Overslaan en naar de inhoud gaan

Thrillerauteur Hilde Vandermeeren (50) heeft haar laatste boek geschreven. Na dertien jaar als fulltime schrijfster keert de Torhoutse terug naar het onderwijs. De tanende boekenverkoop en het gebrek aan erkenning voor vrouwelijke thrillerauteurs spelen een rol in haar beslissing.

In een interview met ThrillZone zei Vandermeeren in 2018 nog over haar overstap vanuit het onderwijs naar een schrijversloopbaan:  "In 2007 heb ik mijn vaste benoeming in het onderwijs opgezegd en sindsdien ben ik zelfstandig auteur. Dat is best een grote stap geweest maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad." Daar komt de Vlaamse auteur nu dus op terug. We kennen Vandermeeren van thrillers als ScorpioPas op voor de buren, Schemerzone en Stille grond. De laatste jaren gooide ze hoge ogen met haar samenwerking met Walter Damen. Samen schreven ze de trilogie rondom Kirsten Hartogs. Het eerste deel heet Rusteloos, de tweede Bodemloos. Bodemloos stond in 2019 nog op de Shortlist van de ThrillZone Juryprijs voor Beste Nederlandstalige Thriller. Het slotdeel van de trilogie heet Meedogenloos en is onlangs verschenen bij Van Halewyck. Onze recensies lees je hier nog eens terug.

In het interview met ThrillZone uit 2018 uitte Vandermeeren haar zorgen over de tanende aandacht voor het thrillergenre in de Lage Landen. "Een positieve houding op dat vlak is belangrijk, vind ik. Het is al te gemakkelijk om dingen af te breken of neerbuigend te zijn, daar doe ik liever niet aan mee. Ik pleit al jaren voor een opwaardering van het thrillergenre op zich, ook in de Lage Landen. Ik ondervind dat binnen de literatuur veel mensen neerkijken op het spannende genre. Daar probeer ik actief iets aan te veranderen, vanuit de gedachte: ‘Het is toch niet omdat een boek een thriller is dat het niet goed geschreven kan zijn?’ Dat probeer ik zelf in de praktijk om te zetten en mensen daarvan bewust te maken."

En dat is haar jarenlang gelukt, getuige de positieve kritieken op haar thrillers. ThrillZone betreurt, maar respecteert, haar beslissing dan ook. Haar laatste thriller Meedogenloos is nu te koop bij de boekhandel!

Waarover gaat dit boek? Na de traumatische gebeurtenissen in Lissabon keert advocate Kirsten Hartogs terug naar België. Ze raakt betrokken bij de zogenaamde 'slaapwandelmoord', waarbij de dertiger Nick Steverlinck wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin. Hij werd 's ochtends wakker naast haar bebloede lijk, maar beweert zich daar niets van te herinneren en vermoedt dat er iets is gebeurd tijdens het slaapwandelen. Al snel merkt Kirsten dat er meer aan de hand is. Ze krijgt af te rekenen met een geduchte tegenstander. Kan ze tijdig inschatten vanuit welke hoek het gevaar komt? Of wordt dit haar allerlaatste strafzaak?    

 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.