Overslaan en naar de inhoud gaan

Soms gebeurt het; uit het niets verschijnt een thrillerauteur die met zijn of haar debuut direct hoge ogen gooit. Zo hoog zelfs, dat er een ThrillZone Award mee gewonnen wordt. Arjan Alberts overkwam dit zelfs niet één, maar twee keer; hij won een Award voor Natan Z. en Alex B. En hij maakte er nooit een geheim van; er moet een klapper volgen op deze twee uitstekende thrillers. En die is er nu, in de vorm van Anna V...

In Anna V., het bloedstollende slot in de Natan Z.-reeks van Arjan Alberts, onderzoekt undercover journaliste Esmee de mysterieuze dood van een kind in een jeugdinstelling. Ze heeft echter geen idee dat Justitie de zaak al dertig jaar in de doofpot stopt en nerveus haar zoektocht in de gaten houdt. Zeker als aan het licht komt dat talloze gruwelijke gebeurtenissen allemaal terug te voeren zijn op één persoon...

Tegelijkertijd jaagt seriemoordenaar Natan Z. opnieuw op Suus de Bruyn. Ondanks een nieuwe identiteit en een getuigenbeschermingsprogramma is haar gezin in groot gevaar. In een poging om zich van hem te ontdoen raakt ze verstrikt in een spel waarvan de pionnen in een ver verleden al zijn geplaatst.

Arjan Alberts wordt alom geprezen om zijn bloedstollende schrijfstijl en ingenieuze plots. In Anna V. werken verschillende mensen zonder dat ze het weten toe naar een gruwelijke ontknoping, waarbij slechts één ding overduidelijk is: een van hen moet sterven.

'Natan Z. is een Hannibal Lecter-achtige creatie en doet ook denken aan de zieke geest van Jurek Walter in de Joona Linna-reeks van Lars Keppler.' - Het Parool

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reacties

Kuikentje1982

22 april 2024 17:10

5

Zo wat een spannend boek (wat lekker makkelijk weg leest vind ik) me een verrassend eind (waarbij ik nog steeds met vragen rondloop). Een spannend boek (dit echt wordt opgebouwd) wat je echt meeneemt in het verhaal. Zou jij je laten verleiden door bepaalde mensen om iets te doen?

4

Wat een goed spannend boek.Het derde en tevens laatste deel van een geweldige serie.
Fijne en vlot geschreven boek, zeker een aanrader.
Boeiend tot het laatste hoofdstuk.

4

Na Natan Z en Alex B is daar dan Anna V. Wederom een knap geschreven spannend verhaal over misstanden binnen justitie en TBS klinieken. De personages uit de vorige boeken komen hier weer terug en er wordt van alles duidelijk over hun verleden.
Nieuw in dit deel is Esmee en zij blijkt ook weer gelinkt te zijn aan de gestoorde Natan.

De vraag dient zich aan of mensen met een gestoorde persoonlijkheid slachtoffer zijn van hun verleden wat hen gemaakt heeft tot wie ze zijn, ze zijn in ieder geval slachtoffer van het systeem van hulpverlening, machtsmisbruik en misstanden. Maakt dit dat ze toch wat sympathie verdienen? De wereld is zeker beter af zonder zulke personen, maar hoe triest is dat eigenlijk.
Kortom, er komen ethische kwesties aan de orde. Het is geen boek voor tere zielen, want de gebeurtenissen worden vrij expliciet beschreven en zijn gruwelijk.
De schrijfstijl is toegankelijk, met korte hoofdstukken. Toch bekroop mij bij dit laatste deel het gevoel dat de auteur zocht naar een manier om het verhaal af te ronden. Dit is gelukt, zij het wat gekunsteld. Maar deze trilogie is zeer zeker de moeite waard!

4

Ik was een van de gelukkige die via Thrillzone het boek Anna V van Arjan Alberts mocht lezen. Dit keer niet een epub maar weer een boek. Anna V is de derde thriller in de Natan Z- serie. Het eerste boek is Natan Z en het tweede boek is Alex B. Deze heb ik eerder al gelezen, mede hierdoor was ik heel blij dat ik mee mocht doen met de leesclub. Via deze serie heeft Arjan zeker een plekje veroverd tussen de Nederlandse thrillerschrijvers en ook op mijn lijstje van favoriete Nederlandse schrijvers. Mede door zijn werkervaring voor het ministerie van Justitie & Veiligheid, door incidentenonderzoeken in gevangenissen en TBS-klinieken zijn de verhalen geloofwaardig opgebouwd.
Het verhaal begint meteen sterk. Het begint in een ondergrondse zwembad waar stiekem foto’s worden gemaakt van misverstanden met kleine jongens. Je vraagt je meteen af, wie maakt deze foto’s? Waarom grijpt hij niet in? En wat gebeurt hier eigenlijk?
Het verhaal verder wordt geschreven vanuit verschillende personen: Anna (voorheen Suus), Reinier (advocaat van Natan Z), en Esmee. Esmee is een onbekende in de serie en in het begin denk je van waarom is zij eraan toegevoegd. Maar Arjan heeft de verhaallijnen weer zo in elkaar verweven en mede door het einde van het verhaal kom je er achter dat het goed is uitgedacht en totaal niet voorspelbaar.
Omdat Arjan een prettige schrijfstijl heeft en door de korte hoofdstukken wil je ook blijven lezen. Het verhaal speelt zich in je hoofd af als een film.
Mijn advies is om de boeken op volgorde te lezen. Dit gaat je uren/dagen leesplezier geven en wordt je niet teleurgesteld. Want persoonlijk vind ik Anna V is geen stand alone. Als je de voorgaande boeken niet hebt gelezen, dan mis je de gehele spannende voorgeschiedenis en essentiële stukken in het verhaal.

Dini van Heumen

22 april 2024 17:10

5

Arjan Alberts (1975) is schrijver en gevangenisdirecteur.
Hij werkt sinds 2000 voor het ministerie van Justitie en Veiligheid en schrijft zijn boeken op persoonlijke titel.
Alberts won twee keer de ThrillZone Juryprijs voor beste Nederlandse thriller.
Anna V. is zijn derde en laatste boek over seriemoordenaar Natan Z.
Hiervoor verschenen Natan Z. en Alex B.

In Anna V. komen we de hoofdpersonages van de voorgaande boeken tegen, Anna V. (Suus de Bruyn), Reinier De Graaf (voormalig advocaat van Natan Z.) en Natan Z.
Het nieuwe personage waarmee we kennis maken is Esmee.
Esmee is een journaliste die de mysterieuze dood van een kind in een jeugdinstelling onderzoekt, een dertig jaar oude zaak die Justitie in de doofpot heeft gestopt.
Undercover probeert ze een sekte binnen te komen en dat is niet geheel zonder gevaar.
Suus de Bruyn die nu in een getuigenbeschermingsprogramma zit en een heel nieuw leven heeft opgebouwd met haar gezin als Anna V. krijgt opnieuw te maken, ondanks haar beschermde status, met Natan Z. die nog steeds op haar jaagt.
Vanaf de proloog t/m de epiloog weet Arjan Alberts de lezer te boeien door het goed opgebouwde plot en door genoeg spanning in het verhaal te creëren.
Door de korte hoofdstukken en de meeslepende, vlotte en boeiende schrijfstijl leest het boek ook erg vlot.
Na deel 1 en deel 2 is nu ook met Anna V. wegleggen geen optie en weet de auteur je nog te verrassen op het einde.
Het is wel aan te raden aan lezers die de boeken nog niet gelezen hebben om deze op volgorde te lezen vanwege de ontwikkeling van de hoofdpersonages.
Wanneer je met deel 3 begint en weet hoe het eindigt dan zijn de vorige boeken natuurlijk ook minder spannend.
Je moet geen teer zieltje hebben wanneer je deze trilogie wil gaan lezen.
De reeks rondom Natan Z. is origineel en geloofwaardig, ook doordat de auteur vanwege zijn expertise weet waarover hij schrijft.
Ook leuk dat het in Nederland afspeelt en deze trilogie zou zich uitstekend lenen voor een tv-serie of een film.
Met deze trilogie heeft Arjan Alberts wel laten zien dat hij meesterlijk goed kan schrijven en kijk ik reikhalzend uit naar een nieuw boek van hem.
Ook dit boek krijgt weer 5*

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.