Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
spiegelbeeld david baldacci thriller thrillzone recensie atlee pine.jpg
Serie Atlee Pine
Auteur(s) David Baldacci
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 20 januari 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Noem hem een veelschrijver, noem hem een main stream thrillerauteur, maar wat als een paal boven water staat; David Baldacci is letterlijk wereldberoemd en een van de succesvolste thrillerauteurs van dit moment. Wie hem -tenminste van naam- niet kent, heeft onder een steen geleefd. Hij verkocht al meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken en heeft daarbij tig ijzers in het vuur. Series als die van Amos Decker, de Camel Club, Robie & Reel; Baldacci haalt ze uit de kast wanneer hij een nieuw idee heeft voor een boek en zijn inspiratie droogt maar niet op. Wie onze interviews of recensies leest (klik hierboven naast de kaftfoto op auteur: David Baldacci) ziet dat het een veelzijdige man is. Een van de nieuwere reeksen van zijn hand is die rondom FBI-agente Atlee ‘Lee’ Pine. De eerste drie delen zijn een tijdje geleden verschenen, de nieuwste is Spiegelbeeld en is deel vier.

In de vorige delen werd duidelijk wat de grootste drijfveer van agente Pine is; erachter komen wat er met haar tweelingzus is gebeurd. Mercy verdween dertig jaar geleden toen ze door een onbekende werd ontvoerd. Pine bleef zwaargewond achter. Al jaren zoekt ze naar Mercy en tast ze in het duister wie haar jaren geleden meenam. In de vorige delen kwam de zoektocht op gang; in Spiegelbeeld komen alle verhaallijnen bij elkaar.

LET OP: SPOILERS

Pine en haar sidekick Carol Blum komen eindelijk op het spoor van Mercy. Tegelijkertijd is Mercy ook op de vlucht; ze sloeg een man in elkaar die een vrouw mishandelde. De man overlijdt en zijn steenrijke broer zint op wraak. Kosten noch moeite worden gespaard om Mercy op te sporen. Die staat ondertussen haar mannetje wel. Met haar MMA-vechtkunsten kan ze veel aan, maar of ze deze tegenstander ook weet te vloeren…?

EINDE: SPOILERS

In Spiegelbeeld komt een eind aan de zoektocht van Pine naar Mercy. Daarmee zou je kunnen zeggen; het boek is losstaand te lezen. Maar daarmee doe je deze zorgvuldig opgebouwde zoektocht danig te kort. Daarom een advies; heb je niets van de serie gelezen, begin dan bij het eerste deel. Je zult niet teleurgesteld worden.

In dit deel ligt de focus niet op Atlee Pine; haar karakterontwikkeling blijft dan ook op hetzelfde niveau als het was; ze is een taaie tante, pienter, en doortastend. De lezer wordt echter vooral ondergedompeld in het heftige leven van Mercy, en dat werkt Baldacci vakkundig uit. Haar jeugd, haar puberteit en uiteindelijk haar volwassen leven; alles komt aan bod, waardoor Mercy als personage echt gaat leven. Samen met Atlee draagt zij Spiegelbeeld.

De plot is spannend, maar je merkt wel dat Baldacci de eerste pagina’s even nodig heeft om uiteen te zetten waar de verhaallijn in dit deel precies begint. Dat kost tijd, en vaart. Daarbovenop is het wel een hele snelle opsomming die soms wat verwarrend overkomt. Maar daardoorheen komend, gaan alle remmen los. De zoektocht van Pine naar Mercy; de vlucht van Mercy en de uiteindelijke climax; Baldacci heeft zichtbaar lol gehad in het schrijven van Spiegelbeeld en die lol straalt positief af op het leesplezier van de lezer. Je raast door het boek heen en voor je het weet, is daar het eind. Natuurlijk weet je dat ze elkaar zullen vinden, maar of dat zonder kleerscheuren gebeurt, is steeds de vraag. Overigens is Spiegelbeeld niet het eind van de serie, zo weten we uit ons interview met Baldacci; alleen de zoektocht naar Mercy eindigt. Dit betekent dat Pine en Mercy mogelijk een koppel worden in de volgende boeken. En dat gaat waarschijnlijk goed werken, want de zussen vullen elkaar uitstekend aan.

Spiegelbeeld is een heerlijke thriller, waarin alle verhaallijnen van de zoektocht naar Mercy bij elkaar komen. Baldacci laat wederom zien een grootmeester in het thrillergenre te zijn; hij heeft zichtbaar plezier gehad bij het schrijven van dit boek en die lol hebben wij ruim ervaren bij het lezen!

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.