Overslaan en naar de inhoud gaan

Op 19 oktober verschijnt bij A.W. Bruna de nieuwe thriller van Carina van Leeuwen. Voor de thrillerliefhebbers die al wat langer meedraaien, zal deze naam wellicht nog een belletje doen rinkelen. Want het was Van Leeuwen die tussen 2014 en 2016 een aantal thriller uitbracht in de serie Unit Plaats Delict, thrillers die goed werden ontvangen. Lees hier onze recensies nog eens terug. Ook bracht ze in 2019 Onbekend maar niet vergeten uit, over het werk van het cold case team in Amsterdam.

En nu is er goed nieuws, want Carina van Leeuwen start met een nieuwe thrillerreeks; Cold Case. Net als Jorn Lier Horst dus die deze serie met William Wisting kent, maar Cold Case speelt zich af in Nederland. Het eerste deel heet Magma. Er is ook een boekpresentatie! Wil je daar naartoe? Check deze link.

Twee meisjes van uiteenlopende sociale klassen verdwijnen in dezelfde week.
Het lichaam van een jarenlang vermiste docent wordt uit het water gevist.
Een politicus voelt hoe de grond hem te heet onder de voeten wordt.

De vondst van de vermiste docent Roger van Merle resulteert in een vernietigend rapport over het politieonderzoek destijds. Als reactie wordt in Den Haag een nieuw rechercheteam voor vermissingen opgericht. Hierin zit een vreemde eend in de bijt: journalist Lyn Riley, die na dertig jaar in oorlogs- en rampgebieden terug in Nederland is.

Het team duikt in de verdwijning van de 18-jarige Sasha, die in tegenstelling tot een in dezelfde week verdwenen meisje uit hogere kringen al snel werd vergeten. In hun onderzoek stuiten zij op tegenstand vanuit politieke hoek. Ondertussen staat er voor Riley persoonlijk ook nogal wat op het spel…

Wie is Carina van Leeuwen? 

Carina van Leeuwen werkte jaren als operatieassistente in ziekenhuizen in binnen- en buitenland voordat ze in 1991 naar de politie Den Haag overstapte. Na enkele jaren in de uniformdienst werd ze een van de eerste vrouwelijke forensisch rechercheurs. Ze maakte deel uit van het evaluatieteam (Commissie Posthumus) in de Schiedammer Parkmoord en was betrokken bij het identificatieproces na de vliegramp in Tripoli in 2010.

Sinds 2006 werkt ze als forensisch coördinator in het Cold Case team van politie Amsterdam.

In 2014 debuteerde ze - na een weddenschap over het schrijven van een boek- met Vuurproef. Het is het eerste deel van een serie : Unit Plaats Delict, een levensechte politieroman van eigen bodem en geschreven door een ervaringsdeskundige, dus CSI, maar dan echt! Het tweede deel, Koud Spoor verscheen op 20 januari 2015. Nachtvlinder is de titel van deel 3 in de serie UPD en is verschenen op 3 mei 2016.

In 2019 verscheen bij uitgeverij Ambo Anthos haar boek; "Onbekend maar niet vergeten" een non fictie over de jarenlange speurtocht van haar Cold Case team naar de identiteit van de tientallen onbekende doden in Amsterdam.

Haar jarenlange ervaring als forensisch rechercheur bij het cold case team zijn de inspiratie voor haar non fictie boeken die zich afspelen in Den Haag, waar ze zelf ook woont en jarenlang gewerkt heeft. Carina studeerde Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam waar ze nog steeds gastcolleges geeft.

Behalve forensisch rechercheur en auteur is Carina een bevlogen en inspirerend spreker. Voor boekhandels, bibliotheken maar ook voor bedrijven verzorgt ze masterclasses over forensisch onderzoek en vertelt over haar werk. Als spreker was ze o.a. te zien en beluisteren bij de TEDx talk van de Universiteit van Amsterdam over haar werk bij het cold case team. Ze is te horen in podcasts oa 'De moord op Patrick' , 'Mathildes Mysterie' en 'Het Onderzoeksbureau'.

(Bron: A.W. Bruna en Carinavanleeuwen.com)

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reacties

J.N. Kingma-Postma

26 april 2024 0:23

5

Recensie van:
Magma
Deel 1 Een nieuwe cold case-thriller die zich afspeelt in het politieke hart van Nederland, geschreven door dé cold case-expert van Nederland, Carina van Leeuwen.
Auteur:
Carina van Leeuwen werkt voor de politie Amsterdam als Inspecteur/Forensisch Specialist in het Cold Case Team. Zij is de auteur van de thrillerserie Unit Plaats Delict - Vuurproef, Koud spoor en Nachtvlinder - die zich afpeelt in de wereld van forensisch rechercheur Renée Spaan van het Haagse politiebureau Donumstraat.
Wijze van lezen:
Recensie exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers waarvoor dank!
Gelezen voor de Instagram Thrillerleesclub in ruil voor mijn deelname en recensie.
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Genre: thriller
Cover en flaptekst:
Onder een bewolkte hemel met flarden mist staat een vrouw met de rug naar mij toe. Gebouwen zijn gehuld in de mist. Wie is zij? Is zij op de vlucht of op zoek naar iets? Ik brand van nieuwsgierigheid en wil gelijk het verhaal lezen.
De flaptekst is informerend en krachtig
Het verhaal:
Twee meisjes van uiteenlopende sociale klassen verdwijnen in dezelfde week.
Het lichaam van een jarenlang vermiste docent wordt uit het water gevist.
Een politicus voelt hoe de grond hem te heet onder de voeten wordt.
De vondst van de vermiste docent Roger van Merle resulteert in een vernietigend rapport over het politieonderzoek destijds. Als reactie wordt in Den Haag een nieuw rechercheteam voor vermissingen opgericht. Hierin zit een vreemde eend in de bijt: journalist Lyn Riley, die na dertig jaar in oorlogs- en rampgebieden terug in Nederland is.
Het team duikt in de verdwijning van de 18-jarige Sasha, die in tegenstelling tot een in dezelfde week verdwenen meisje uit hogere kringen al snel werd vergeten. In hun onderzoek stuiten zij op tegenstand vanuit politieke hoek. Ondertussen staat er voor Riley persoonlijk ook nogal wat op het spel…
Mijn leesbeleving:
Mijn verwachtingen voor dit verhaal waren dat ik hoopte op een bloedstollend en spannend verhaal.
Mijn verwachtingen zijn ruimschoots uitgekomen.
Het begin van het verhaal is gelijk al om van te watertanden. Spanning, angst en mysterie gaan hand in hand. Het vormt de perfecte springplank naar de rest van dit verhaal. Een mooie opwarmer voor wat komen gaat.
Vooraf las ik dat de auteur zelf ervaringsdeskundige is met cold-case zaken. Die deskundigheid vond ik terug in het verhaal en maakte dit een kwalitatief en krachtig.
De personages waren voor mij levensecht. Ik zag ze en hoorde ze voortdurend tijdens het lezen. Elk personage is prima uitgewerkt met zijn of haar eigen emoties, gedachtegang en gedragingen. Vele sloot ik in mijn hart anderen kon ik wel wurgen.
Enkel macht en aanzien gold voor hen. Een smet op hun blazoen moest gelijk weggepoetst worden desnoods met grof geweld. Smerige spelletjes spelen om datgene wat het daglicht niet kan verdragen buiten zicht te houden.
Lyn Riley mocht ik gelijk. Intrigerend hoe haar verleden ontrafeld werd aan de lezer en hoe dit zich verweefde met het heden. Ik vond herkenning in haar levensverhaal. Deels pijnlijk maar ook troostend. Hoe gast een lotgenoot ermee om? Verder bewonderde ik haar lef, doorzettingsvermogen, vindingrijkheid en eigenzinnige manier van werken. Een lieve, empatische en vrijgevochten vrouw die weet hoe zij haar eigen boontjes moet doppen.
De combinatie van recherche, journalistiek en politiek maakt dat het verhaal continu boeiend blijft. De schrijfstijl is beeldend. De spanning huist in het onbekende. Het vastbijten in een zaak, het wachten op resultaten om namen te kunnen plaatsen om duidelijkheid te creëren voor hen die daarnaar op zoek zijn.
Dat proces vond ik spannend, interessant, leerzaam en bewonderingswaardig. Nauwgezet werken want fouten kun je je en mag je je niet veroorloven. De onderste steen moet boven. Teamwork is het toverwoord. DNA profielen zijn essentieel om verheldering te verschaffen.
De opbouw van het verhaal is mooi en is stevig. Alhoewel de spanningsboog niet overal strak gespannen is voel je wel dat het verhaal onderhuids gaat. Psychologisch je vastgrijpt en je uitnodigt om mee te denken en te puzzelen. Enkel het gedeelte over Lyn Riley haar leven is al adembenemend indrukwekkend. Samen met de rest vormt het een ijzersterke combinatie.
De plottwists zijn prima gedaan. De wisselingen van verleden naar heden zijn duidelijk en helpen het verhaal te structureren. De plot is intens en de belofte op een vervolg maakt dat ik ongeduldig wacht tot het zover is. Ook dat deel wil ik graag lezen en recenseren.
Ook de andere verhalen van Carina van Leeuwen komen op mijn nog te lezen lijstje.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Dit verhaal is puur leesgenot. Het is beeldend geschreven waardoor de personages tot leven komen. Ze worden echte mensen. Ik hoorde ze continu metselaar praten en zag ze voor me. Als ik niet las dan waren ze in mijn gedachten. Dit boek lees je niet maar beleef je met al je zintuigen. Het is als een rit in de achtbaan; verwachtingsvol met zo’n kriebel in je buik van opbouwende spanning, langzaam in de beklimming en snoeihard in de afdaling met onverwachte scherpe bochten. Hartverscheurend en rauw hoe een jong leven door levens omstandigheden in een gitzwarte en uitzichtloze duisternis kan veranderen. Je probeert omhoog te klimmen uit de slangenkuil maar de ladder sporten breken continu af waardoor je dezelfde diepte instort.
Ongelooflijk hoe mensen met politiek aanzicht zaken in de doofpot willen stoppen voor eigen gewin. Geen woorden voor. Maar gelukkig is daar de gebundelde krachten recherche en journalistiek om keihard en nietsontziend vakwerk te leveren voor eerlijkheid en gerechtigheid.
Ik kan niet wachten op deel 2.
Bedankt Thrillerleesclub voor deze fantastische leesclub.
Bedankt Carina van Leeuwen voor jouw deelname en feedback op onze antwoorden.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.