Overslaan en naar de inhoud gaan

In 1961 verscheen bij uitgeverij Sijthoff John le Carrés baanbrekende thriller Spion aan de muur. Nu, 60 jaar later, is Luitingh-Sijthoff zeer verheugd om de publicatie aan te kondigen van zijn zesentwintigste thriller, Silverview. De Nederlandse vertaling verschijnt, net als de oorspronkelijke editie, op 14 oktober 2021, in de week waarin Le Carré 90 zou zijn geworden.

Silverview speelt zich af in het moderne Groot-Brittannië en is een schitterend geconstrueerde thriller over de spanning tussen persoonlijke en politieke loyaliteit. In het boek wordt het concept van morele goedheid in het licht van de openbare plicht nader onderzocht.

Het was de wens van Le Carré dat zijn kinderen zorg zouden dragen voor zijn literaire nalatenschap en momenteel catalogiseren zij, samen met een archivaris, zijn archief met niet-gepubliceerd werk. Silverview is de enige complete, volledige roman die op het moment van zijn dood nog niet was gepubliceerd.

Nick Cornwell, zelf romanschrijver publicerend onder het pseudoniem Nick Harkaway en jongste zoon van John le Carré zegt: ‘Dit is de authentieke Le Carré die nog een verhaal vertelt. Het boek is beladen, lyrisch en fel, en onderzoekt eindelijk de ziel van de moderne geheime inlichtingendienst zelf. Het is een fantastische en passende laatste roman.’

Hanca Leppink, die al sinds 1985 Le Carrés Nederlandse redacteur is en regelmatig contact met hem had, zegt: ‘Ja, daar heeft Nick helemaal gelijk in. Ik denk dat Le Carré dit essentiële boek begon te schrijven met het idee dat het zijn laatste zou kunnen zijn. Het is minder op de actualiteit toegespitst dan zijn meest recente werk, maar alles wat hem aan het hart ging, alles wat hij als geen andere schrijver kon analyseren en beschrijven zit erin. Het politieke mijnenveld waarin de geheim agent, de eenling, opereert, de divided loyalties, de onbetrouwbaarheid van instanties, de morele keuzes. En de rode draad is, zoals altijd, die romantisch-tragische queeste van de hoofdpersoon, die uiteindelijk het goede probeert te doen in een wereld waarin de meeste mensen niet weten wat dat goede is. En waarin de meeste organisaties daar ook helemaal niet in geïnteresseerd zijn.’

Tom Harmsen, uitgever bij Luitingh-Sijthoff: ‘Silverview is een prachtig geconstrueerde thriller en behandelt alle grote thema’s uit Le Carré’s werk: liefde, loyaliteit, plicht, schuld. Het is spannend en indrukwekkend om op deze pagina’s de onnavolgbare stem van Le Carré nogmaals te horen.’

Over John le Carré

John le Carré is geboren in 1931 en studeerde aan de universiteiten van Bern en Oxford. Tijdens de Koude Oorlog werkte hij enige tijd bij de Britse Inlichtingendienst. Al meer dan vijftig jaar schreef hij romans die onze tijd karakteriseren, van zijn buitengewone romans over de Koude Oorlog tot zijn indrukwekkende schildering van de ‘War on Terror’. Dat de verhalen van John le Carré sterk tot de verbeelding spreken, blijkt wel uit het grote aantal boekverfilmingen, zoals The Constant Gardener en Tinker Tailor Soldier Spy. Zijn meest recente is boek Spion buiten dienst (2019). Lees hier de ThrillZone recensies van zijn werk.

(Bron: Luitingh-Sijthoff)

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.