Haar hele leven al droomt Spensa ervan om piloot te worden en te bewijzen dat ze een dochter van haar vader is. Daarbij zoekt ze antwoorden op vragen: over de oorlog die haar volk voert met de Krell, over haar vader, over de vijanden in de eindeloze ruimte. Elk antwoord roept weer nieuwe vragen op en gaandeweg ontdekt Spensa dat ze leeft in een wereld vol leugens. Tegelijkertijd ontdekt ze dingen over zichzelf en dringt het besef tot haar door dat ze naar het einde van de Melkweg zal reizen om de mensheid te redden als dat nodig is.
Sterrenzicht is het tweede deel in de Skyward-serie van Brandon Sanderson. Eerder lazen we het eerste deel waar Spensa en haar vrienden werden geïntroduceerd en waren we enorm enthousiast. Met Sterrenzicht schotelt Sanderson ons een nieuw verhaal voor met Spensa in de hoofdrol en gaan we richting de sterren.
We pikken het verhaal op enkele maanden na de gebeurtenissen in Sterrenvlucht waar we al snel merken dat Spensa is gegroeid in haar rol en de relaties met de andere personen zoals Kimmalyn zijn verstevigd. Ook wordt het duidelijk dat de gevaren die spelen voor de mensen op Detrius niet zijn afgenomen. Door omstandigheden krijgt Spensa de mogelijkheid om op basis van haar nieuwe krachten af te reizen naar de basis van de Krell en ze besluit dan ook in overleg met Jorgen om een gevaarlijke spionage missie te ondernemen met slechts M-Bot en Doomslak als gezelschap.
In het eerste deel zagen we Spensa's metamorfose van een boze, uitdagende tiener tot een vastberaden leider die net begint te leren wat voor soort persoon ze werkelijk is. Als spion op Sterrenzicht wordt ze hier nog verder mee geconfronteerd als ze achter de hiërarchie komt die leeft op Sterrenzicht. Ze komt namelijk in aanraking met de samenleving van de Krell die enkele ‘mindere rassen’ hebben uitgenodigd om zich aan te sluiten bij hun samenleving door zich te bewijzen in een test. De Krell bereiden zich namelijk voor op een invasie van de Universum etende Delvers en zijn bezig hiervoor een leger op te zetten welke deels gevuld is met de meer ‘agressieve’ rassen in het universum. Voor Spensa is dit zwaar, niet alleen moet ze haar eigen agressieve aard zo goed mogelijk verbergen maar tegelijk wordt ze gedwongen om samen te werken met wezens welke altijd haar vijand hebben geleken.
In Sterrenvlucht begon Sanderson al met het verkennen van je eigen identiteit, niet alleen die van Spensa maar ook van M-bot, een ver ontwikkelde AI. In Sterrenzicht gaat hij nog een stapje verder door alle verschillende rassen te introduceren en zo zaken Spensa en M-bot voor te schotelen die hun vreemd zijn maar nog niet per se slecht.
Dit grijpt Sanderson aan om weer een bijzondere cast aan karakters te introduceren. Of het nu een volk van hamster achtige wezens is die opereren als één of een gaswolk die je enkel ‘ziet’ aan haar geur maar wel degelijk een bewustzijn heeft. Misschien wel de meest bijzondere is Morriumur, een wezen bestaande uit twee helften van zijn ouders. Een soort van uitprobeersel die zich moet bewijzen als persoon en anders weer opnieuw wordt geboren opzoek naar de perfecte variant.
Al met al is dit Sanderson op volle sterkte! Zijn ervaring met het bouwen van rijke werelden in zijn fantasie boeken komt hier duidelijk terug. Opgebouwde kennis in het eerste boek wordt verder uitgebreid en ook wordt er weer volop nieuws geïntroduceerd om je als lezer continu geboeid te houden. Het grootste gevaar van dit boek is dat het wordt gekenmerkt als een Young Adult wat een hoop mensen kan afschrikken om het te lezen. Wij hopen dat of je nu een fantasy of science fiction fan bent je dit boek een kans geeft en Spensa leert kennen. Wij zijn in ieder geval blij dat we meer geleerd hebben en we kunnen uitkijken naar een volgend deel welke hopelijk in 2022 verschijnt in het Nederlands.