Overslaan en naar de inhoud gaan

Walter Goverde, bij het thrillerpubliek bekend als succesvol auteur van de Hartland-trilogie, is op 67-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn vrouw afgelopen donderdag bekend en is vandaag door het NHD (Noordhollands Dagblad) gemeld. Naast auteur was Goverde ook scenarist, regieassistent en regisseur voor theatergroep Affect, het Zuidelijk Toneel en de Blauwe Maandag Compagnie. Als televisieregisseur maakte hij dramaproducties, documentaires en items. Zo regisseerde hij o.a. bijna tien jaar lang Het Klokhuis. Met zijn eigen bedrijf Odyssee Producties realiseerde hij projecten voor verschillende ministeries, zoals de inburgeringsfilm Naar Nederland. Als auteur schreef hij onder het pseudoniem Walter Lucius. Hij leed volgens het NHD al enige tijd aan depressies.

Goverde werd in 1954 geboren in Den Helder. In 2013 brak hij als Walter Lucius door met zijn thriller De vlinder en de storm, het eerste deel van de Hartland-trilogie. Met dit boek won hij meteen de Schaduwprijs 2013 voor beste Nederlandstalige thrillerdebuut. Centraal in de Hartland-trilogie staan de belevenissen van twee onderzoeksjournalisten: de van oorsprong Afghaanse Farah Hafez en de Nederlands-Amerikaanse Paul Chapelle. De rechten van dit boek zijn aan een aantal buitenlandse uitgevers verkocht, waaronder Duitsland, Engeland en Frankrijk. Inmiddels zijn de boeken in acht landen vertaald. In 2016 verscheen het tweede deel van de trilogie, Schaduwvechters en uiteindelijk verscheen deel drie De stad en het vuur in 2019. Naar aanleiding hiervan had ThrillZone destijds een uitgebreid gesprek met Goverde. Dat interview kun je hier nog eens teruglezen.

We vroegen destijds aan de auteur wie hij was, hoe hij zichzelf zou introduceren. ‘Ik profileer me graag als Walter die ooit drummer was, maar uiteindelijk theater is gaan doen en via theater bij televisie terecht is gekomen en uiteindelijk door een script te schrijven, wat helemaal uit de hand liep, boekenschrijver is geworden.’

Sinds hij in 2012 begonnen is met schrijven werd hij fulltime schrijver. Goverde begon in het interview direct enthousiast te vertellen over zijn jeugd. ‘Zonder nou sentimenteel te zijn, mijn moeder en mijn vader zijn mijn grootste leermeesters geweest. Wat ik van mijn moeder heb meegekregen is een enorme verbeelding en een muzikaal gevoel. Mijn moeder zong altijd en was een hele warme, gezellige Brabantse vrouw. Ze nam me mee naar films, al toen ik vier was, en een van de eerste films die ik heb gezien was Tom Duim (Tom Thumb, 1958). Mijn vader was officier bij het korps mariniers, maakte allerlei reizen en ging op allerlei missies. Hij bracht altijd letterlijk dingen met zich mee, bijvoorbeeld houtsnijwerk of hele grote schelpen waarin ik de zee kon horen, dus mijn fantasie werd hierdoor enorm gestimuleerd. Dat was de reden dat ik als kind al ging schrijven. Ik schreef op wat hij allemaal meemaakte’.

Het gesprek kwam uiteindelijk ook op de voorbeelden als auteur zijnde. ‘John Irving vind ik heel erg fantastisch, Ernest Hemingway, Stieg Larsson, Henning Mankell en Salman Rushdie. Ik wilde niet per se een thrillerauteur worden, maar omdat mijn twee hoofdpersonages journalisten waren, was er eigenlijk geen andere keuze dan het verhaal in het thrillergenre te schrijven.'

En die recensies dan, was dat nog iets om nerveus van te worden? ‘Nee, niet meer. De drie boeken zijn eigenlijk ook echt drie fases in mijn (schrijvers)leven geweest. De vlinder en de storm was echt een drang om alles eruit te gooien, groots en spektakel. Dat boek heb ik in Amsterdam geschreven. Schaduwvechters was in de periode dat ik van Amsterdam naar Baarn verhuisde en ik zie daar een schrijver die het genre meer in de vingers heeft, zelfbewuster is en ook de verhaallijnen beter kan stroomlijnen. In De stad en het vuur zie ik de rijpere schrijver die zoveel vertrouwen heeft in zijn kunnen, dat hij het aandurft om persoonlijke dingen in de karakters te stoppen.’ Daarom vond hij het derde boek het beste: ‘Ik had geen beter boek kunnen schrijven.’ 

We wensen de familie en naasten van Walter Goverde veel sterkte toe met het verlies. 

(Bronnen: Noordhollands Dagblad, Luitingh-Sijthoff & ThrillZone.nl)

 

 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.