Overslaan en naar de inhoud gaan
Het is weer zover! De shortlist voor de VN Thriller van het Jaar is er weer, editie 2020 deze keer. Het is een verkiezing waar veel uitgevers en auteurs prat op gaan. De Detective- en Thrillergids die erbij hoort is er eentje om altijd even in te duiken. De lijst is niet van onbesproken reputatie. Eerdere kritiek ging bijvoorbeeld al over het nadelige beoordelingsniveau van Nederlandstalige thrillers ten opzichte van Britse thrillers. Ook is het bekend dat enkele, vooral vaderlandse, auteurs persoonlijk los gaan op de beoordelingen van de redactie. Zo was er in 2018 auteur Anne van Doorn (pseudoniem voor Marco Books) die in een aantal open brieven de draak stak met de recensenten en er zijn ongezouten mening over gaf. Hij is een van de weinige auteurs die 'terug sloegen' na een heftige recensie van zijn De student die zou trouwen. Lees op de blog van de collega van Spanningsblog nog eens terug hoe dat destijds ging. Ook Hebban en collega Joop Liefaard doken al eens op de lijst en waren kritisch. Zal 2020 ook weer het nodige stof doen opwaaien? Het lijkt er wel op, want ook dat is inmiddels traditie. Op 25 mei om 17.00 u wordt bekend wie de titel wint. Dat doet de jury in een video-event. Ook het publiek kan stemmen in een speciale publieksprijs. Dat kan hier. Wie zijn de genomineerden?
  • Charles den Tex – De verloren vrouw (onze recensie hier)
  • Walter Lucius – De stad en het vuur (onze recensie hier)
  • John le Carré – Spion buiten dienst (onze recensie hier)
  • Arnaldur Indridason – Smeltend vuur (onze recensie hier)
  • Mareike Fallwickl – Donkergroen bijna zwart
  • Adeline Dieudonne – Het echte leven
  • Graham Moore – De laatste stem
  • Elizabeth MacNeal – De poppenfabriek
Wij zijn benieuwd: welk boek las jij? En wat vind je van deze lijst? Een mooie lijst, waarbij opvalt dat slechts twee van de acht titels van vaderlandse/Nederlandstalige bodem zijn. Dat zal reacties oproepen, temeer gezien de kwaliteit van een aantal Nederlandstalige thrillers in de afgelopen periode. Tevens: een aantal, wat minder bekende, titels; ook dat is wel een beetje traditie. En dat geldt ook voor de ouden spionnenschrijver John le Carré. Een nieuw boek van hem betekent vrijwel standaard een reis naar de shortlist van VN, waarbij hij hem bijvoorbeeld won met Een broze waarheid in 2013. Wint hij hem opnieuw met zijn boek waarin de Brexit een (negatieve) rol speelt? We gaan het zien. Op naar 25 mei!  
Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.