Overslaan en naar de inhoud gaan

Nu een aantal jaren heb ik de eer om thrillers te recenseren voor Thrillzone. Daarvoor las ik vooral chicklits, vakliteratuur en waargebeurde verhalen. Maar door de vele recensie-exemplaren die er binnenkwamen en het enthousiasme van de mensen om me heen, heb ik me er ook eens aan gewaagd. En sindsdien lees ik nog maar weinig anders 😊 want een goede thriller smaakt naar meer.

Toen de vraag “Wat is de beste thriller die jij voor Thrillzone hebt gelezen in de afgelopen 5 jaar” mij werd gesteld borrelden er niet één naam, maar meerdere naar boven. Het zijn boeken die me bij zijn gebleven, omdat ze je verrassen, aangrijpen en meenemen op reis naar een andere wereld. En dat allemaal vanuit je luie stoel. Heerlijk toch?

Allereerst van Nederlandse bodem een must read zijn de boeken van Arjan Alberts. Zijn debuut Natan Z. uit 2019 kreeg in 2020 een vervolg met Alex B. Beide boeken ontvingen een Thrillzone award. Het derde deel is op dit moment in de maak, wij kunnen niet wachten. Arjan Alberts is sinds 2000 werkzaam voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. Alberts had al vanaf zijn jeugd de ambitie om een boek te schrijven. Tijdens zijn werkzaamheden heeft hij inspiratie opgedaan voor deze bloedstollende thrillers. Tijdens het schrijfproces zondert de auteur zich het liefst af, om binnen no time het verhaal op papier te krijgen. Hij is daar met vlag en wimpel in geslaagd. Natan Z. en Alex B. zitten in een TBS kliniek. Arjan Alberts weet op sublieme wijze een leven in de TBS kliniek te beschrijven. Vanuit verschillende perspectieven neemt hij de lezer mee op een bloedstollende reis en weet hij met zijn schrijfstijl en spanning onder de huid van de lezer te kruipen en de lezer een beklemmend gevoel te geven. En dat gevoel laat je niet meer los, zelfs niet als de laatste bladzijde is omgeslagen, de lezer hunkert naar meer. Dat zegt genoeg!

En dan de trilogie van J.D. Barker. Met de delen: Horen zien zwijgen, Het vijfde meisje en Vergeef me, brak Barker door in thrillerland. En als je ze nog niet hebt gelezen, doen! Barker neemt je mee in een luguber en bloedstollend verhaal over een seriemoordenaar die steeds het team van rechercheur Sam Porter te slim af is. Barker heeft een beeldende schrijfstijl en heeft oog voor detail, de kleinste dingen zijn uitgewerkt, maar wel dusdanig dat het niet storend is maar past in het geheel. Waardoor de gebeurtenissen zich op je netvlies voltrekken. Het heeft alle facetten in zich wat een goede thriller nodig heeft: bloedstollende spanning, lugubere taferelen en als lezer word je continu op het verkeerde been gezet. Lezen dus 😉.

 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.