Deon Meyer is de grootste thrillerauteur uit Zuid-Afrika. Hij dankt zijn faam aan zijn spannend geschreven boeken, inclusief een gezonde dosis maatschappijkritiek. Want degenen die de boeken van Meyer hebben gelezen, weten dat Zuid-Afrika misschien qua natuur een prachtig oord is, maar dat de corruptie ook welig tiert. Vooral in zijn boeken rondom de getormenteerde politieman Bennie Griessel komt dit goed naar voren. De achtste in de reeks heet Leeuw.
Een jonge vrouw wordt dood gevonden op een mountainbikeroute in Stellenbosch. De man die haar vindt, denkt dat ze door een luipaard gedood is.
Wanneer Bennie Griessel en zijn vaste kompaan Vaughn Cupido op de zaak worden gezet, komen ze bij een advocaat uit. Deze Basie Small wordt echter op gruwelijke wijze vermoord. Waarom en door wie?
In de bush van Botswana wordt Chrissie Jaeger gerekruteerd om mee te doen met een grote roof. Deze roof loopt echter uit de hand, er worden mensen gedood, en ze vlucht naar Italië.
Te midden van deze chaos heeft Bennie ook nog privézaken te regelen. Zo lonkt ‘de fles’ nog steeds, en gaat hij over en paar weken trouwen. Doet hij daar wel goed aan…?
Bennie Griessel is een hoofdpersoon die door menig thrillerliefhebber in het hart is gesloten. En terecht; hij is een wat sneue, groezelige rechercheur die door het leven niet al te fijn is behandeld. Zo was hij een stevige alcoholist, is hij door zijn eerste vrouw verlaten en moet zijn zoon eigenlijk weinig van hem hebben. Toch is hij uit het ravijn gekrabbeld en heeft hij de zaken nu beter voor elkaar. Zo lezen we in Leeuw dat zijn trouwerij aanstaande is. Het menselijke gezicht van Bennie is een van de pijlers waarop Leeuw steunt.
Toch is de plot ook fantastisch gevonden. Zaken uit het mistige Afrikaanse verleden krijgen een plek in Leeuw, met corruptie dat tot hoog in de Zuid-Afrikaanse regering reikt. Dit is iets wat Meyer niet kan nalaten; hij is stevig in zijn opinie over de stand van zaken in zijn geliefde thuisland. Zo hebben de energieleveranciers het niet voor elkaar; elke dag is er een energie black-out. Tegelijkertijd is het politieapparaat een speelbal geworden van de politiek, onderwerpen die de auteur aan het hart gaan.
Maar echt centraal staat de spanning. Het is immers een thriller en Deon Meyer laat wederom zien tot de absolute thrillertop te behoren. Zijn schrijfstijl is onnavolgbaar, aanstekelijk en gemakkelijk toegankelijk. Daarnaast bouwt de Zuid-Afrikaan zijn verhaal rustig en gedegen op, waardoor de lezer aan Leeuw gekluisterd zit. Ondanks dat het boek ruim 500 pagina’s telt, is het boek in een mum van tijd uit.
Naast Bennie is een hoofdrol weggelegd voor Vaughn Cupido. Deze grote, donkere rechercheur is een absolute ster in Leeuw. Zijn humor en humeur zijn aanstekelijk, zijn dialogen spitsvondig en zijn hang naar waardering groots. Het koppel Bennie & Cupido kan nog jaren mee, zo blijkt na het lezen van Leeuw.
Leeuw is een schot in de roos. Deon Meyer is echt de onbetwiste top in thrillerland. Enige kritiekpunt? Het boek is zo snel uit.