Overslaan en naar de inhoud gaan

Bjørn Andreas Bull-Hansen is een Viking in de moderne tijd. In het Fries Museum is onlangs de tentoonstelling Wij Vikingen geopend. Bull-Hansen was een van de sprekers. Reden voor ons om de schrijver van de Jomsvikingserie aan de tand te voelen. Een vraaggesprek in twee delen na een kort onderonsje in Leeuwarden, volgde het echte interview per mail. De Jomsvikingserie kent in Nederland op dit moment nog maar een deel. Dit boek is in het Nederlands vertaald naar 'De Viking'.

Nederland was het eerst met het vertalen met jouw boek(en). Hoe voelt het om je boeken in andere talen vertaald te zien?

"Dat is fantastisch, want het betekent dat de verhalen die ik schrijf een hoop meer mensen bereiken. En heel veel mensen uit Nederland vroegen om de serie beschikbaar te maken in het Nederlands. Ik ben hier dus zeer blij mee.

Toen we elkaar in Leeuwarden spraken gaf je aan dat je liever had gehad dat 'De Viking' gewoon 'Jomsviking' was genoemd. Kun je vertellen wat het grote verschil is tussen een Viking en een Jomsviking?

"In Noorwegen heet de serie Jomsviking, maar het is daarnaast ook de titel van het eerste boek in de serie. De titel verwijst naar het hoofdpersonage, Torstein. Hij is een Jomsviking. De Jomsvikingen waren een groep van onafhankelijke Noorse strijders. Ze werkten vaak samen met de Denen, maar niet altijd. Ik denk dat we ze tegenwoordig huurlingen zouden noemen. Ze waren een broederschap van Vikingse strijders en meer dan alleen maar Vikingen. Ze waren professionele strijders."

Hoe ben je aan alle informatie over Vikingen, het bouwen van Vikingboten en de jaren 900-1000 gekomen?

"Dit is een leven lang research doen. Het is mijn passie sinds mijn vroegste kindertijd en een project dat nooit zal eindigen omdat er nog altijd vrij vaak nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Ze hebben, om een voorbeeld te geven, bijvoorbeeld recent een Viking-longship gevonden heel dicht bij waar ik woon."

Hoe kwam je aan de inspiratie voor de Jomsviking-serie?

"Het leven in het algemeen zou ik zeggen. Ik ben geïnspireerd door de verhalen van mijn voorouders hier in Noorwegen natuurlijk. Ik zie mijzelf als een echte Noorman. Natuur/nature is misschien wel mijn grootste bron van inspiratie."

Wat is nou het grootste misverstand dat mensen hebben over vikingen?

"Dat ze primitieve barbaren waren. Mensen realiseren zich niet hoe geavanceerd Noren waren, zowel cultureel als technologisch. Ze waren hun tijd ver vooruit. Daarnaast waren ze een dominante kracht tijdens de vroege Middeleeuwen en dat veel van wat wij kennen als het Europa van vandaag gevormd is door de Noorse uitbreiding in die tijd."

Terug naar 'De Viking'. Is hoofdrolspeler Torstein een typische jongen voor die tijd?

"Ja en nee. Hij wordt slaaf gemaakt, dus zijn opvoeding is niet typisch voor een jongen uit Noorwegen in die tijd. Maar het kwam meer voor dan de meeste mensen zich realiseren."

Wat voor type is Torstein?

"Ik ga deze vraag beantwoorden vanuit het perspectief van de volwassen man. Omdat hij inmiddels een volwassen man is nu ik in deel vier van de serie aan het werk ben. Torstein is een man die erg gemaakt is door zijn jeugd, zoals wij allemaal. Maar Torstein is getraumatiseerd en daarnaast ook nog getraind als een vechter. Hij is een man vol contrasten, zou ik zeggen. En in een wereld die heel erg snel veranderd is hij een man van de oude stempel."

Welk thema staat centraal in het eerste boek. Wraak of eer? Of misschien toch nog iets anders?

"Wraak is uiteraard essentieel voor Torstein. Maar er is zo veel meer met hem dan dat alleen. Het verhaal van Torstein en de vrouw die later zijn vrouw zal worden is de drijvende kracht in mijn boeken. Daarnaast vertel ik het verhaal van het gevecht, het verzet, tegen de nieuwe tijd. Die nieuwe tijd gaat over centrale macht en de vernietiging van de zogeheten heidense religie en individuele vrijheid."

Zoals eerder genoemd is je eerste boek naar het Nederlands vertaald. Kunnen de Nederlandse fans zich na 'De Viking' verheugen op meer van jou hand in het Nederlands? "JA."

Heb je zelf al in je hoofd hoeveel boeken in de Jomsviking-serie je wil schrijven?

"Er zullen vele boeken komen. Hoeveel? Geen idee. Zoals ik eerder vertelde ben ik bezig in deel vier en ik ben nog maar net begonnen!"

Na dit interview enthousiast geworden over het leven als een viking? Naast het lezen van 'De Viking' kun je Bjørn Andreas Bull-Hansen volgen. Op zijn website en op Youtube plaatst hij veel over het leven als een viking. Zeer zeker de moeite van het bekijken waard. Daarnaast is de tentoonstelling Wij Vikingen in het Fries Museum nog te bewonderen tot en met 15 maart 2020.

Afbeelding
richard de vries douma.jpg
Richard de Vries
Mijn naam is Richard de Vries - Douma, 30+ en getrouwd met Mandy. Samen hebben wij in 2021 ons zoontje Ben gekregen. Vanaf de start van Thrillzone en de voorloper De Thriller ben ik als recensent aanwezig. In de beginjaren vrij fanatiek, maar toen ik fulltime voor de klas kwam te staan werd er veel leestijd afgesnoept. En met de komst van Ben is er nog wat meer leestijd afgesnoept. Toch blijft lezen by far mijn meest ontspannen hobby. Lekker onderuitgezakt op de bank in een goede Grisham duiken is toch nog altijd het summum. De andere spaarzame vrije tijd gaat op aan het kijken naar voetbal en NBA.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.