Auteur Frederick Forsyth kun je kennen van klassiekers als De dag van de Jakhals en De vuist van God. De laatste jaren doet de tachtiger het wat rustiger aan, maar verschenen toch nog uitstekende thrillers als De Vos en De Cobra. Van iets langer geleden is De Wreker, inmiddels ook verfilmd als The Avenger met Sam Elliott in de hoofdrol. Lees hier onze recensie.
Calvin Dexter is een advocaat in een voorstadje van Washington D.C. In een ver verleden vocht hij in de Vietnamoorlog en was hij een ‘tunnelrat’: gewapend met een pistool en een zaklamp kroop hij in vijandelijke tunnels, op jacht naar Vietcong. Wat niemand weet, is dat hij ook een schaduwrijk baantje heeft: hij jaagt tegenwoordig op mensen die op de vlucht zijn voor de lange arm der wet. Dat doet hij onder de schuilnaam The Tracker.
Hij wordt gevraagd om achter Zoran Zilic aan te gaan. Zilic huist tegenwoordig in San Martin, maar was in de Balkanoorlog een Servische warlord. Hij heeft de dood van een Amerikaanse hulpverlener op zijn geweten. De opa, steenrijk, van deze hulpverlener wil gerechtigheid. En zo gaat Dexter achter Zilic aan.
De Wreker is een razendsnelle thriller waarin veel actie plaatsvindt. Vooral richting het eind komt het verhaal in een stroomversnelling. Dexter ziet zich tegenover een heel leger aan Zuid-Amerikaanse huurlingen gesitueerd. Maar er is nog meer aan de hand; de Amerikaanse FBI heeft plannen om Zilic te gebruiken om ene Osama bin Laden te vangen. En dit alles speelt zich af na de zomer van 2001…
De fans weten het inmiddels: een boek van Forsyth bevat minutieuze research. En dat is in De Wreker niet anders. Ok, er is veel actie, maar dit wordt voorafgegaan door gedegen briefings met allerlei geopolitieke ontwikkelingen en beschrijvingen van wapentuig. Dit alles wordt door Forsyth simpel aan het papier toevertrouwd, waardoor De Wreker een makkelijk leesbaar boek is.
Wat Forsyth enorm goed doet, is het verhaal neerzetten. Hij neemt de tijd om alle pionnen op het bord te zetten. Alle personages worden goed gepositioneerd en krijgen de tijd om uitgediept te worden. De karakters krijgen daardoor een menselijke tint, waarbij vooral Calvin ‘Cal’ Dexter goed is gelukt.
Waar de auteur het eerste deel van het boek gebruikt om de pionnen neer te zetten, gaat de hoogste versnelling er in het tweede deel op. Vooral het gedeelte waarin Dexter in San Martin de jacht opent op Zilic, is geweldig om te lezen.
De Wreker laat zien waarom Frederick Forsyth een legende is in zijn genre. De combinatie van gedegen research, een rappe pen en een spannend plot, maakt indruk.