Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Werner van den Berg, pseudoniem: Rolf Österberg op vrijdag 10 mei 2024

Naar aanleiding van zijn nieuwste boek, Ultieme Uitdaging, werd de ware identiteit van Rolf Österberg onthuld. Een moment om Werner van den Berg te interviewen. Het gesprek met hem paste bij zijn boeken: uitgebreide antwoorden, vol fijne en boeiende verhalen, met veel (persoonlijke) diepgang. Het was mooi om via zijn bril mee te kijken naar veel aspecten van het schrijver zijn en het leven.

Starten met schrijven

Werner vond schrijven altijd al leuk.  Naast zijn werk bij het Korps Commmando Troepen, begon hij in een met de hand geschreven schriftje, met een verhaal over de commando opleiding. In 1999 werd dit uitgegeven als Vossenhaar, bij uitgeverij de Vleermuis. Verder schreef hij in die tijd Berendans, over Libanon, Het fuik Srebenica, over Bosnië en Bitterzoet, een gedichtenbundel. De uitgeverij stopte en Werners werk bij de Verenigde Naties kostte hem zoveel tijd, dat hij niet meer aan schrijven toe kwam. Hij verbleef voor deze organisatie onder andere in Afrika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië. 

Een nieuwe uitgever en een pseudoniem

Toch bleef het schrijven hem trekken. Toen hij er de ruimte voor kreeg schreef hij de thriller De Zaak (zijn versie van de Da Vinci Code). Hij ging op zoek ging naar een redacteur en vond die in Rianne Lampers van Celtica Publishing. Nadat zij het manuscript gelezen had, gaf ze aan dat ze dit boek wel wilde uitgeven, ondanks dat ze vooral fantasy uitgaf. Ze gaf hem de tip om onder een Scandinavisch klinkende naam zijn thrillers te laten uitkomen, omdat die het goed deden.  Werner heeft twee namen gecombineerd van Scandinavische vrienden: de voornaam van de een, de achternaam van een ander en kwam zo tot zijn pseudoniem Rolf Österberg.

Thrillers en hun achtergrond

Vanaf die tijd is er zo'n beetje elk jaar een thriller van hem uitgegeven, die veelal gaan over misstanden in de maatschappij, of gekoppeld zijn aan actuele gebeurtenissen. Het boek Wraak zorgde in 2018 voor een uitzondering: dat boek viel niet in goede aarde bij zijn uitgever. Het redactieproces en herschrijven kostte hem ongeveer een half jaar.   
Veel van zijn trillers spelen zich af op plekken waar Werner zelf geweest is. Dat vindt hij handig tijdens het schrijven, want zo hoeft hij niet elke keer onderzoek te doen naar een omgeving.  Ook de militaire aangelegenheden zijn hem goed bekend. Zoals hij zelf zegt:  ‘ In een thriller moeten dingen natuurlijk wel kloppen !’ . Er zijn tot nu toe 8 thrillers bij Celtica van hem uitgegeven, zoals De Al-Qaeda-aanval.

Fantasy en genrevoorkeur

Werner schrijft in 2 heel verschillende genres, naast thrillers ook fantasy. Hij leest zelf graag fantasy, vooral Engelstalig. Zijn favoriete schrijvers zijn: Terry Brooks, Raymond Feist, Tolkien,  George Martin, Stephen King en Terry Goodkind. Een voor hem nieuwe schrijver test hij door het lezen van een eerste deel als ebook. Als dat bevalt, leest hij vervolgens meerdere boeken van die auteur. 

Het grote voordeel van fantasy-boeken schrijven vindt Werner dat hij daarin de vrije hand heeft en de wereld zelf kan creëren. Het hoofdthema is altijd de strijd tussen goed en kwaad. Uiteindelijk overwint het goede, want anders zou dat de lezer geen goed gevoel geven. Hij vindt het mooi om verschillende verhaallijnen met verschillende perspectieven op een zich ontwikkelende geschiedenis weer te geven. En die verhaallijnen gaandeweg te laten samen komen.

Schrijfroutine

Volgens Werner betekent schrijven 10% inspiratie en 90% discipline. ‘Beginnen is de belangrijkste stap en dan doorzetten. Daarnaast zijn durven en niet opgeven van belang voor een beginnende schrijver.’ 

Werner schrijft gemiddeld 6 maanden over een eerste opzet voor een boek. Hij begint het schrijven met een idee wat in zijn hoofd zit. De eerste 50 bladzijden vindt hij ‘een crime’, want dan moet hij de verhaallijn nog te pakken krijgen. De uitwerking daarvan en het verdere verhaal ontstaat terwijl hij aan het schrijven is. Hij schrijft gedisciplineerd elke dag 3 bladzijdes. Soms staan die zo op papier, soms kost dat hem meer tijd. De volgende dag begint met het herlezen van de 3 bladzijdes van de vorige dag, waarna er 3 nieuwe komen. Als zijn redactie klaar is, gaat het naar de uitgever voor haar feedback. Dat vindt hij elke keer toch weer spannend, omdat zij het verhaal kwalitatief beoordeelt en beslist of zij het gaat uitgeven. De 3 à 4 maanden daarna gaat het boek heen en weer tussen hem en Rianne, waarbij hij tips en opmerkingen ontvangt hoe hij het verhaal nog mooier kan maken. Hij omschrijft zichzelf als een ‘actie-schrijver’, die vaak op aanraden van haar iets meer sfeerbeelden toevoegt. De titel en de omslag worden in goed overleg door zijn uitgever bepaald. 

De karakters in zijn boeken zijn vaak weerspiegelingen van mensen die hij kent, waar hij dan  wel wat aan verandert zodat ze niet herkenbaar zijn. ‘Dat schrijft gemakkelijker, want dan heb ik gewoon die persoon in gedachten.’ Hij schrijft vaak meerdere boeken tegelijk. 

Ultieme Uitdaging

Ultieme Uitdaging stond in 2 maanden op papier! Dit betreft een voor hem nieuwe genre, een roman, wat wennen was. Voor dit verhaal kon Werner putten uit zijn eigen ervaringen van de commando-opleiding en daarnaast verwerkte hij er anekdotes van anderen in. Hij beschrijft de zware opleiding, vol normen en waarden, waarin vermoeidheid, fysieke uitdagingen, maar ook geestelijke onderdrukking een rol in spelen. Hij heeft het boek met plezier geschreven en gunt zijn uitgever een goede verkoop, omdat zij er veel tijd, geld en energie instopte.

Dat hij met dit boek uit de anonimiteit treedt, vindt hij prima. Hij hoopt dat dit boek ook ex commando's een blik van herkenning kan geven. Via www.stichtingjouwverhaal.nl is meer achtergrond-informatie te vinden over zijn tijd als commando-officier, waaronder een podcast met ex-collega’s over hem. Binnenkort komt er ook een podcast met hemzelf op te staan.

Lopende projecten

Een volgende politieke thriller ligt momenteel bij zijn uitgever voor de eerste redactieronde. Daarnaast werkt hij nu aan het vervolg op de Varingholt-kronieken, wat zich 300 jaar later afspeelt, in dezelfde wereld die er dan wel anders uitziet met andere hoofdpersonen. (Deze zomer komt deel 3 van de Varingholt Kronieken-trilogie uit.)
Vanaf 2019 zijn enkele van zijn boeken in het Engels vertaald, dat worden er meer. 

Werner merkt hij dat hij fantasy nu wel heel erg fijn vindt om te schrijven, dus mogelijk dat hij zich daarop gaat richten. ‘Tenzij er ineens een ander mooi idee weer in mij naar boven komt.’

Mooiste boek

Bloedbroeders vindt Werner zijn beste thriller, vanwege het goede verhaal. Alle boeken heeft Werner met plezier geschreven, waarbij de militaire aspecten erin makkelijk waren om te schrijven. Kijkend naar fantasy vindt hij de Varingholt Kronieken beter dan het Afgrond-epos. 
Aan het eind van het jaar krijgt hij de cijfers te horen van verkoopcijfers en uitleen. Hij vindt het grappig dat het meestal gelijk opgaat en dat 50% trillers en 50% fantasy van zijn naam in de lijst staan. 

Bril van de schrijver

Werner heeft niet per se een boodschap die hij aan de lezer wil meegeven via zijn boeken. Bij een thriller ontkom je er naar zijn idee als schrijver niet aan om altijd wel iets van jezelf, je eigen gevoelens en indrukken rond een bepaalde situatie weer te geven

Bij het schrijven van zijn nieuwste thriller, met als voorlopige titel De Informatieoorlog, speelt dit ook een rol. Hij vindt dat veel politici heel veel moeite hebben om de waarheid onder ogen te zien. Die zienswijze vindt de lezer terug. ‘Het is niet gemakkelijk om ‘actualiteit’ bij dit fictieve verhaal als rode draad vast te houden.’ Zoals hij ook zegt: ‘Ik kijk door mijn bril naar de wereld. Zo schrijf ik het verhaal. De lezer kan ervoor kiezen als hij ook door die bril kijkt, om het met me eens te zijn. Maar de lezer kan er ook voor kiezen om het niet met me eens te zijn en allebei is oké. ‘

Het leven

Al pratend kwamen we zo op Werners kijk op het leven. Hij ziet het leven soms als een gok, waar fouten maken bij hoort. Dat je soms een beetje geluk moet hebben in de dingen die er op je pad komen en dat gezondheid erg van belang is. Dat het heel goed is om de dag te plukken en ervan te genieten. Zijn interesse in mensen bleek ook uit het feit dat hij mijn werk-website bekeken had en vragen terug stelde, waar ik mee bezig ben en hoe ik in het leven sta. Een onverwachtse wending in een schrijvers-interview!

Tot slot

Tot slot vroeg ik of Werner nog een boodschap had aan de lezers van dit interview en die luidde: ’Hartstikke bedankt dat jullie mijn boeken lezen of gelezen hebben. Ik wens iedereen heel veel plezier bij het lezen!’
Het was een fijn interview! Dank je wel, Werner, voor je openhartigheid en Celtica Publishing voor de medewerking. 

Thrillzone- Renate van der Kwast

Afbeelding
Renate
Renate van der Kwast
Sinds ik kon lezen, dook ik in een boek. Als kind las ik graag sprookjesboeken. Even een andere wereld instappen en daar dingen meebeleven die in het echt niet kunnen, vond ik prachtig. Het verplichte boeken lezen voor mijn schoolexamen vond ik geen straf en wellicht ben ik een van de weinige leerlingen die daadwerkelijk alle boeken van haar lijst helemaal heeft gelezen!
Ik geniet tegenwoordig ter ontspanning van spannende boeken, historische romans, fantasy en science fiction, maar uitstapjes naar andere genres maak ik ook wel. Belangrijk voor mij aan een boek is dat ik graag meegenomen word naar een andere wereld, een ander milieu of een andere cultuur. Bij een thriller vind ik het belangrijk dat het lang spannend blijft en dat ik nieuwsgierig word gemaakt naar de personen in het boek.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.