Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
halverwege morgen chris mcgeorge thrillzone thriller recensie.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Chris McGeorge
Uitgeverij(en) Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 1 september 2021
Categories Thriller
Deel deze recensie

Chris McGeorge, die schrijft en acteert in Londen, krijgt de smaak te pakken; binnen een jaar is Halverwege morgen zijn tweede ‘locked room mystery’ ! Na zijn eerder verschenen boeken, TikTak, Kiekeboe en Op slot, is dit zijn vierde thriller. De ondertitel van Halverwege morgen luidt: Als je het nieuws van de volgende dag al weet, kun je dan ook een moord voorkomen?

De grote vraag waar Shirley Steadman, een zeventigjarige weduwe en inwoonster van een klein dorpje in Engeland, tegenaan loopt is de vraag of het mogelijk is dat de toekomst voorspeld kan worden. Bij het uitvoeren va haar vrijwilligerswerk bij de ziekenhuisradio ontdekt ze bij toeval een bijzonder radiostation. Het nieuws wat in de avond gedeeld wordt, blijkt dat van de volgende dag te zijn. Eerst denkt ze aan een misverstand, maar dan blijken de nieuwsitems de volgende dag precies zo plaats te vinden. Het maakt haar nieuwsgierig en geeft haar een welkome afwisseling in haar leven. Na het overlijden van haar zoon heeft ze niet zoveel te doen meer, naast haar radio-vrijwilligerswerk en de borduurclub. Dus ze gaat graag op onderzoek uit naar dit mysterie.
Als er ook melding gedaan wordt van moorden, die precies zo uitgevoerd worden, voelt Shirley het als haar plicht om dit te voorkomen.

McGeorge schrijft meeslepend en neemt in Halverwege morgen de lezer vlot het verhaal in. Door ogenschijnlijk onbelangrijke details weer te geven wordt de sfeer goed neergezet. Shirley wordt al na enkele bladzijdes een vrouw die je kent, doordat er veel aandacht is voor haar leefwereld en haar gedachtegang. Soms in korte toevoegingen en vaak met humor wordt in de beschrijving van een gebeurtenis ook aangegeven wat zij denkt en ervaart.

“De stem praatte nog verder, maar Shirley had wat ze nodig had. Ze zette de koptelefoon af en leunde achterover. Ze had het zich niet ingebeeld. Dit was echt. Helemaal echt. Het leek erop dat Roy Farrow morgen niet zo’n goede dag zou hebben. Ze moest erbij zijn om te kijken of het echt gebeurde. Zo niet, dan zou ze de hele zaak vergeten en Mallet FM gewoon beschouwen als een keurig radiostation dat af en toe een grapje uithaalde. Mocht het wel gebeuren, dan beschikte de presentator over een bizarre informatiebron, of… Shirley kon niet geloven dat ze dit echt dacht, maar…of hij kon de toekomst voorspellen.”

Op knappe wijze vervlecht McGeorge meerdere verhaallijnen door elkaar, die gaandeweg het boek heel veel invloed op elkaar blijken te hebben. Naast de hoofdlijn over het radionieuws zijn er gebeurtenissen uit het verleden die doorspelen in het heden: de dood van Gabe, Shirleys zoon, op zee en haar huwelijk met een dominante echtgenoot. Af en toe word je als lezer terug in de tijd genomen en vallen puzzelstukjes op zijn plek. Als lezer word je echter ook vaak op een verkeerd been gezet. Net als je denkt te weten hoe het zit, gebeurt er weer iets wat in het plaatje niet past. En dat houdt McGeorge vol tot het eind: tot de laatste pagina blijven er verrassende wendingen plaatvinden, waardoor de werkelijke ontknoping uiteindelijk erg spannend en verrassend is.

Hou je vast’, zei Fletchinder. Ze reden hard op het hek af en Shirley beseft iets te laat dat Fletchinder niet zou stoppen. Ze klampte zich vast aan het portier toen de auto tegen het hek aan reed en het omviel. De auto vloog door de lucht alsof hij door het hek was gekatapulteerd en kwam met een klap weer neer. Shirleys hart deed pijn. Het ging steeds sneller kloppen. Maar daar kon ze nu niet bij stilstaan.

 

De hoop die we in onze laatste recensie (van Op slot) verwoordden dat Chris McGeorge meer complexe en spannende verhalen zou gaan schrijven, heeft hij met Halverwege morgen meer dan waar gemaakt. Hij weet een verrassend en spannend boek te schrijven waarin hij de lezers tot het eind geboeid houdt. Knap!

Afbeelding
Renate
Renate van der Kwast
Sinds ik kon lezen, dook ik in een boek. Als kind las ik graag sprookjesboeken. Even een andere wereld instappen en daar dingen meebeleven die in het echt niet kunnen, vond ik prachtig. Het verplichte boeken lezen voor mijn schoolexamen vond ik geen straf en wellicht ben ik een van de weinige leerlingen die daadwerkelijk alle boeken van haar lijst helemaal heeft gelezen!
Ik geniet tegenwoordig ter ontspanning van spannende boeken, historische romans, fantasy en science fiction, maar uitstapjes naar andere genres maak ik ook wel. Belangrijk voor mij aan een boek is dat ik graag meegenomen word naar een andere wereld, een ander milieu of een andere cultuur. Bij een thriller vind ik het belangrijk dat het lang spannend blijft en dat ik nieuwsgierig word gemaakt naar de personen in het boek.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.