Overslaan en naar de inhoud gaan

De internationale bestsellerauteur Mo Hayder (Londen, 1962) is gisteren op 59-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een motorneuronziekte. Dat meldt haar Nederlandse uitgever Luitingh-Sijthoff in een persbericht. Volgens The Guadian werd de ziekte in december 2020 bij Hayder, een pseudoniem voor Clare Dunkel, gediagnosticeerd.

In 2000 vestigde Hayder in één klap haar reputatie als thrillerauteur met het angstaanjagende en originele Vogelman, het eerste deel van een serie van zeven boeken met inspecteur Jack Caffery in de hoofdrol. Tussendoor schreef ze ook drie opzichzelfstaande thrillers: Tokio, Duivelswerk en Rot. Alle boeken van Hayder behaalden een plek in de Bestseller60.

Ritueel werd verkozen tot beste boek van 2008 door Publishers Weekly; Diep werd bekroond met de Edgar Allan Poe Award. Daarnaast ontving ze in 2011 de Dagger in the Library van The Crime Writers’ Association. Hayders thriller De behandeling werd in 2014 verfilmd in België door regisseur Hans Herbots (The Serpent). In 2022 wordt de release van Herbots’ verfilming van Ritueel verwacht. Daarnaast werkt de BBC momenteel aan een seriebewerking van Wolf.

Uitgever Tom Harmsen: ‘Dit is droevig nieuws. Mo Hayder was sinds haar debuut Vogelman in 2000 een van de voornaamste auteurs in ons fonds. Talloze thrillerfans verslonden haar gruwelijk spannende boeken over Jack Caffery, en de standalone thriller Tokio is een regelrechte klassieker. Haar overlijden is een groot verlies voor de thrillerwereld.’

(Bron: Luitingh-Sijthoff)

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.