaar oud was, wist Bryndza dat hij schrijver wilde worden. Hij kwam echter uit een klein stadje in Engeland, hij kende geen schrijvers en had geen idee hoe hij dit aan moest pakken. Toen besloot hij zich aan te sluiten bij het lokale jeugdtheater en vanaf dat moment werkte hij als acteur. Dit ging een aantal jaren goed, maar het werk raakte op en Bryndza was blut. Daarom besloot hij figurantenwerk te gaan doen. Veel acteurs vinden dit te min, maar hij heeft dit altijd met veel plezier gedaan. Zo figureerde hij in de film Nine, waarin hij in een scene speelde met Penélope Cruz en Daniel Day-Lewis. Ook is hij op dat moment begonnen met schrijven en zo is de bal gaan rollen.

Waar haalt Bryndza zijn inspiratie vandaan?

Bryndza haalt zijn inspiratie overal vandaan. Dit kan een krantenartikel zijn of een gesprek dat hij toevallig opvangt. Ook probeert hij vaak dingen uit zijn eigen leven te gebruiken. Toen hij nog in Londen woonde, werd er een poging tot inbraak bij hem gedaan en dit heeft hij gebruikt als inspiratie voor De stalker in de nacht.

Hoe is Bryndza in Slowakije terecht gekomen?

ryndza heeft zijn partner in Engeland leren kennen: vervolgens hebben ze een tijd in Londen gewoond en in Los Angeles. Toen ze weer terug wilden naar Europa was de vraag waar ze zich gingen settelen en aangezien zijn echtgenoot Slowaaks is en al zijn familie in Slowakije woont, was de keuze snel gemaakt. Naast zijn levenspartner is Bryndza’s echtgenoot zijn eerste lezer, hij is de vertaler van zijn boeken in het Slowaaks en hij beheert zijn social media.

Hoe is zijn leven veranderd nu hij een succesvol schrijver is?

Ten eerste is Bryndza heel dankbaar dat hij tegenwoordig iedere dag kan doen wat hij het liefste doet. Ten tweede heeft het schrijven hem veel zekerheid gebracht: hij heeft geen geldzorgen meer en het mooiste is dat hij een huis heeft kunnen kopen. Hij noemt het wel ironisch dat mensen, nu hij een bestseller heeft geschreven, in hem geïnteresseerd zijn, terwijl hij de jaren ervoor precies hetzelfde deed en niemand geïnteresseerd was.

Hoe ziet het schrijfproces en een schrijfdag van Bryndza eruit?

Bryndza probeert bij het schrijven kantooruren aan te houden: hij vindt het namelijk belangrijk om ook nog een leven naast het schrijven te hebben. Hij probeert om 9 uur ’s ochtends achter zijn computer te zitten en hij schrijft vijf dagen per week. Voordat Bryndza aan een boek begint heeft hij een globaal idee, maar hij is geen schrijver die van te voren alles uitwerkt. Hij wil zien waar het schrijfproces hem brengt en dat leidt soms tot verrassingen. Research is voor hem erg belangrijk: het politiewerk en het medische gedeelte in zijn boeken moet volledig in orde zijn. Hij is goed bevriend met een gepensioneerde agent die hem hierbij helpt en die hem op zijn beurt weer met andere deskundigen in contact heeft gebracht.

Naast thrillers schrijft Bryndza ook romantische komedies. Wat is volgens hem het verschil tussen deze genres?

Bryndza vindt romantische boeken moeilijker om te schrijven omdat het in dit genre de kunst is om alledaagse situaties te nemen en die zo interessant en grappig te maken dat de lezer blijft doorlezen. Overigens is er sinds het succes van de Erika Foster serie vanuit het buitenland ook interesse om deze serie uit te gaan geven. Zo hebben Rusland en Spanje hun belangstelling al getoond en hopelijk volgt er in de toekomst ook een Nederlandse vertaling.

In hoeverre verschillen Coco, het karakter van de romantische komedies, en Erika van elkaar?

Coco is veel verwender dan Erika en heeft nog weinig dingen meegemaakt in haar leven. Erika heeft hard moeten werken en moeten vechten voor alles in haar leven. Bryndza denkt dan ook niet dat Erika en Coco het goed met elkaar zouden kunnen vinden.

Waarom heeft Bryndza gekozen voor een vrouwelijk protagonist en is het als man moeilijk om vanuit een vrouwelijk perspectief te schrijven?

Bryndza vindt vrouwen interessanter en complexer om over te schrijven. Vrouwen worden vaker beoordeeld en veroordeeld dan mannen en dat alleen al maakt een vrouwelijk karakter spannend om over te schrijven. Neem bijvoorbeeld Erika: zij heeft een hoge functie bij de politie en de mannen in haar team moeten naar haar luisteren. Hoe gaan ze daar onderling mee om…? Bryndza denkt dat hij als homoseksueel een streepje voor heeft: vrouwen zijn vaak meer zichzelf, meer ontspannen en eerlijker bij een homoseksuele man. Dit heeft hem meer inzicht gegeven in hoe het vrouwelijke brein werkt. Hij vindt het dus niet lastiger om vanuit een vrouwelijk perspectief te schrijven.

Kan Bryndza een tipje van de sluier oplichten over zijn nieuwe boek, Nine elms, dat in november in het Engels zal verschijnen?

Nine Elms is het begin van een gloednieuwe serie met in de hoofdrol wederom een vrouw, Kate Marshall. Als jonge agente maakt Kate jacht op de Nine Elms-moordenaar. Ze heeft een affaire met haar baas en raakt tot overmaat van ramp zwanger van hem. Vijftien jaar later begint het verhaal pas echt: Kate werkt inmiddels als privé-detective als er een copycat van de Nine Elms-moordenaar actief is. Kate zet alles op alles om hem te pakken te krijgen, zeker als blijkt dat zij het beoogde vijfde slachtoffer van de originele moordenaar was. Fans van Erika Foster hoeven echter niet bang te zijn: het zevende deel met Erika Foster zal hopelijk ergens volgend jaar verschijnen. Overigens vindt Bryndza het doodeng om een nieuwe serie uit te brengen: Erika is zo geliefd bij zijn lezers dat hij hoopt dat ze goed reageren op het nieuwe karakter.

Hoe ontspant Bryndza na een dag schrijven?

Bryndza vindt het heerlijk om lekker op de bank Netflix te kijken. Hij kookt graag, wandelt graag met zijn hondjes en sinds hij een tuin heeft, is hij zodra hij de kans krijgt bezig met tuinieren.

Wat vindt Bryndza van de vergelijking met M.J. Arlidge?

Hier heeft Bryndza geen problemen mee. Zelf heeft hij enkel het eerste boek van Arlidge gelezen, maar hij begrijpt wel waarom de boeken qua stijl met elkaar vergeleken worden. Hij krijgt deze opmerking dan ook vaak te horen tijdens interviews. Toevallig was Arlidge op hetzelfde moment als Bryndza in Nederand dus ze hebben kennis gemaakt en Bryndza vindt hem een ontzettend aardige vent.

Zou Bryndza ooit samen met een andere auteur een boek willen schrijven?

Hoewel hij er nadrukkelijk bij zegt dat hij het niet arrogant bedoelt, is het antwoord van Bryndza een duidelijke ‘nee’. Schrijven is een heel persoonlijk iets, dat hij niet graag met iemand anders wil delen. Bovendien vraagt hij zich ook af hoe dit zou werken: om en om een hoofdstuk schrijven of ieder de helft...?    

Afbeelding
Denise Wolfs.jpg
Denise Wolfs

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.