Overslaan en naar de inhoud gaan

Horror blijkt het meest winstgevende genre op filmgebied te zijn, en fantasy en sciencefiction op het witte doek zijn eveneens al tijden behoorlijk populair. Maar de verkoop van boeken in deze genres (in Nederland) is minstens abominabel slecht te noemen (Young Adult en kinderboeken uitgezonderd, hoewel horror daar natuurlijk niet bij hoort). Waarom verkopen horror-, sciencefiction- en fantasyfilms- en televisieseries wel goed, maar blijft de populariteit van boeken in deze genres achter?

Worden mensen meer door het dynamische karakter van bewegende plaatjes aangetrokken en stoot de enigszins abstracte aard van statische woorden ons steeds vaker af? Is het soms een gevolg van onze op gemakzucht gebaseerde samenleving, waarin zelf nadenken en fantaseren een verloren aanleg dreigt te worden? Goed geschreven zinnen zijn namelijk ‘slechts’ gidsen naar beelden die de lezer zelf voor zich moet (leren) zien. Dat is voor veel (volwassen) hersenen blijkbaar een te grote opgave.

De populariteit van comics en strips is ook een voorbeeld van de zucht naar gemak, uitmondend in luiheid. Begrijp me goed, ik keur films en comics zeker niet af en kijk en lees ze ook graag, maar niet willen nadenken terwijl je het wel kan vind ik nogal dom. Dus vervang boeken alsjeblieft niet geheel door deze media. Het opnemen van voorgeschotelde beelden is ongetwijfeld makkelijker dan suggestieve zinnen juist te interpreteren, maar het tast de gave om te fantaseren aan, en een goede fantasie is juist erg belangrijk voor de positieve ontwikkeling van een mens. Zonder fantasie zijn er geen nieuwe uitvindingen of innovaties. Zonder fantasie is het leven een stuk saaier. Een samenleving waarin iedereen zich alles laat voorkauwen (laat leiden door een vaak megalomane enkeling die nog wel bereid is om zijn of haar hersenen te laten werken) wordt bovendien al snel een volgzame, gedachteloze samenleving die gemakkelijk tot een dictatuur kan uitgroeien − en eigenlijk ook niet veel beter verdient.

Als niemand nog zelf iets wil verzinnen is een trage uitsterving van het menselijke ras ongetwijfeld het gevolg. Om dat te voorkomen kan men dus maar beter wat minderen met films en behoorlijk wat meer van horror-, sciencefiction- en fantasyboeken openslaan... Dus lees zoveel mogelijk boeken, het liefst vooral horror, fantasy en sciencefiction.

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.