Overslaan en naar de inhoud gaan

De Gouden Strop, de prijs voor de spannendste Nederlandstalige roman, sluit Vlaamse uitgevers vanaf 2022 uit van deelname. De Vlaamse misdaadauteurs zijn teleurgesteld. ‘Dit is de zoveelste kaakslag.’

ThrillZone bracht vorige week nog het goede nieuws dat de prijs een nieuwe hoofdsponsor had gevonden in NDB Biblion, maar nu staat de prijs dus met minder goed nieuws in de aandacht. De Gouden Strop, die al 36 jaar bestaat, ziet de media-aandacht tanen. Daarom wil de organisatie er een uitsluitend Nederlandse trofee van maken. Hoofdargument: winnaars van Vlaamse uitgevers genereren in Nederland nauwelijks enige verkoop of media-aandacht . “Dat vinden (…) we ook zonde van de inspanning en de hoeveelheid geld die we jaarlijks in de prijs stoppen”, klinkt het in een brief aan Vlaamse uitgevers. De laureaat ontvangt telkens 10.000 euro. Zes Vlaamse auteurs wonnen al eens de toonaangevende prijs: Jef Geeraerts (1986), Bob Mendes (1993, 1997), Johanna Spaey (2005), Bram Dehouck (2010, 2012), Jo Claes (2015) en Dominique Biebau (2020).

Op Facebook en via andere media laten de Vlaamse auteurs het er niet bij zitten. De Vereniging van Vlaamse Misdaadauteurs is “zeer teleurgesteld” over dit nieuws, zo schrijven ze op hun Facebookpagina: “Deze maatregel is de zoveelste kaakslag voor de Vlaamse misdaadauteurs die ook in eigen land, zowel in de media als bij literaire organisaties en de Vlaamse overheid, absoluut niet de aandacht krijgen die ze verdienen.”

Ook de Vlaamse thrillercoryfee Toni Coppers, meermaals genomineerd voor de Gouden Strop, vindt het “een dieptreurige beslissing”. Hij wordt uitgegeven door het Vlaamse Manteau dat dus niet meer mag meedingen. “Juist op het moment dat Vlaamse (thriller)auteurs meer aandacht beginnen te krijgen in de kranten – van De Telegraaf tot de Volkskrant”, zegt hij. “Of speelt het mee dat Nederlandse thrillerauteurs niet mogen inzenden voor de Hercule Poirotprijs, Vlaanderens enige grote thrillerprijs?” vraagt hij zich af.

Wat opvallend is, is dat Vlaamse auteurs die bij een Nederlandse uitgever zitten, wel 'geluk' hebben. Zij dingen wel mee met de prijs. Coppers is duidelijk wat hij daarvan vindt: "Een tikje absurd."

Ook Rudy Vanschoonbeek van uitgeverij Vrijdag, met onder meer Dominique Biebau in zijn fonds, vindt dat “niet consequent” en “bijna discriminerend”. Vanschoonbeek zegt dat Dominique Biebau, na zijn Gouden Stropwinst voor Russisch voor beginners, wel degelijk veel Nederlandse verkoop én aandacht losmaakte. “We hebben er toen ettelijke duizenden exemplaren meer van verkocht.”

Geluk bij een ongeluk: in december worden de ThrillZone Awards weer uitgereikt. Daar wordt geen onderscheid gemaakt in afkomst van thrillers:-).

(Bron: De Morgen)

 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.