Clive Cussler overleed een paar jaar geleden op 88-jarige leeftijd. Hij liet een ware erfenis aan boeken achter. Ze werden ruim 125 miljoen keer verkocht, vooral in de serie rondom held Dirk Pitt. Later creëerde Cussler andere hoofdpersonages, zoals Isaac Bell en Kurt Austin. Die laatste werkt net als Pitt bij de onderwaterorganisatie NUMA.
In Reis van de farao’s, de zestiende Kurt Austin-thriller, worden in 1027 n.C. Egyptische schatten uit een tombe gestolen. In 1927 wil een Amerikaan als eerste een non-stop vlucht met een vliegtuig over de Atlantische Oceaan uitvoeren. En in de huidige tijd wil een criminele groep, de Bloodstone Group, deze Egyptische schatten stelen en verkopen. Aan Kurt Austin en zijn kompanen de opdracht om deze criminelen tegen te houden.
Het concept van de Cussler moge duidelijk zijn; een zaak uit het verleden moet in het heden door een actieheld worden opgelost. Door ofwel Dirk Pitt, maar die is inmiddels op leeftijd, of door de jongere Kurt Austin.
In Reis van de farao’s verspringt het verhaal zich in het begin tussen het verleden en het heden. Eigenlijk is bovenstaande een versimpelde weergave van het verhaal, maar in feite is dit het wel. Eromheen bouwt schaduwauteur Graham Brown een wereld van actie, schietpartijen en achtervolgingen. Daarbij zijn onze actiehelden op verschillende continenten te vinden, wat voor de afwisseling wel fijn is; zo begint Austin in Groot-Brittannië, waar hij de opvarenden van een vissersboot van een gewisse dood redt. Daarna is hij te vinden in Spanje en als laatste landen ze in de Grand Canyon. Een goedkoper reisbureau kun je je als lezer niet wensen, want alle oorden worden gedetailleerd beschreven.
Misschien voelt het aan alsof Reis van de farao’s goedkope entertainment is, maar toch weet Cussler/Brown de lezer uitstekend te vermaken mits deze de juiste verwachting heeft. De snelle schrijfstijl, gecombineerd met de actie en de vlotte plot, zorgt voor een verslavende mix die je in een ruk uitleest.
Voor de thrillerliefhebbers die op zoek zijn naar psychologische diepgang, ben je bij Cussler echter aan het verkeerde adres. Zijn karakters blijven aan de oppervlak, en zijn op enige menselijkheid qua beschrijving van bijvoorbeeld emoties niet te betrappen. Maar dat weten de mensen wel die doorgaans Cussler oppakken en die zoeken dit dan ook niet in deze thrillers.
Reis van de farao’s is een achtbaan vol snelheid, geschiedenis en stoere mannen en vrouwen waarvan je weet dat die het wel gaan overleven. Verwacht geen diepgang, maar voor heerlijke avonturen ben je bij Cussler aan het juiste adres.