Wie bekend is met het werk van Fedor de Groot (1976) weet dat de opkomend auteur uit Den Hoorn bekend staat om de vele uren aan research die hij in zijn boeken steekt. Voor zijn nieuwste, en tevens het eerste boek dat hij uitgeeft onder de vlag van uitgeverij Marmer, onderzocht De Groot de dodelijke effecten van droogijs én reisde hij af naar het Stasi-Museum in Berlijn. Eind 2021 interviewde ThrillZone de gepassioneerde verhalenverteller, die toen zijn thrillerdebuut maakte met Sønderho. Het hele interview lees je hier. Sindsdien bracht hij snel na elkaar meerdere boeken uit, waaronder Novitsjok (2022) en Missoula (2023). Op 18 januari presenteerde De Groot zijn nieuwste boek getiteld Koude dood in Bibliotheek DOK in het centrum van Delft.
Een ander handelsmerk van De Groot is het naadloos verbinden van gebeurtenissen in het heden en verleden. Koude dood vormt hierop geen uitzondering. Het verhaal begint bij de val van de Berlijnse Muur in 1989, toen de inmiddels gepensioneerde Stasi-agent Horst Vogel actief was. Anno 2025 is de Russische geheime dienst ervan overtuigd dat de Amerikanen de val van de muur hebben bewerkstelligd. Terwijl Horst Vogel de opdracht krijgt om de voormalige CIA-leden die hiervoor verantwoordelijk worden gehouden te liquideren, onderzoekt AIVD-rechercheur Lara Fischer de dood van een oud-politicus in een flat in Utrecht. Tot haar grote ontsteltenis is de slaapkamer van het appartement identiek aan haar eigen tienerkamer...
Koude dood is een boek dat je vanaf de eerste pagina vastgrijpt. De beeldende proloog, waarin de jonge Horst Vogel naar de Stasi-school wordt gestuurd, schetst een krachtig achtergrondverhaal voor het monster dat hij uiteindelijk zal worden. Het inkijkje dat de lezer vervolgens krijgt in de tienerjaren van Lara Fischer toont een somber beeld van een liefdeloze jeugd. Ze worstelt nog steeds zichtbaar met het gebrek aan waardering en aandacht dat ze altijd heeft ervaren. Door deze trieste wetenschap leef je mee met het personage en kun je haar gedrag in het heden beter plaatsen.
Beide personages hebben op het eerste oog weinig met elkaar gemeen, maar al snel wordt duidelijk dat zowel Horst als Lara moeite heeft het verleden achter zich te laten. Waar Horst naar de pijpen moet dansen van de Russische geheime dienst om zijn gewelddadige verleden onder de pet te houden, wordt Lara’s verleden overhoop gehaald wanneer ze een replica van haar tienerkamer in Utrecht ontdekt. Horst is bereid ver te gaan om zijn missie te volbrengen en uit handen van politie en justitie te blijven. Lara probeert Horst uit alle macht tegen te houden en antwoorden te vinden op de vele vragen die aan deze zaak kleven. De Groot weet voor beide personages de belangen groot te maken, waardoor het verhaal meer urgentie krijgt en meeslepender wordt.
Naarmate het verhaal vordert, worden de namen van de voormalige CIA-agenten die betrokken waren bij Operation Berlin onthuld. Deze agenten worden één voor één vermoord, waarbij de moordmethode zowel ijzingwekkend als origineel is, en goed past bij de sfeer van het verhaal. In tegenstelling tot zijn eerdere boeken, heeft De Groot ervoor gekozen om dit verhaal compacter te maken door het aantal personages en locaties te verminderen, wat zorgt voor een scherpere focus. De opbouw van het plot is logisch en consistent. Echter is het verhaal soms iets te compact. Sommige delen van het verhaal hadden meer tijd en ruimte kunnen gebruiken voor een diepere uitwerking. Hoewel Operation Berlin en de val van de Berlijnse Muur centrale thema's zijn, worden ze niet volledig uitgediept, waardoor de belangrijkste betrokkenen oppervlakkig blijven. De missie van Horst Vogel om deze CIA-agenten te elimineren is een van de belangrijkste verhaallijnen, en meer informatie over deze personages – bijvoorbeeld door middel van flashbacks – had het verhaal groter en interessanter kunnen maken.
Juist omdat De Groot ijzersterk is in het schrijven van passages die in het verleden plaatsvinden, is het soms een gemis dat deze in Koude dood maar beperkt aan bod komen. Ondanks deze kanttekening is de vooruitgang van de auteur duidelijk zichtbaar. Koude dood is met een vlotte pen, oog voor detail en veel vakkennis geschreven. Het resultaat is een slimme spionagethriller waarin mysterie, historie en actie perfect samenkomen. Met thema’s als een zoektocht naar identiteit, het afrekenen met het verleden, en macht en corruptie binnen geheime diensten, is Koude dood niet alleen spannend en vermakelijk, maar ook een intelligente thriller die zowel het grote publiek als critici zal aanspreken.
