Overslaan en naar de inhoud gaan

De Australische thrillerauteur Christian White kennen we van zijn boeken In het niets en de nieuwste thriller, De vrouw en de weduwe. Wij stelden hem wat vragen. The Australian author Christian White is known for his thrillers The Nowhere Child and The Wife and the Widow. You can find the English interview below the Dutch interview on this page.

De nieuwste thriller van jouw hand is net in Nederland verschenen: De vrouw en de weduwe. Waarover gaat het boek?

Het is een boek waarin twee vrouwen worden gevolgd. Kate, wiens man verdwijnt, en Abby, die vermoedt dat haar man er op de een of andere manier bij betrokken is. De hoofdstukken schieten heen en weer tussen deze twee karakters, die op ramkoers met elkaar liggen.

Jouw boeken zijn gesitueerd in de Verenigde Staten. De vrouw en de weduwe is gesitueerd op een verlaten eiland. Hoe belangrijk is de locatie voor jou?

Locaties in boeken zijn erg belangrijk. Waarom? Als je het goed doet, wordt de setting een karakter op zich en dan lijkt het een eigen kleine wereld die de lezer bezoekt. Mijn eerste boek, In het niets, sprong heen en weer tussen Australië en de V.S. Ik wilde namelijk de rare wereld van Pentecostal snake handling onderzoeken. Er zijn verschillende kleine kerken die God aanbidden door om te gaan met giftige slangen en schorpioenen en al deze kerken bevinden zich in het zuiden van de V.S. Mijn tweede boek, De vrouw en de weduwe, is gesitueerd op een klein eiland in het midden van de winter. Dit is geïnspireerd door mijn jeugd, want ik groeide op aan de Australische kust. Tijdens de zomer overstroomde het plaatsje met toeristen, maar in de winter, wanneer alle toeristen waren vertrokken, leek het altijd een beetje té stil en verlaten. Er is iets engs aan dat gevoel en dat wilde ik verwerken in een thriller.

Aussie thrillers worden steeds populairder in Nederland. Kun jij dat succes verklaren?

Als lezer, want dat ben ik nog steeds, houd ik van verhalen die zich afspelen aan de andere kant van de wereld. Daarom hou ik zo van Scandinavische thrillers. Ik denk dat dit ook voor mensen uit Europa geldt; het werkt dus beide kanten op. Ontspanning en ontsnappen uit de normale wereld is een fenomeen waarom veel mensen lezen en het kan spannend zijn om te ontsnappen naar een plek die nieuw en anders is. Het voelt namelijk een beetje alsof je er zelf bent.

Lees je zelf thrillers van collega’s? Zo ja, wie is je favoriet?

Zeker. Mijn favoriete auteurs zijn Stephen King en Gillian Flynn. Op dit moment ben ik in de ban van de boeken van Harlan Coben, Jane Harper en J.P. Pomare.

Werk je momenteel aan een nieuwe thriller? Kun je er iets over vertellen?

Ik werk momenteel aan mijn derde boek. Die speelt zich af in een kleine Australische plek in de late Jaren ’80. Het boek onderzoekt ‘Satanic Panic’, een vorm van massahysterie die de wereld destijds overspoelde. Het is een crimeboek waarbij je niet zeker weet of er wel een misdrijf is gepleegd. Ik geniet van het schrijven!

English:

Your new book is just released in Holland, called The Wife and The Widow. Can you tell us something about the story?

The Wife and The Widow is a thriller that follows two women: Kate, whose husband disappears, and Abby, who suspects her husband might be involved somehow. The chapters alternate between these two characters, who are on a collision course.

Your books are placed in the U.S. The Wife and The Widow is placed on a remote island. How important is the location for your stories?

Location in books is really important because if done well, the setting becomes its own character and feels like its own little world that the reader is visiting. My first book, The Nowhere Child was set between Australia and the US, because I wanted to explore the weird and whacky world of Pentecostal snake handling. There are several small churches who worship God by handling venomous snakes and scorpions, and they’re all located in the American south. My second book, The Wife and The Widow, is set on a small island town in the middle of winter. This setting was inspired by my childhood. I grew up in a seaside town in Australia. During the summer it would swell with tourists but during winter, when all the tourists had gone away, it always seemed a little too still and quiet. There was something eerie about that feeling that I wanted to explore.

Aussie thrillers are being more and more popular in Holland. Can you explain the success of Aussie thrillers?

As a reader myself, I love reading stories set on the other side of the world from me, which is why I love Nordic Noir so much, and I think that works both ways. Escape is such a big part of why people read, and it can be thrilling to escape to a place that feels fresh and different. It feels a little bit like actually being there.

Do you read thrillers of colleagues? Which is your favourite? My favourite authors are Stephen King and Gillian Flynn, and at the moment I’m obsessed with Harlan Coben. Closer to home, Jane Harper and JP Pomare are among my favourites.

Are you currently working on a new thriller? Can you tell us something about it?

I’m currently working on my third novel, which is set in a small Australian suburb in the late 1980s. It explores “Satanic Panic”, a form of mass hysteria that swept the world back then. It’s a crime book where you’re not sure a crime actually took place, and I’m having a blast writing it!  

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.