Overslaan en naar de inhoud gaan

Onlangs verscheen de nieuwe thriller van een van ´s werelds bekendste thrillerauteur, David Baldacci. Zijn nieuwe boek heet Ondergronds en heeft Amos Decker in de hoofdrol. Wij stelden hem wat vragen.

Na 25 jaar schrijven, waar haal je je inspiratie vandaan?

Waar het eigenlijk altijd vandaan komt. Ik word ’s ochtends wakker, loop naar buiten en observeer gewoon. Ik bekijk wat er om me heen gebeurt. Ik neem het op, laat het op me inwerken, analyseer het en bedenk wat er zou gebeuren als ik er een beetje fictie overheen schenk. Overigens lees ik ook veel, ik hou ervan om dingen te weten. Dus ik lees alles. Hoe meer je weet, hoe meer ideeën je krijgt.

Welk personage uit jouw pen ligt het dichtst bij je?

Ik denk Amos Decker. Hij is eigenzinnig en afstandelijk. Hij ziet dingen die anderen niet zien. Ik hou van dat soort ‘buitenstaanders’. Hij vindt het daarnaast lastig om vrienden te maken of gewoon een praatje te maken.

Je bent een van ’s werelds bekendste schrijver. Als het schrijverschap geen succes zou zijn, wat zou je dan doen?

Ik zou denk ik een leraar, rechter of federaal agent zijn. Het liefst zou ik astronaut zijn maar ik heb hoogtevrees.

In jouw thrillers is de overheid vaak ‘de slechterik’. Heb je daar een reden voor?

Mensen binnen de overheid zijn gedreven, hebben een goed netwerk en leven in hun eigen afgesloten wereld. Dan heb ik het over politici, en niet direct over bureaucraten. Politici hebben vaak een specifieke, eigen agenda. Dat maakt hen tot de ideale slechterik. Zij zijn slechte mensen mét een plan!

Ok, dank! We zullen niet vragen naar Trump…alhoewel: heb je iets over hem te zeggen?

Nou, dit; ik hoop dat we na 2020 weer terug gaan naar het ‘normale’ Amerika.

Je hebt een eigen stichting. Wat kun je daarover zeggen?

De Wish You Well Foundation financiert literatuurinzet in Amerika. Onze missie is simpel: om lezen te promoten en huizen te vullen met boeken.

Je nieuwste boek, Ondergronds, is er eentje in de lijn met Amos Decker. Hoe kwam je op het idee van ‘De Geheugenman’?

Ik raakte gefascineerd door wat het brein doet wanneer het serieus verwond is geraakt. Het kan zichzelf regenereren rondom de beschadigde delen en zo delen bereiken die anders nooit bereikt worden. Het geeft Decker een ongelooflijk goed geheugen en een hoop bagage – een hoop goede attributen voor een fictieve speurder.

Wat kun je vertellen over Ondergronds?

Decker en diens partner Alex Jamison reizen naar North Dakota waar door middel van fracking nieuwe olie- en gasvelden worden gewonnen. Daar wordt het lichaam van een vrouw ontdekt. Ze is vermoord en er is zelfs autopsie op haar gepleegd. Het kleine stadje waar ze leefde heeft gevaren en geheimen die Decker en Jamison nauwelijks kunnen bevatten.

Je zei ooit; schrijven is een deel van me. Het is geen werk of hobby. Wat bedoelde je daarmee?

In mijn diepste ziel identificeer ik mezelf als schrijver. Het zou zoiets zijn als Fred Astaire niet laten dansen of Aretha Franklin niet laten zingen. Het is een deel van me. Zonder het blijft er weinig over.

Wij van ThrillZone zijn fan van Atlee Pine. Wanneer komt zij terug?

Ze komt in november terug in de V.S. In dat verhaal ontdekt ze wat er met haar zus gebeurd is.

Ok, een grappige vraag; als we je partner bellen en haar vragen wanneer ze je achter het behang zou plakken. Wanneer is dat?

Wanneer ik middenin een verhaal zit en alles vergeet wat ik had beloofd had te zullen doen.

Je zei ooit dat muziek een vehikel is om emoties in je schrijven te brengen. Hoe werkt dat precies?

Soundtracks voor enge films hebben een bepaalde toon of melodie. Die raken je zenuwsysteem en creëren een reactie die je nooit had verwacht. Probeer maar eens een enge film te kijken zonder geluid. Dat is een compleet andere ervaring. Muziek brengt me tijdens het schrijven naar een ander niveau, qua nostalgie of emotie. Het laat me dieper nadenken en meer creatief worden.

Hypothetisch: wanneer je boeken van Amos Decker verfilmd zouden worden, wie zou Decker moeten spelen?

Nou, eerlijk; ze werken momenteel aan een Amos Decker tv-show. Dus het is actueel. Alles wat ik weet dat de acteur groot, eigenwijs moet zijn met een energie dat nooit opraakt. Wat mij betreft mag het een onbekende acteur zijn die Decker speelt, net als Sean Connery ooit deed met James Bond. Alleen is Decker een stuk groter en dikker dan James Bond en bij lange na niet zo subtiel. In plaats van een droge wodka martini “shaken not stirred” te bestellen, zou hij gaan voor een emmer kipvleugels en een pitcher Budweiser.  

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.