Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle begin is...

Deze keer heb ik een column geschreven die niet over de verbeeldende literatuur gaat, maar over iets wat elke schrijver ooit eens moet meemaken en doorstaan. Stel: je bent een aankomend schrijver en hebt je eerste roman geschreven. Natuurlijk hoop je dat je meteen doorbreekt, maar verwacht het niet. De kans dat je debuut meteen een bestseller wordt is ontzettend klein en slechts voor een enkeling weggelegd, vooral als je bij een kleinere uitgever uitgeeft. Dus ren deze droom niet te hard achterna en zet je schrap voor tegenslag.

Het is heel normaal dat een eerste boek (nog) niet het gewenste resultaat oplevert. Laat je daar niet door tegenhouden, elke schrijver maakt een begin van zijn of haar carrière mee en voor veruit de meesten onder ons is alle begin moeilijk. Na de publicatie van een eerste boek volgt wat naar mijn mening zelfs wel het moeilijkste traject van een carrière is. Als je deze fase kunt ‘overleven’ ben je goed op weg. Schrijvers en lezers moeten elkaar namelijk eerst zien te vinden. In het begin van zijn of haar carrière moet een auteur vooral de aandacht van zoveel mogelijk nieuwsgierige lezers trekken. Bij die grote groep zitten ook altijd nog een groot aantal lezers die uiteindelijk niet blijken te zijn gecharmeerd van de stijl van de bewuste schrijver. Er zijn zeker een boek of twee, drie nodig voordat een schrijver en zijn of haar doelgroep elkaar vinden. Als ze een zekere naam hebben verworven, trekken auteurs ook over het algemeen het lezerspubliek dat hun specifieke stijl werkelijk kan waarderen. Maar eerst moet er dus een schifting van het aantal beschikbare lezers plaatsvinden. Elke schrijver moet bereid zijn om die horde te nemen, want als ze daaroverheen komen is de kans dat er eindelijk succes aan de horizon gloort een stuk groter.

Als je zelf een aankomend schrijver bent... onthoud, je hebt altijd één heel grote liefhebber van je werk, en die moet je omarmen. Dus omarm jezelf en blijf trouw aan je eigen stijl en verhalen. Succes is ook maar een betrekkelijk fenomeen, geen schroot, wel bedekt met dun laagje chroom.

Nu neem ik een aantal maandjes vakantie van het schrijven van columns, ook omdat ik heel druk bezig zal zijn met de redactie van de drukproef en de promotie van mijn volgende boek, De Kluwen (paranormale thriller). Ik wens iedereen hierbij een heel fijne, lockdown/coronavrije vakantie en ik hoop dat het leven na de zomer weer naar het ‘oude normaal’ kan.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.