Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanstaande vrijdag is het zover en maakt Nederland in de breedte kennis met de Grishaverse. Deze serie, gebaseerd op de boeken van Leigh Bardugo, belooft mening fantasy fan omver te blazen. De eerste vijf boeken in de Grishaverse vormen de basis van de Netflix serie en zijn een uitstekende manier om je verder te verdiepen in deze bijzondere wereld. We kijken graag samen vooruit naar de bijzondere aandachtspunten in de serie en hoe je het beste kan starten.

Duistere krachten spannen samen tegen de wees Alina Starkov, een kaartenmaker, wanneer ze een buitengewone kracht ontketent die het lot van haar door oorlog verscheurde wereld zou kunnen veranderen. De serie verweeft het plot en de characters van de eerste vijf boeken, de Shadow and Bone trilogie en de Six of Crows duologie. Uiteraard is het mogelijk om in de serie te stappen zonder de boeken te lezen, echter raden wij aan wanneer de serie bevalt, de boeken ook een kans te geven.

Hoewel de trilogie en duologie los van elkaar gelezen kunnen worden raden we aan om de originele volgorde van uitkomen aan te houden. We beginnen dus bij De Grisha trilogie en lezen vervolgens De Kraaien duologie.

Schim & Schaduw - De Grisha 1

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling. Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Dreiging en Duisternis - De Grisha 2

Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerseres verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling. Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere krachten die zich in het land verzamelen. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling – en verder weg van Mal. Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden.

Val en verlossing - De Grisha 3

Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger. Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is. Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?

List en leugens - Kraaien 1

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje... Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam 'de Schim' heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen. Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

Kraai en Koninkrijk - Kraaien 2

Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven - ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit. Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz' sluwheid en wordt de loyaliteit van de groep op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam - een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen.

Mocht je na het zien van de serie en het lezen van de eerste vijf boeken nog niet klaar zijn met de wondere wereld van de Grishaverse dan staat er gelukkig nog veel moois voor je te wachten. Leigh Bardugo heeft nog volop ideeën en gelukkig zet ze deze continue op papier. Dit varieert van sprookjes en mythen gebaseerd op de haar eigen wereld tot een nieuwe duologie waarvan het laatste deel in juni 2021 verschijnt.

De taal der doornen

Geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden uit de Grishaverse schreef Leigh Bardugo het boek De taal der doornen met maar liefst zes verschillende korte verhalen vol bedrog, wraak, zelfopoffering en liefde. Met awesome illustraties van de getalenteerde Sara Kipin. Duik in een wereld van spookstadjes, donkere, hongerige wouden en pratende dieren, een wereld waar bij maanlicht duistere overeenkomsten worden gesloten. Lees over de zeemeermin die dodelijke stormen oproept en over een rivier die bereid is een door liefde verblinde jongen te helpen, maar alleen tegen een vreselijke prijs. 

De verminkte koning

Nikolai Lantsov heeft altijd al een gave gehad voor het onmogelijke. Niemand weet wat hij heeft meegemaakt tijdens de bloederige burgeroorlog in zijn land — en zo wil hij het graag houden. Nu zijn vijanden zich verzamelen aan de verzwakte grenzen, moet de jonge koning een manier vinden om Ravka’s geldkist te vullen, nieuwe allianties te vormen en een groeiende dreiging voor het eens zo grote Grishaleger stoppen. Maar elke dag wordt een duistere magie in hem sterker en dreigt alles wat hij heeft opgebouwd te verwoesten. Met de hulp van een jonge monnik en een legendarische Stormblazer reist Nikolai naar alle uithoeken van Ravka, om de diepste magie op te zoeken en zo de verschrikkelijke erfenis in zijn lichaam te verslaan. Hij zal alles riskeren om zijn land en zichzelf te redden. Maar sommige geheimen zijn niet gemaakt om begraven te blijven — en sommige wonden zijn niet bedoeld om te helen.

Het oordeel van de wolf

‘Deze uitnodiging voelt als een val,’ zei ze. ‘Net als de meeste bruiloften.’ In verband met alle Netflix-ontwikkelingen (Bardugo schreef zelf mee aan het script en hield een nauwkeurig oog in het zeil om te zien of alles volgens haar wensen en standaarden verliep) hebben we er een jaar langer op moeten wachten – maar dat wachten wordt volledig beloond. Het oordeel van de wolf gaat verder waar De verminkte koning stopt en direct vanaf de eerste pagina word je weer de Grishaverse ingezogen. De eerste hoofdstukken zitten al vol beloften van coups, geplande invallen en landverraders en de rest van het boek stelt zeker niet teleur. Een echt fantasy-meesterwerk. Nog steeds niet genoeg? Als laatste heeft Leigh Bardugo ons het Boek der Heiligen gegeven. Dit boek wordt in de serie veel gebruikt en aan gerefereerd. Als echte fan mag deze natuurlijk ook niet ontbreken.

Boek der heiligen

‘Elke goede inwoner van Ravka heeft het Boek der Heiligen in bezit en gebruikt het op zoek naar antwoorden en inspiratie. De verhalen bevatten de wonderen en het martelaarschap van de verschillende Ravkaanse heiligen.’ Wat doe je als in de wereld die jij geschapen hebt een bepaald boek als een soort bijbel op íéders nachtkastje ligt, en die wereld vervolgens tot leven komt in een Netflix-serie? Als je Leigh Bardugo heet, dan schrijf je dat boek vervolgens zelf en maak je er samen met je team zo’n mooie uitgave van dat hij in de serie gebruikt kan worden. Boek der heiligen is dat boek. Al in Schim en Schaduw gebruikt Alina het boek als een leidraad bij haar queeste om informatie op te zoeken over mythes rondom oude heiligen, en het boek blijft daarna in de hele serie terugkomen. Nu kun je het boek zelf in handen houden en meelezen met de personages van je lievelingsserie. 

Alle boeken zijn nu te verkrijgen bij Blossom Books. Wacht je liever nog even op de reviews? Houdt de website van Thrillzone dan de aankomende tijd in de gaten voor de reviews van De Kraaien duologie. 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.