Je kunt bij het lezen van Standplaats Damascus merken dat David McClosky een gewezen CIA-analist is die is uitgezonden geweest naar het Midden-Oosten. Hij is er namelijk in geslaagd om een meer dan realistisch beeld te creëren over spionageactiviteiten en de wreedheden die daarmee gepaard gaan.
In Standplaats Damascus wordt een beeld geschetst van Syrië in burgeroorlog. Te midden van dit geweld probeert CIA-officier Sam Joseph zijn werk te doen. Hij moet proberen om een paleisambtenaar, Mariam Haddad, te rekruteren om zo over belangrijke informatie te beschikken maar ook om zijn, door het regime, vermoorde collega te wreken.
Wat volgt is een indrukwekkend verhaal dat leest als een schaakspel. Het doet denken aan de boeken van wijlen Robert Ludlum; er gebeurd heel veel in heel korte tijd en er komen veel karakters langs. Kortom, je moet als lezer aan de bak.
De twee dragende karakters zijn toch wel Sam en Mariam. Het lukt Sam om haar als spion voor de CIA binnen te hengelen maar gaandeweg dat proces ontstaat er ook een relatie tussen die twee en dat zorgt weer voor de nodige complicaties.
Naast alle spionageactiviteiten maakt de lezer ook de machtsstrijd in het paleis mee, waar twee broers elkaar het licht in de ogen niet gunnen. De een is commandant van de Republikeinse Garde en de ander is Assads spionnenvanger. Deze strijd voegt een extra laag aan Standplaats Damascus toe die de schrijver heel goed benut heeft.
De wreedheden, van beide kanten, worden uitvoerig beschreven en het bloed vloeit dan ook rijkelijk. Uiteindelijk blijkt Standplaats Damascus een verhaal over goed en kwaad te zijn waarin mensen min of meer gedwongen worden om een kant te kiezen. Soms echter moet deze kant noodgedwongen gewisseld worden omdat er anders consequenties voor dierbaren aan verbonden zijn. Deze dilemma’s zijn heel kundig verwoord en maken dat je op je qui vive blijft. Het blijft wonderlijk om te zien welke keuzes mensen maken en ook hier is sprake van het verrassingseffect die de worsteling van mensen goed weergeeft.
Standplaats Damascus is een zeer realistisch boek wat een en ander vraagt van de lezer. In het begin vraag je je af welke kant het op zal gaan maar als de boek eenmaal op stoom is dan gaan we met grote vaart richting het einde. Ook dit zal je verrassen. David McCloskey is een verwachtingsvolle toevoeging aan het spionagegenre, dat hier node op wachtte.
